07.09.2010. / 12:28

Autor: Hina

Mirovinska reforma: Francuska paralizirana 24-satnim štrajkom upozorenja

Sarkozy reformu namjerava provesti po svaku cijenu i voljan je pristati samo na jedan ustupak - proširiti popis zanimanja koja će zbog lošeg djelovaja na zdravlje radnika biti izuzeta iz reforme

Prosvjed u Marseilleu (Foto: Reuters)Prosvjed u Marseilleu (Foto: Reuters)Francuska je utorak dočekala paralizirana mnogim štrajkovima, ponajviše u javnom prijevozu i izobrazbi, čime sindikati žele više od dva milijuna ljudi uključiti u borbu protiv pomicanja najniše dobne granice za umirovljenje sa 60 na 62 godine.

Na štrajk su pozvani zaposleni u javnoj upravi, medijima, industriji, bankama i poštanskim uredima, ali najviše su pogođeni svi oblici javnog prijevoza.

Štrajk je zapravo počeo u ponedjeljak kasno navečer, kada su otkazani svi noćni vlakovi u domaćemu i međunarodnom prometu, a u utorak je otkazano oko 40 posto svih brzih vlakova (TGV), javlja agencija dpa.

No, štrajkom je manje pogođen promet u podzemnoj željeznici u Parizu, dodaje njemačka agencija.

U zračnom prijevozu otkazano je 25 posto letova iz dviju glavnih pariških zračnih luka - Charlesa de Gaullea i Orlyja. Iz zračne luke u Lyonu otkazano je 10 posto letova, a u Bordeauxu ne funkcionira 40 posto gradskih i međugradskih autobusnih i željezničkih veza.

Kad je riječ o izobrazbi, više od 30 posto nastavnika pozvano je da se odazove štrajku u osnovnim školama, piše agencija AFP. U mnogim školama nastava je skraćena ili potpuno otkazana.

No, bez obzira na opseg štrajkova i prosvjeda, ne očekuje se da će francuski predsjednik Nicolas Sarkozy odustati od nakane da najniži dobnu granicu za umirovljenje pomakne sa 60 na 62 godine, a za punu mirovinu sa 65 na 67 godina.

No najveći prosvjedi najavljeni su za utorak poslijepodne, zadnji dan mobilizacije radnika protiv reforme. Po AFP-u, najavljeno je 190 manifestacija u više stotina gradova i gradića diljem Francuske.

"Dan akcije" treći se put ove godine održava s istom temom, a poklapa se s početkom rasprave u parlamentu o mirovinskoj reformi za koju vlada želi da bude prihvaćena u listopadu.

Prosvjed koji je održan 24. lipnja, po policijskim podacima, privukao je 800.000 ljudi, a po podacima sindikatima, dva milijuna ljudi, podsjeća AFP.

Ankete su pokazale da 70 posto Francuza podupire prosvjede.

No, Sarkozy reformu namjerava provesti po svaku cijenu i voljan je pristati samo na jedan ustupak - proširiti popis zanimanja koja će zbog lošeg djelovaja na zdravlje radnika biti izuzeta iz reforme.

No, ni sindikati se ne predaju. Tako čelnik moćnog sindikata GCT-a Bernard Thibault najavljuje radikalnije prosvjede. "Ako nas vlada sada ne posluša, slijede novi prosvjedi i tada ništa nije isključeno", rekao je za Radio "Europe 1".

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika