10.09.2010. / 08:05

Autor: Nacionalova redakcija

Profesor Ivo zarađivat će oko 70 tisuća dolara godišnje

Sanaderu će zbog znanstvenog angažmana na američkom sveučilištu sigurno biti odobrena poslovna viza koja nije zelena karta, odnosno ne podrazumijeva stalni boravak u SAD-u

Ivo SanaderIvo SanaderProfesor Sanader, koji će na Sveučilištu Columbia predvoditi novoosnovanu znanstvenu grupu Instituta Harriman koja će se baviti temom Dovršetak integracija jugoistoka Europe u EU, zarađivat će premijersku plaću.

"To je tipičan angažman, čest na američkim institutima. Sanader će raditi u timu, sudjelovati u uobičajenim aktivnostima Instituta, držati predavanja, sudjelovati u diskusijama... Ne treba pri tome zaboraviti da je Institut u New Yorku u kojem zanimljivih gostiju i posjetitelja nikada ne nedostaje", objasnio je za Večernji list povjesničar Ivo Banac, koji je i sam više puta gostovao na Institutu Harriman.

Vodstvo Instituta Harriman objavilo je u čevrtak i na službenim internetskim stranicama informaciju o "imenovanju dr. Ive Sanadera, bivšeg hrvatskog premijera, gostujućim znanstvenim suradnikom u akademskoj godini 2010./2011."

Pozdravljajući Sanaderov dolazak na Harriman, u priopćenju za javnost stoji: "Dr. Ivo Sanader predvodit će novoosnovanu znanstvenu grupu Instituta Harriman koja će se baviti temom Dovršetak integracija jugoistoka Europe u Europsku uniju".

Ivo Banac za zagrebački je dnevnik otkrio i podatak o koliko bi bivši premijer zarađivao kao profesor.

"Vjerujte mi, nije to nikakva svota od koje bi čovjeku mogao stati dah", kazao je Banac, pa otkrio da je najčešće riječ o "sitnišu" od 50 do 70 tisuća dolara u godini. Drugim riječima, minimalna plaća koju Sanader može očekivati jest ista ona koju je imao, a potom i izgubio kao premijer - 260.000 kuna godišnje ili malo više od 21.600 kuna na mjesec.

Razlika je u tome što je u Hrvatskoj za to Ivo Sanader morao na posao svaki dan, a na Harriman će morati navodno dva puta u mjesecu.

Večernjak također doznaje da će Sanaderu zbog znanstvenog angažmana na američkom sveučilištu sigurno biti odobrena poslovna viza koja nije zelena karta, odnosno ne podrazumijeva stalni boravak u SAD-u te je njen nositelj i dalje pod potpunom pravnom i svakom drugom obvezom prema Hrvatskoj, čiji je državljanin.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 10.09.10. 08:26

Mislim da ce sada mnoga otvorena pitanja, Sanaderovim angazmanom na Institutu Harriman, sada postati jasnija. No, zasto je podnio ostavku? Cini mi se da je odgovor ponudio "Ugovor s djavlom" u najnovijem "Globusu", makoliko takvo moje razmisljanje moze izgledati naivno, ali...


registracija
27/8/09

Lujo1, 10.09.10. 09:24

Sa manjim ispravkama i dodacima prenosim komentar "0000" iz Večernjaka kao prihvatljivo objašnjenje:
"Sanader će zarađivati kao da je i dalje premijer" - GLUPOST!
Premijerska plača je ovom lupežu bila dostatna možebitno za kavice ili sladoled djeci.
Samo naivan ili jaaaaaako neobavješten čovjek može vjerovati kako je moguće "premijerskom plačom" od gologuzana (kakav je bio kad je došao u RH) postati bogataš sa 1.000.000.000,00 (milijardu) eura novaca u austrijskim i inim bankama i ostalom "sitnom imovinom" kao što su vile, jahte, automobili, satovi itd. itd..
Toliku imovinu nemre steći ni predsjednik USA sa svojom plačom koja je ipak veća od plačice premijera RH!
Podatak o ovoj milijardici eura posloženih u cca 100 austrijskih i inih banaka je bečki Kurir dobio od američke CIA-e prije cca 6 mjeseci i objavio ga.
Dakle, ovaj štetočina možda i neće dobivati plačicu od tih Amerikanaca, već će možda on njima plačati da ga formalno zaposle i time dobiti alibi za trošenje opljačkanog.
Sa svojom milijardicom naših novaca on si sve može priuštiti, a stoka sitnog zuba nek crkne!!!!


registracija
28/2/08

lepiaf, 10.09.10. 10:40

Lujo, potpuno se slazem sa tvojim postom, svakodnevno nam se namece matematicka nelogicnost kako kako nasi politicari imaju velike place, valjda aluzija na to da oni od nje zive. rade li to novinari namjerno ili su jednostavno nepametni?


registracija
4/3/10

akobogda, 10.09.10. 10:41

Dakle prof Ivo je naš izvozni brend. Dobro da smo ga uzgojili i pričuvali. Hitno ga treba klonirati (DOK NE KLONE)


registracija
25/6/09

zabica, 10.09.10. 15:39

Promisljeno ...dobro organizirano :

Dajem ostavku...

Cesto putujem....
Kupujem apartman u New Yorku...
Prijatelji mi pomazu da dobijem ''posao''...
Radim na ''working visa.''...

Kod ''kuce'' svi mi jos uvjek gledaju ''kroz prste''
vide a ne vide...znaju a neznaju...

Ne smeta da radim za ''sitnis''......pun kufer mi je svega ,pa cak i novaca...
JA VOLIM REZISERA MOG FILMA...


registracija
25/6/09

zabica, 10.09.10. 15:43

$70.000 ....JE SITNIS ZA MALI procenat gradana u svjetu...vecina to zaraduje i osdgaja ...odgoji..skoluje...familiju sa tim ''sitnisom''.


registracija
25/6/09

zabica, 10.09.10. 16:06

.....Sveučilištu Columbia predvoditi novoosnovanu znanstvenu grupu Instituta Harriman koja će se baviti temom Dovršetak integracija jugoistoka Europe u EU.....

VEC JE POZNATO NA SVJETSKOM NIVOU...DA JE AMERIKA U OPASNOM ...ZALOSNOM STANJU U SKOLSKOM DEPARTMANU.
U ZADNJIH PAR DECENIJA .
PLATFORMA SVAKOG POLITICARA ZA PREDSJEDNIKA JE :
UNAPRJEDITI SKOLSTVO..SLOZITI ... PROVESTI REFORMU U SKOLAMA ...FAKULTETIMA...
TO JE DISKUSIJA ZA SEBE...
Onda nije ni iznenadujuca odluka ....ljudi sa malo citanja ..informacija ...
SAD DA JE PREDAVANJE NA FAKULTETU : temom Dovršetak KORUPCIJE BALKANA ...TO JE DRUGA STVAR...


registracija
10/11/09

ruvil, 10.09.10. 21:44

Nek ih Ivek nauci kako se od jedne place moze zivjeti ko princ iz Saudijske Arabije!


registracija
4/1/09

miroljubiv, 10.09.10. 23:52

Na ADU će uvesti kolegij"oponašanje" ili zavist prema našem Ivi.i svi ostali su lopovi koji su ga pustili da ode.sada mu mogu samo duvat,ako mu se bude dalo.


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 11.09.10. 00:27

Prosjecna plata u SAD je 45000 USD U drzavi NY je malo veca (49000 USD) tako da plata od 70000 i nije neka pljacka.NY je jako skup.Najam jednosobnog apartmana je oko 3500 USD Luxsuzni su mnogo skuplji i kad sve saberes Plata od 70.000 (na ruke poslije poreza 50.000) a samo jebeni jednosoban stan preko 40.000 USD godisnje.Da zivis u NY trebaju ti at least dvije plate i income od najmanje 100.000 Ali nas Ivo se dobro zakopitio dok je bio na celu vlade zar ne?


registracija
11/1/10

fluid, 11.09.10. 10:54

Darko USA.Ako si Hrvat onda,bez ljutnje,nemoj koristiti riječ "plata".!Hrvatski jezik pozna riječ plaća.Plata govore Srbi.Ponavljam,bez ljutnje ali zaista je tako i ovo smatraj dobrom namjerom.Pozzzzz


registracija
25/6/09

zabica, 11.09.10. 19:02

DarkoUSA...
Nas Ivo je kupio apartman-condo u ekskluznivnom djelu New Yorka.....jos u pocetku...bjezanja....super skup..koga interesira cjena i kako izgleda moze vidjeti internetu !
Ili kad je rekao Hrvatima da je umoran...da mu je dosta svega blalalala....ustvari morao je van,zbog .........zakopitne STRUKE !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika