08.09.2010. / 13:56

Autor: Martina Čizmić

Plati pa uđi: SAD uvodi "naknadu" za ulazak u zemlju

Europska komisija je već najavila reviziju takve odluke SAD-a te zaprijetila jednakim tretmanom za američke državljane koji ulaze na teritorij članica EU ukoliko se pokaže da je američka "naknada" zamjena za vizu za europske državljane

SAD naplaćuju ulazak stranih državljanaSAD naplaćuju ulazak stranih državljanaSjedinjene američke države od danas su počele naplaćivati ulazak na američko tlo. Točnije, pristojba u visini od 14 dolara naplaćuje se zemljama u koviru programa Visa Waiver, u koji su uključne zemlje Europske unije, Australija, Novi Zeland, Japan, Južna Koreja i Bruneji.

Tako će putnici u SAD morati platiti taksu u iznosu od 10 dolara za ulazak u SAD te administrativne troškove u visini od četiri dolara za unošenje podataka o ulasku u elektronski sustav za odobravanje putovanja u SAD, takozvani Esta.

Zanimljivo je da je Esta u upotrebi već dvije godine i do sada je bio besplatan.

Europska komisija je već najavila reviziju takve odluke SAD-a te zaprijetila jednakim tretmanom za američke državljane koji ulaze na teritorij članica EU ukoliko se pokaže da je američka "naknada" zamjena za vizu za europske državljane.

Inače, hrvatski državljani još uvijek moraju od američke ambasade zatražiti izdavanje vize koja se plaća minimalno 140 dolara, ali su pri ulasku u SAD oslobođeni plaćanja ove "naknade".

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika