16.09.2010. / 16:29

Autor: Hina

Van Rompuy se založio za jedinstveniju i snažniju zajedničku vanjsku politiku EU-a

Predsjednik Europskog vijeća je istaknuo da Europskoj uniji treba više "koherentnosti i kontinuiteta" u vanjskopolitičkom djelovanju. Ukazao je i na nedostatak "strateškog promišljanja, što se mora promijeniti"

Herman van RompuyHerman van RompuyPredsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy zauzeo se u četvrtak u Bruxellesu na samitu čelnika EU-a za jedinstveniju i snažniju zajedničku vanjsku politiku.

"Mi ne počinjemo od nule. Europska unija je veliki trgovinski partner, prvi donator pomoći za razvoj u svijetu, ima stabilizirajuću ulogu u svom susjedstvu i pokrenula je brojne misije upravljanja civilnim i vojnim krizama. Nedavno jačanje sankcija protiv Irana ili uspjeh u vezi s rezolucijom o Kosovu pokazuju da kada smo ujedinjeni možemo napraviti razliku", rekao je Van Rompuy u svom istupu pred čelnicima EU-a koji su se okupili na izvanrednom sastanku na vrhu o vanjskoj politici EU-a.

Predsjednik Europskog vijeća je istaknuo da Europskoj uniji treba više "koherentnosti i kontinuiteta" u vanjskopolitičkom djelovanju. Ukazao je i na nedostatak "strateškog promišljanja, što se mora promijeniti".

Van Rompuy ključno pitanje u vanjskoj politici vidi u tome kako promicati vlastite interese. To se može učiniti većom "koherentnošću između raznih europskih politika i instrumenata, jačanjem komplementarnosti između djelovanja EU-a s onim što zemlje članice rade bilateralno, a možda najviše kolektivnim razmišljanjem o polugama koje imamo u odnosu na treće partnere. Nije li, primjerice, vrijeme da svoj financijski utjecaj pretvorimo u politički, bilo na Bliskom istoku, bilo u Africi ili negdje drugdje", rekao je Van Rompuy.

On je izrazio nezadovoljstvo pripremama EU-a za samite s trećim zemljama, jer se "ne ulaže dovoljno kolektivnog napora na promicanju vlastitih interesa na konzistentan način".

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika