Objavljeno u Nacionalu br. 773, 2010-09-07

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Komesarijat na HRT-u

Dijana Čuljak Šelebaj rekla je da je skupljanje potpisa za referendum glede Zakona o radu BESMISLENO, a provedba referenduma NEPOTREBNA. Raduje me kad se javna televizija ponaša kao komesarijat za distribuciju mišljenja i zaključaka

Zrinka PavlićZrinka PavlićNe znam bih li se radovala ili tugovala zbog skorog završetka ljetne sheme na domaćim TV kanalima. S jedne strane, reprize i srodno šarenilo koje su ljeti televiziju činili podnošljivijom nego inače, pomalo jenjavaju i raspršuju se po marginalnim terminima, pa gledanje TV-a sve više nalikuje svakodnevnom čekićanju grozno uređenim Dnevnicima i još gorim vijestima. S druge strane, iako me raduje nova doza eskapizma u friškim porcijama stranih serija i dokumentaraca, dok čitam najave novih ili u nove sezone produljenih domaćih, kako se to fensi-šmensi kaže - PROJEKATA, zbog trauma me iz prošlosti hvataju lagana jeza i žgaravica.


EVO, RECIMO, RTL nakon godinu dana fajrunta obnavlja „Hrvatski top model“, domaću inačicu reality ego-tripa Heidi Klum, koju su od filinga izbora za miss općine u vatrogasnom domu Božjakovina tijekom prve sezone spašavali jedino simpatična te kameri vična Tatjana Jurić i ultrasmiješan Borut Mihalić. Što je RTL učinio da bi unaprijedio show? Nije ih angažirao za novu sezonu. Ne znam, Saša Zalepugin i Tihana Harapin sigurno su superprofesionalci i nekog će vraga pridonijeti cijeloj priči (teško da će to biti išta u stilu Borutovovih slikovitih glumatanja), ali Vanja Rupena, koliko vidim po najavnim džinglovima, na mjesto će Tatjaninog šarma donijeti tek metlu iz vlastite… ovaj… kičme. S druge strane, na istom ćemo kanalu dobiti i novu seriju Roberta Knjaza, koji je i u najlošijem izdanju zabavniji od svih Pervana i Antimona pomnoženih sa Zuhrom pa se „Slučajnom turistu“, seriji u kojoj Knjaz vrluda domovinom sa stranjskim fureštima, prilično radujem. Nešto sam opreznija, ali svejedno znatiželjna glede nove humoristične serije „Instruktor“, koju RTL otkupljuje od Drugog plana. Drugi plan imao je svijetlih trenutaka, kao u slučaju (za mene još uvijek neprežaljene) dokumentarne serije „Ostati živ“ i ne tako loše, premda prilično rutinerske „Mamutice“ (kikseve iz rubrike „Operacija Kayman“ prekrit ćemo velom milosrdnog zaborava). Moguće je da će zato u kompi s mladim snimam-filmove-za-kilu-parizera- i-jogurt Nevijem Marasovićem fakat napraviti dobar humoristično-kvazidokumentaristički rusvaj, ali s obzirom na to da me još uvijek peku rane nanesene improv „humorom“ u gadarijama poput „Moja tri zida“, teško je odagnati bojazan.

NOVU TV I NJIHOVE najave neću previše komentirati jer se, unatoč uvriježenom mišljenju da tu titulu nosi RTL, ta kuća prometnula u apsolutnu kraljicu TV smeća (ne, nisam napisala ni kič ni kemp ni treš, nego SMEĆE), uz dodatni bonus svih uobičajenih užasa komercijalnih televizija (rezanje odjavnih špica filmova čak i kada se u njima nalaze epilozi, iritantne reklame, TV prodaja…). Tezu potvrđuje činjenica da su Novaši prvi u Hrvatskoj koji domaću sapunicu produljuju za još jednu sezonu, a bogami i to da su odlučili potrošiti pare na pretvaranje naširoko ismijavanog pilota za „Periferiju city“ u pravu seriju. Ništa čudno za televiziju koja ionako njeguje hop-cup zabavu s izlizanim vicevima i fejk naglascima, ali čovjeka ipak ubije u pojam.

NA KRAJU, tu nam je i javna televizijska kuća koju od milja nazivamo hrtom i čije mi je ljetne sheme najviše pun kufer, usprkos nostalgičnim reprizama i briljatnim trenucima kao što je serija „Apokalipsa: Drugi svjetski rat“ i ovog vikenda emitiran prijenos „Rigoletta“ uživo iz Mantove. Ne znam koliko još mogu trpjeti odsutnost bilo kakvih, pa makar i glupih programskih distrakcija od sablažnjivo neprofesionalnih HTV-ovih informativaca na čelu s Tončicom Čeljuskom i Dijanom Čuljak Šelebaj. U normalnom bi televizijskom svijetu bilo potpuno neobjašnjivo da takve spodobe uspijevaju plivati na samom vrhu informativnog programa koji bi po zakonskoj definiciji trebao biti najbolji, najprofesionalniji, najobjektivniji ili, ako ništa drugo, najotporniji na glupe pogreške jer si nikakav niži standard zbog poštovanja prema javnosti koja ga financira ne bi smio dopustiti. No mi smo ovaj tjedan kao izraz takvog dubokog poštovanja dobili još jedan biser iz škole stranih jezika „Tonkareci- čeljust“, kada nam je voditeljica Dnevnika u svom dobro poznatom rajders-dajdžest & Endi VARHOL stilu priopćila da je ekološki terorist nekoliko sati držao taoce u redakciji DISKOVERI čenela. Nimalo je nije smelo to što je novinar u prilogu uredno govorio diskaveri, a njezinim je šefovima očito potpuno normalno da pred dnevničke kamere puštaju osobu kojoj nije potreban samo intenzivan tečaj stranog jezika, nego, čini se, i logoped. Dijana Čuvar-plaže-u-ljetnom-periodu Šelebaj u svom nam je Dnevniku 3 pak još jednom priredila festival objektivnosti i solidarnosti s javnošću, kada je skupljanje potpisa za referendum glede Zakona o radu prozvala BESMISLENIM, a provedbu referenduma NEPOTREBNOM jer je Vlada, eto, povukla svoj prijedlog iz procedure. Na stranu sad to što takav zaključak pokazuje koliko se daleko od nosa prostire perspektiva gđe DČŠ na hrvatsku političku tarapanu (jer je čak i nepismenima jasno da između peticije i povlačenja prijedloga ima neka ne tako tajna veza), ali opet nam je na NAŠ nos nataknula vrijednosni sud i ocjenu, kao da ju je itko išta pitao. A fakat me raduje kad se javna televizija ponaša kao komesarijat za distribuciju mišljenja & zaključaka. Zato molim sve televizijske svece zaštitnike i samu Providnost glavom i bradom da na HTV-u što prije počne jesenska shema, kakva god bila.

NEK SE ŠKORO rasprostre eterom i ubije zadnju živahnu moždanu stanicu u gledateljstva, ako Latin već ne obnovi stari sjaj „Latinice“, nek se barem na Prisavlje vrati zato da bi Hloverku ujeo za nos, nek se Trbovićkin novi talk-show emitira kad god mu drago, kad mu već ne daju pristojan večernji termin i nek krene nova sezona „Momaka s Madisona“, pa makar i u tri ujutro. Samo dajte nešto što će mi barem nakratko odvući pažnju od Dnevnika jer ako ovo potraje još koji tjedan, počet će mi na pamet padati svakojake ružne ideje, poput onih koje su na opačine potakle terorista u zgradi DISKOVERI čenela. A za takve pizdarije fakat nemam vremena.

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika