14.09.2010. / 15:59

Autor: Hina

Nemec: Sve veće zanimanje za književna djela R. Marinkovića

Podsjetivši kako su dosadašnji susreti imali različite teme posvećene Marinkovićevu djelu, znanstveni akademik Krešimir Nemec napomenuo je da se na ovogodišnjim danima raspravljalo o "Poetici Ranka Marinkovića" kako bi se osvijetlile neke temeljne sile pokretnice u njegovu opusu

Sve je veće zanimanje za književno djelo Ranka Marinkovića, što su pokazali i Peti dani Ranka Marinkovića u Komiži na kojima je sudjelovalo četrnaest književno-znanstvenih istraživača različitih generacija, izjavio je danas akademik Krešimir Nemec, voditelj znanstvenog dijela te manifestacije.

Podsjetivši kako su dosadašnji susreti imali različite teme posvećene Marinkovićevu djelu, napomenuo je da se na ovogodišnjim danima raspravljalo o "Poetici Ranka Marinkovića" kako bi se osvijetlile neke temeljne sile pokretnice u njegovu opusu.

Istaknuo je također kako će, kao i sa svih dosadašnjih skupova, svi znanstveni radovi biti objavljeni u zborniku koji se već tradicionalno predstavlja na sljedećim Danima Ranka Marinkovića.

Peti dani Ranka Marinkovića održani su od 10. do 12. rujna u Komiži, a u sklopu njih sudionici su posjetili Marinkovićev grob na koji su položili vijenac.

Na ovogodišnjim danima predstavljena su Marinkovićeva sabrana djela u osam svezaka, koje je objavila Školska knjiga, te je prikazan film Antuna Vrdoljaka "Kiklop".

O Marinkoviću i njegovu književnom djelu govorili su akademici Krešimir Nemec, Ante Stamać i Tonko Maroević te Milan Vuković, Renata Hansen-Kokoruš, Maša Kolanović, Dragan Gligora, Lana Molvarec, Helena Sablić-Tomić, Cvijeta Pavlović, Velimir Visković, Ivana Drenjančević i Bruno Kragić.

Prvi dani Ranka Marinkovića održani su 2002. sa skromnim brojem sudionika, a ovogodišnji, Peti dani održani su pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture te u organizaciji grada Komiže, Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Društva hrvatskih književnika.

Ranko Marinković (Vis, 1913. - Zagreb, 2001.) pučku školu završio je na Visu, a gimnaziju u Splitu i Zagrebu. U Zagrebu je završio Filozofski fakultet. Talijani su ga tijekom Drugoga svjetskog rata uhitili u Splitu i internirali u logor Ferramonteu. Nakon rata radio je u Nakladnom zavodu Hrvatske. Bio je direktor Drame zagrebačkoga HNK, a od 1951. profesor na zagrebačkoj Akademiji za kazališnu umjetnost.

Autor je proznih i dramskih djela, među kojima se posebno ističu zbirka novela "Ruke" te roman "Kiklop".

Vezane vijesti

Predragu Matvejeviću Kiklop za životno djelo

Predragu Matvejeviću Kiklop za životno djelo

Književnik i publicist Predrag Matvejević dobitnik je ovogodišnje knjižne nagrade "Kiklop" za životno djelo, a nagrada mu je danas uručena u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika