19.09.2010. / 19:09

Autor: Deutsche Welle

Vatikanska biblioteka ponovno otvara svoja vrata

Nakon trogodišnjeg renoviranja u ponedjeljak svoja vrata korisnicima ponovo otvara Vatikanska biblioteka. Ona posjeduje legendarnu zbirku religijskih, filozofskih i političkih spisa zapadne civilizacije.

Vatikanska biblioteka ponovno otvara svoja vrata (Foto: Wikipedia)Vatikanska biblioteka ponovno otvara svoja vrata (Foto: Wikipedia)Tri godine je "Biblioteca Apostolica Vaticana", kako se Vatikanska biblioteka službeno zove, bila zatvorena - jedinstvan slučaj u njenoj 500-godišnjoj povijesti. Sada je renovirana, poboljšani su kako elektronički siguronosni sustavi, tako i uvjeti arhiviranja starih spisa.

Vatikanska biblioteka, koju je sredinom XV. stoljeća osnovao papa Nikola V., je riznica u kojoj su pohranjeni brojni dokumenti ključni za razvoj i za razumijevanje zapadne civilizacije. Pritom, za razliku od općeg vjerovanja, većina tih dokumenata uopće nije religiskog karaktera.

U Biblioteci je pohranjeno uz preko 1,6 milijuna tiskanih knjiga i 8.400 ranih knjiga iz predgutenbergovskog razdoblja, 350.000 kovanica starog novca te oko 80.000 rukopisa. Neki od njih su na izvornom papirusu - sve su to originali, jedinstveni primjerci i nezamjenjivi.

Kulturna povijest Zapada

Tu su primjerice dva tzv. "Bodmerska papirusa". Radi se o tekstovima iz Novog testamenta nastalima u drugom i trećem stoljeću, otkrivenima 1952. godine u Egiptu. Biblioteka posjeduje također i "Codex Vaticanus", jedan od najstarijih tekstova biblije, sa početka četvrtog stoljeća, te rukopise rimskih pjesnika Vergilija ili Terencija.

S obzirom na takvu vrijednost pohranjenih dokumenata ne čudi da je biblioteka prije renoviranja bila izuzetno posjećena - godišnje ju je koristilo oko 20.000 znanstvenika iz čitavog svijeta. Iznenađenje je bilo veliko kada je uprava 2007. godine, bez prethodne najave, objavila da će biblioteka biti do daljnjeg zatvorena zbog renoviranja.

Samo za znanstvenike

Sada su znatno modernizirani siguronosni sustavi - ulazak u prostorije s knjigama i dokumentima biti će moguć samo kroz vrata s detektorima i samo osobama koje raspolažu s korisničkim kartama u koje je ugrađen kompjuterski identifikacijski čip. Osim toga će sve knjige i dokumenti dobiti posebne siguronosne etikete kako bi se spriječila krađa, a svaka prostorija će biti nadgledana video-kamerama. Istovremeno je poboljšana i zaštita od požara: sve prostorije su obložene posebnim protupožarnim materijalima. Modernizirana je i mogućnost rada u Biblioteci. Sada u svim prostorijama postoji mogućnost uspostavljanja bežične internetske veze.

Pristup Vatikanskoj bilblioteci nije moguć običnim posjetiocima. Uprava sama odlučuje o tome tko će dobiti dozvolu za njeno korištenje i dodjeljuje akreditacije. Kako bi se omogućio nesmatan i koncentriran rad, pristup je dozvoljen uglavnom znanstvenicima. Paolo Vian, voditelj rukopisne zbirke papinske biblioteke napominje da su kriteriji za dodjelu akreditacija vrlo strogi, ali dodaje da se pritom ne prave nikakve konfesionalne razlike: nije potrebno biti katolik da bi se moglo istraživati u Vatikanskoj biblioteci.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Vatikan ucjenjuju

Vatikan ucjenjuju

Vatikan je izložen ucjeni, posebice nakon dokumenata koje je prošli tjedan objavio dnevni list La Repubblica, priopćila je u srijedu Sveta Stolica i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika