02.09.2010. / 08:11

Autor: Martina Čizmić

Jobs ponovno pomiče granice: AppleTV označava kraj klasičnih videoteka

"iPod je postao iPhone bez telefona", rekao je prilikom predstavljanja Jobs

Steve Jobs predstavio je novi iPod Touch (Reuters)Steve Jobs predstavio je novi iPod Touch (Reuters)Još se jednom prvi čovjek Applea Steve Jobs uspeo na pozornicu i pred okupljenim mnoštvom predstavio novosti iz svoje tvrtke koje će zaluditi svijet. Ako je iPhone bio revolucija u mobilnoj telefoniji, onda je AppleTV revolucija u klasičnoj televiziji.

Kako se u posljednje vrijeme sve više zahuktava borba oko "pametnih televizora" odnosno televizora koji su cijelo vrijeme spojeni na internet i sav sadržaj, na zahtjev, prikazuju korisniku, tako se u cijelu utrku uključio i Apple. I naravno pokazao da je korak ispred svih ostalih.

Jobs je tako predstavio dugo najavljivan AppleTV, projekt kojim će gledateljima omogućiti unajmljivanje filmova za 4,99 dolara putem iTunesa, dok će sam uređaj za emitiranje AppleTV-a stajati 99 dolara, umjesto do sad najavljivanih 229 dolara.

Iako su za sad u ponudi samo filmovi i serije medijskih kuća ABC-a i Foxa, Jobs je istaknuo kako će i ostali slijediti njihov primjer i priključiti se projektu AppleTV-a.

Oni koji su isprobali novi AppleTV ističu kako ga je veoma lako i jednostavno koristiti, "skidanje" filmova je toliko brzo da ga gledati možete već nekoliko sekundi nakon odabira. No, AppleTV će emitirati i programe s Netflixa kao i sadržaj s YouTubea.

No, iako je AppleTV najavljivan kao najveća novost, Jobs je kao i svaki put do sad izukao asa iz rukava. Popularni iTunesi, digitalna trgovina videom, audiom i igricama sada je dobila i društvenu komponentu. Ping je društvena mreža vezana uz iTunes koja će korisnicima omogućiti povezivanje s njihovim prijateljima i pogled u njihovu košaricu. Točnije, korisnici će moći međusobno dijeliti sadržaj i pratiti što kupuju. Također, nudi se i popis koncerata u blizini korisnika, ali i milijuni epizoda različitih televizijskih serija, filmova i knjiga.

Najveća novost ipak je novi dizajn popularnog glazbenog reproduktora iPoda.

"iPod je postao iPhone bez telefona", rekao je prilikom predstavljanja Jobs.

Novi iPod je dobio i ime Touch zbog ekrana osjetljivog na dodir na koji, istina, stane samo četiri ikone, no, funkcionira poput bilo kojeg iPhonea. U uređaj su ugrađene čak dvije kamere, jedna na prednjoj i jedna na stražnoj strani, novi Appleov program za chat koji funkcionira putem bežične mreže i putem kojeg se može razgovarati s ostalim korisnicima iPoda i iPhonea.

Tocuh je u ponudi u SAD-u za 149 dolara za model kapaciteta 8Gb odnosno 299 dolara za model od 32Gb i 399 za model od 64Gb.

Vezane vijesti

Direktor Applea Tim Cook odbio isplatu 75 milijuna dolara

Direktor Applea Tim Cook odbio isplatu 75 milijuna dolara

Direktor informatičkog diva Apple, Tim Cook, odustao je od 75 milijuna dolara dividende od dionica kojima je tvrtka nagradila svoje zaposlenike,… Više

Komentari

registracija
26/1/10

dbspzin, 02.09.10. 13:35

Zaista je genijalno izmisliti televiziju. Prava revolucija. Da je Nikola Tesla bio tako "genijalan", od Apple-ove televizije ne bi bilo ništa, niti bi Apple postoja sem naravno kao jabuka. Moraš biti posebno ograničenih vidika da još jednom izmisliš TV. A tamo sve neki isti ljudi, šušte papiri, odozadi smrdi o moj gospode kako grozan film


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika