20.09.2010. / 14:34

Autor: Hina

Regulator kaznio francuske banke zbog dogovaranja naknada za obradu čekova

Banke su 2002. uvele naknadu u visini 4,3 eurocenta po čeku, obrazlažući taj potez gubitkom prihoda povezanim s uvođenjem novog digitalnog sustava za obradu čekova

Banke su dogovorile uvođenje naknade Banke su dogovorile uvođenje naknade Francuski regulator u ponedjeljak je izvijestio da je kaznio jedanaest francuskih banaka, uključujući Societe Generale, novčanom kaznom u ukupnom iznosu 385 milijuna eura zbog nedozvoljenog dogovaranja visina naknada za obradu čekova.

Banke su 2002. uvele naknadu u visini 4,3 eurocenta po čeku, obrazlažući taj potez gubitkom prihoda povezanim s uvođenjem novog digitalnog sustava za obradu čekova.

Regulator zadužen za zaštitu tržišnog natjecanja ustvrdio je nakon istrage da je nova naknada neutemeljena. U priopćenju se napominje da su banke prestale naplaćivati naknadu 2007. upravo zbog 'pritiska istrage'.

Najviša je kazna određena bankovnoj grupi BPCE, u visini 90,9 milijuna eura. Slijedi Credit Agricole s kaznom od 82 milijuna eura. Societe Generale mora platiti 53 milijuna eura.

Za nezakonito dogovaranje naknade kaznu moraju platiti i BNP Paribas, Credit Mutuel, Credit Industriel at Commercial (CIC), Credit du Nord., La Banque Postale, HSBC i Bank of France, središnja banka koja nadzire zajmodavce.

Banke imaju rok od mjesec dana za žalbu na odluku regulatora.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika