14.09.2010. / 12:25

Autor: Hina

Vatikanska knjižnica otvara se 20. rujna nakon trogodišnje obnove

Radovi u kojima je knjižnica dobila i najsuvremeniju sigurnosnu opremu bili su nužni zbog pukotina na samoj zgradi iz 16. stoljeća u kojoj se čuva oko milijun i pol djela, među kojima najstarija potječu iz prvih stoljeća naše ere

Vatikanska knjižnica, jedna od najstarijih i najbogatijih u svijetu, nakon trogodišnje obnove u koju je uloženo 25 milijuna eura, 20. rujna ponovno otvara vrata istraživačima, priopćio je njezin voditelj.

Radovi u kojima je knjižnica dobila i najsuvremeniju sigurnosnu opremu bili su nužni zbog pukotina na samoj zgradi iz 16. stoljeća u kojoj se čuva oko milijun i pol djela, među kojima najstarija potječu iz prvih stoljeća naše ere, rekao je na konferenciji za novinare kardinal Raffaele Farina.

Knjižnica ima oko 150.000 rukopisa, a među njima je i najbogatije opremljena Biblija u svijetu, ukrašena minijaturama, u čiju je izradu utrošeno kilogram i pol zlata, rekao je konzervator grčkih rukopisa Sever Voicu.

Osim obnove različitih prostorija - među kojima su čitaonice sa stropovima ukrašenim freskama - koje su sada međusobno bolje povezane, knjižnica je dobila i elektronički sustav za kontrolu optjecaja knjiga koji omogućuje da se u svakom trenutku zna gdje je koja knjiga i da se spriječi njezino iznošenje.

Obnovu je financirala sama Bibliotheca Apostolica Vaticana, uz pomoć sponzora iz Italije i inozemstva.

Knjižnicu svake godine posjeti oko 4000 znanstvenika koji ondje mogu istraživati djela vezana uz pravo, povijest, filozofiju, znanost i teologiju.

Papa Benedikt XVI. "pozorno je pratio tijek radova i potvrdio je spremnost" da je posjeti kada se oni završe, rekao je Farina.

Vezane vijesti

Vatikan ucjenjuju

Vatikan ucjenjuju

Vatikan je izložen ucjeni, posebice nakon dokumenata koje je prošli tjedan objavio dnevni list La Repubblica, priopćila je u srijedu Sveta Stolica i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika