11.09.2010. / 09:01

Autor: Martina Čizmić

Napad koji je šokirao svijet: Deveta godišnjica rušenja Blizanaca

Ove će godine proslava biti obilježena posebnim nabojem zbog nedavne najave islamske zajednice koja planira izgraditi džamiju u neposrednoj blizini "Ground Zeroa". Amerikanci se snažno protive takvoj ideji, pogotovo jer i devet godina nakon napada na mjestu Blizanaca još nije izgrađen spomenik poginulima

U napadu na New York poginulo je nešto manje od tri tisuće osobaU napadu na New York poginulo je nešto manje od tri tisuće osobaPrije točno devet godina, u 8:46 po lokalnom vremenu prvi se zrakoplov zaletio u sjeverni toranj World Trade Centra u središtu New Yorka i zauvijek promijenio povijest. Većina Amerikanaca do tog je trenutka najtragičniji događaj u svojoj povijesti smatralo ubojstvo predsjednika Johna F. Kennedya u Dallasu. No, teroristički napad koji se tog kobnog 11. rujna dogodio promijenio je ne samo njihov način razmišljanja, nego i tisuće života.

Devetnaest terorista al-Qaide otelo je ukupno četiri zrakoplova sa 246 putnika i uputilo se prema Washingtonu i New Yorku. Dva su zrakoplova udarila u tornjeve WTC-a, koji su se zbog posljedica eksplozije i udarca dva sata kasnije u potpunosti urušila. Jedan je zrakoplov udario u zgradu Pentagona u Arlingtonu, Virginia, dok je četvrti zrakoplov pao kraj Shanksvillea u Pennsylvaniji nakon što su putnici pokušali preuzeti kontrolu nad njim.

Prema službenim podacima, ukupno je poginulo 2977 osoba iz više od 90 zemalja, najviše upravo u srušenim "Blizancima" koji su tako postali simbol Amerike.

Teroristički napad rezultirao je američkom odmazdom protiv al-Qaide i napadom na njihove baze i kampove u Afganistanu. Rat i dalje traje, a analitičari se spore oko toga da li je vojna akcija bila opravdana ili ne te da li je polučila očekivane rezultate.

Od prošle se godine na obljetnicu terorističkih napada u SAD-u se obilježava i Nacionalni dan službe i sjećanja. Na taj da potiče ih se da pomognu zajednici, volontiraju, učine nešto za dobrobit cijele zemlje i tako pokažu zajedništvo. Diljem SAD-a organiziraju se različiti događaji u znak sjećanja, a najveća je svečanost upravo na mjestu "Ground Zeroa", mjestu gdje su nekad stajali "Blizanci" u New Yorku.

Ove će godine proslava biti obilježena posebnim nabojem zbog nedavne najave islamske zajednice koja planira izgraditi džamiju u neposrednoj blizini "Ground Zeroa". Amerikanci se snažno protive takvoj ideji, pogotovo jer i devet godina nakon napada na mjestu Blizanaca još nije izgrađen spomenik poginulima.

U planu je da spomen obilježje "Liberty Bells" ili "WTC II" bude dovršeno do desete obljetnice napada, 2011. godine.

* Ostaci Blizanaca gorili su punih 99 dana
* Čišćenje "Ground Zeroa" trajalo je 230 dana
* 105 ljudi i dalje se vodi kao nestali
* Poginuli su imali u prosjeku između 35 i 39 godina
* Prema nekim istraživanjima više od 400 tisuća Njujorčana oboljelo je od PTSP-a nakon napada
* Akcija u Afganistanu započela je 26 dana nakon napada na SAD
* Najpoznatiji terorist na svijetu Osama bin Laden i dalje nije pronađen
* U rušenju Blizanaca poginulo je i 411 članova spasilačkih ekipa

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika