Objavljeno u Nacionalu br. 775, 2010-09-21

Autor: Marko Biočina

POZADINA MENADŽERSKOG TRANSFERA GODINE

Prijateljstvo Tedeschija i Mišetića zasnovano na sendvičima Montana

Emil TedeschiEmil TedeschiIako je u domaćoj javnosti s iznenađenjem primljena vijest o prelasku dugogodišnjeg predsjednika Uprave Croatia Airlinesa Ivana Mišetića na poziciju glavnog tajnika Atlantic Grupe, u vlasništvu Emila Tedeschija, činjenica je da su ta dvojica menadžera i tvrtke koje su vodili u prošlosti intenzivno surađivali. Ta suradnja započela je još sredinom 2004. godine kad je Croatia Airlines odlučila prekinuti s dugogodišnjom poslovnom praksom dobave sendviča od Zračne luke Zagreb, te taj posao povjeriti tvrtki Montana, u sastavu Atlantic Grupe. Takav potez su u vrhu Croatia Airlinesa pravdali navodnim uštedama, tvrdeći kako su Montanini sendviči gotovo trostruko jeftniji od onih koje im je isporučivala Zračna luka Zagreb.

Zanimljivo, ugovor s Atlanticovom tvrtkom bio je, uz dopuštenje Ministarstva financija, sklopljen bez javnog natječaja, uz tvrdnju kako osim te dvije tvrtke u Hrvatskoj nema drugih dobavljača sendivča. Taj potez izazvao je žestoku reakciju tadašnjeg šefa zagrebačke zračne luke Boška Matkovića koji je tvrdio kako aviokompanija nije njegovu tvrtku pravodobno obavijestila o otkazu ugovora, te kako je Zračnoj luci na taj način izazvana milijunska šteta, a cijeli spor dobio je epilog tek nekoliko godina kasnije kad je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ustvrdila kako Zračna luka Zagreb ne smije koristiti svoj monopolistički položaj kako bi aviotvrtke prisilila da kupuju njezine sendviče.

Vezane vijesti

Drakonska kazna: Todorić i Tedeschi Srbiji moraju platiti 6,8 milijuna eura

Drakonska kazna: Todorić i Tedeschi Srbiji moraju platiti 6,8 milijuna eura

Srbijanska Komisija za zaštitu konkurencije donijela je odluku kojom tvrtku Grandprom i trgovački lanac Ideu kažnjava s 6,8 milijuna eura zbog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika