08.09.2010. / 13:44

Autor: Nacionalova redakcija

Ina dobila 210 milijuna eura za modernizaciju rafinerija

Uz podršku EBRD-a, INA je uložila gotovo četiri milijarde kuna u program modernizacije tijekom strateškog partnerstva s MOL-om

Zoltan AldottZoltan AldottEuropska banka za obnovu i razvoj, Debt Pool i Cordiant capital Funds odobrili su zajam Ini u visini od 210 milijuna eura kako bi modernizirala rafinerije i unaprijedila energetsku učinkovitost. U priopćenju se navodi kako će EBRD dati čak 150 milijuna eura, dok će Debt Pool sudjelovati sa 50 milijuna eura.

Projekt će Ini pomoći u završetku prve faze programa modernizacije rafinerijskog poslovanja što će omogućiti proizvodnju naftnih proizvoda koji zadovoljavaju standarde kvalitete Europske Unije, olakšavajući pristup kompaniji na tržišta EU. Unaprjeđenje energetske učinkovitosti u rafinerijskom poslovanju kroz primjenu najboljih raspoloživih tehnika vrlo je važna komponenta programa modernizacije.

Investicija će također pomoći Ini u smanjenju troškova proizvodnje, podizanju učinkovitosti poslovanja te jačanju konkurentnosti kompanije na europskom tržištu.

"Uz podršku EBRD-a, INA je uložila gotovo četiri milijarde kuna u program modernizacije tijekom strateškog partnerstva s MOL-om. Kao rezultat ovih ulaganja, Inin rafinerijski sustav imat će vrhunsku opremu koja će nam omogućiti proizvodnju proizvoda najviših europskih standarda (EURO V), te nas istovremeno pozicionirati jasno ispred ključnih regionalnih konkurenata", rekao je Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine.

EBRD ima dugogodišnji odnos s Inom i MOL-om. 2001. godine Banka je osigurala 36 milijuna eura zajma za nadogradnju sustava za gospodarenjem otpada u Ininoj riječkoj rafineriji. Uz to, 1995. godine EBRD je osigurao četiri zajma MOL-u u ukupnom iznosu od 400 milijuna eura za razvoj podzemnih skladišta plina te za ekološke projekte.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika