17.09.2010. / 15:35

Autor: Deutsche Welle

Budućnost je u optici: Ništa bez 100 megabita u sekundi

Procjenjuje se da će spoj brzog interneta i televizije biti budućnost. To će omogućiti stvari koje su sada nezamislive. Ipak, čak ni najrazvijenije zemlje ne uspjevaju svima osigurati brzi internet

Bez brzog interneta nema budućnosti, to postaje nužno kao i opskrba strujom i vodomBez brzog interneta nema budućnosti, to postaje nužno kao i opskrba strujom i vodomNa nedavno održanom IFA sajmu u Berlinu predstavljen je cijeli niz novosti iz područja elektronike: od glavnog računala koje upravlja elektronikom u cijeloj kući, video konferencije izvrsne kvalitete koja ostavlja dojam da je sugovornik zaista prisutan u istoj prostoriji pa do ogledala na kojem je moguće gledati televizijski program dok peremo zube u kupaonici. U središtu pozornosti je televizija, kaže Matijs Greve, šef tvrtke Video/Web koja se specijalizirala za internet televiziju:

„Televizor postaje multimedijalni terminal. Klasična televizija, sa prijemom preko kablova, satelita ili interneta, biti će samo jedna od deset glavnih funkcija modernog televizora. Mnoge tvrtke će preko televizora, putem IP-a dakle interneta, svoje sadržaje slati direktno do krajnjeg korisnika."

Njemačka se približava cilju

U spomenute glavne funkcije televizora spadaju ne samo zabava, upravljanje aparatima za domaćinstvo ili svjetla u kući, već i medicinske službe ili recimo pomoć đacima kod domaće zadaće. Čini se kao da je sve moguće - međutim uvjet za to je brz internet. Bez brzog interneta nema budućnosti, to postaje nužno kao i opskrba strujom i vodom. Toga je svjesna i njemačka vlada pa je u veljači 2009. donijela strategiju za brzi internet:

„Brzi internet smo definirali kao prijenos podataka brzinom od jednog megabita u sekundi. Trenutno u Njemačkoj imamo 23 milijuna domaćinstava sa brzim internetom - to je dakle 60 posto. Mi želimo više. Strategijom njemačke vlade je utvrđen cilj da do 2014. 75 posto svih domaćinstava ima internet sa najmanje 50 megabita", kaže Hans Joakim Oto, državni tajnik u njemačkom Ministarstvu gospodarstva.

Nema što - zvuči dobro, ali mnoge regije u Njemačkoj mogu još uvijek samo da sanjati o zaista brzom internetu. Oko 40 posto domaćinstava nema pristupa brzom internetu, a ako ga imaju, njegova brzina je ispod 3 megabita u sekundi, što znači da korisnici ne mogu istovremeno gledati film iz videoteke neke televizijske postaje, a da računalo ne počne usporavati s radom. U potrazi za krivcima za ovakvo stanje često se spominje Telekom. Ovaj koncern se brani: Do kraja 2012. godine u Njemačkoj bi se 10 posto kablovske mreže trebalo osuvremeniti: umjesto bakra, ugraditi će se optički kablovi kojima će biti omogućena brzina od 100 megabita u sekundi.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika