16.09.2010. / 10:12

Autor: Deutsche Welle

Summit šefova država EU-a u nezgodnoj situaciji zbog izgona Roma

Na izvanrednom sastanku na vrhu EU-a u Bruxellesu čelnici zemalja članica žele ponovno voditi glavnu riječ u vanjskoj politici Europske unije. To proizlazi iz pozivnice predsjednika Vijeća EU-a, Hermana Van Rompuyja.

Stalni predsjednik Europske unije Herman Van RompuyStalni predsjednik Europske unije Herman Van Rompuy«Ovo je početak procesa u kojem će Europsko vijeće redovito raspravljati o pitanjima vanjske politike kako bi odredili ključne poruke naših strateških ciljeva i sredstva kako ih ostvariti», stoji među ostalim u pozivnici šefovima država i vlada članica EU-a koju je poslao stalni predsjednik Europske unije Herman Van Rompuy.

Na izvanrednom sastanku na vrhu koji se održava po prvi puta nakon prosinca 2009. i stupanja na snagu Lisabonskog sporazuma i na kojem sudjeluju i ministri vanjskih poslova, glavna tema je strateško usmjerenje vanjske politike. Na skupu će se razgovarati i o «Task Force-u», radnoj skupini koju vodi Van Rompuy i koja do listopada treba predstaviti prijedloge za sprječavanje proračunskih kriza zemalja članica. U nacrtu zaključaka summita stoji šturo da će sastanak na vrhu naglasiti «potrebu da se održi dinamika reformi».

Može li summit zasjeniti prijepor Komisije i Francuske?

Summit bi se mogao naći u nezgodnoj situaciji, jer bi, kako poručuju diplomati, prijepor između Europske komisije i Francuske zbog skupnog izgona Roma mogao zasjeniti cijeli skup. Europska komisija je najavila da će pokrenuti kazneni postupak protiv Francuske pred Europskim sudom.

U pismu stalnog predsjednika Unije Van Rompuyja stoji da je «konferencija o klimi u Kopenhagenu pokazala da je neophodno potrebno poboljšati način funkcioniranja vanjske politike Europske unije». Stalni predsjednik upozorava kako EU i zemlje članice «moraju djelovati strateški i na temelju jasno određenih interesa i ciljeva i na taj način naglasiti težinu Europe na međunarodnoj pozornici».

Priprema za iduće summite

Sastanak na vrhu prilika je za pripremu predstojećih summita Europske unije s Kinom i drugim azijskim državama kao i o odnosima sa SAD-om. Van Rompuy je izrazio nadu da će planirani sastanak na vrhu EU-SAD «dati europsko-američkom partnerstvu potrebni polet». Istodobno Van Rompuy je upozorio na opasnost prevelikih očekivanja. «Naravno da ne očekujem da ćemo na tom sastanku odrediti našu potpunu i konačnu strategiju». Na kraju izvanrednog sastanka na vrhu Europske unije predviđeno je prihvaćanje aneksa o «internim dogovorima o poboljšanju vanjske politike Europske unije». Među ostalim riječ je o stvaranju jasne slike unutar Europske unije o tome, što treba pojasniti u odnosu sa strateški važnim partnerima. Zbog toga se od visoke predstavnice EU-a Catherine Ashton traži da ocijeni perspektive odnosa Unije sa svojim strateškim partnerima. Pri tome je važno predstaviti europske interese i moguće mjere za ostvarenje interesa i ciljeva. Prvo preliminarno izvješće Ashton bi trebala predstaviti na prosinačkom sastanku na vrhu Europske unije.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika