17.09.2010. / 17:10

Autor: Hina

Fuele: Novi elan u odnosima Srbije i EU

Povjerenik za proširenje Europske unije (EU) Stefan Fuele u petak je, tijekom službenog boravka u Beogradu izjavio kako je postignutim sporazumom između Srbije i EU oko nedavno usvojene rezolucije o Kosovu na Općoj skupštini UN dan novi elan srbijanskim odnosima s Unijom.

Štefan FueleŠtefan FuelePovjerenik za proširenje Europske unije (EU) Stefan Fuele u petak je, tijekom službenog boravka u Beogradu izjavio kako je postignutim sporazumom između Srbije i EU oko nedavno usvojene rezolucije o Kosovu na Općoj skupštini UN dan novi elan srbijanskim odnosima s Unijom.

U odvojenim sastancima s najvišim srbijanskim dužnosnicima naveo je kako je vrijeme da srbijanski zahtjev za članstvom u Uniji bude ozbiljno razmotren te izrazio nadu da će uskoro biti donesena odluka o proslijeđivanju Europskoj komisiji srbijanskog zahtjeva za stjecanje statusa kandidata za članstvo.

"Stajalište Komisije je da je došlo vrijeme da EU ozbiljno razmotri aplikaciju Srbije za pridruživanjem Uniji. Nadam se da će odluka biti uskoro donesena i da će uskoro biti postignut konsenzus", poručio je Fuele u obraćanju novinarima nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem.

Dodao je kako je EU svjesna da je Srbija učinila značajan napor na dostizanju europskih standarda i provođenju reformi i da će Europska komisija i dalje pružati Srbiji nužnu pomoć na putu ka eurointegracijama te naglasio da će se srbijanski put ka EU razvijati prema zaslugama i da neće biti prečica.

Fuele je, govoreći o ulozi Srbije u regiji, izrazio uvjerenost da će u budućnosti biti pragmatične regionalne suradnje u kojoj će sudjelovati sve susjedne zemlje, ali i Priština.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić kazao je kako će Srbija nastaviti dijalog sa svim europskim institucijama i 27 zemalja članica Unije.

Srbija će, kako je rekao, to činiti "vjerujući da u jednom ubrzanom tempu, ali ne s namjerom da zaobiđemo ili preskočimo prirodne faze procesa učlanjenja, već da moramo i hoćemo ispuniti sve što je vezano za naše obaveze prema članstvu u EU, konačno možemo do kraja sljedeće godine ili početka 2012. doći do pregovora o članstvu".

Tadić je izrazio zadovoljstvo sporazumom postignutim s EU oko rezolucije o Kosovu, navevši kako je pred Srbijom, kada je riječ o Kosovu, proces razgovora i pregovora. Dodao je kako smatra da će kroz taj proces biti moguće naći stabilno i održivo rješenje koje bi podrazumijevalo poštivanje legitimnih nacionalnih interesa albanskog naroda, kao i legitimni nacionalni interes srbijanskog naroda i države Srbije.

Fuele je ranije razgovarao s nekoliko srbijanskih ministara, kao i s premijerom Mirkom Cvetkovićem koji je, kako je priopćeno iz vlade, istaknuo da će i u budućnosti srbijanska vlada nastaviti raditi na unapređenju regionalne suradnje, borbi protiv korupcije i organiziranog zločina te surađivati s Haaškim tribunalom.

Opća skupština UN jednoglasno je 9. rujna usvojila rezoluciju o Kosovu, prethodno usuglašenu između Srbije i EU, donesenu nakon izricanja mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene kosovske neovisnosti. Zahtjev za stjecanjem statusa kandidata za članstvo u EU Srbija je podnijela krajem 2009. godine.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
13/10/09

branimir, 18.09.10. 09:06

Pa jasno. Trebamo čekati Srbiju. Koje ste vi smeće!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika