Objavljeno u Nacionalu br. 775, 2010-09-21

Autor: Robert Bajruši

PREDSJEDNIKOVA EKONOMSKA INICIJATIVA

I na Pantovčaku nezadovoljni 'reformama' Vlade: Josipović će predložiti porez na imovinu

Josipović drži da porez treba biti podnošljiv za većinu građana, a veće namete trebaju dobiti samo oni koji posjeduju velika bogatstva u nekretninama

Ivo JosipovićIvo JosipovićHrvatski predsjednik Ivo Josipović namjerava snažnije utjecati na Vladu kako bi ubrzala reforme koje su neophodne za prevladavanje recesije. Iako ne žele otvarati sukob s premijerkom Jadrankom Kosor, u predsjednikovu uredu nisu zadovoljni tempom i načinom kojim Vlada pokušava riješiti ekonomske probleme, kao niti najavljenim reformama. Stoga je glavnina njegovih prijedloga vezana uz gospodarsku i financijsku politiku, budući da predsjednik Republike smatra kako je u Hrvatskoj neophodno promijeniti postojeći porezni sustav. Zato namjerava izići u javnost s idejom o donošenju poreza na imovinu, koji bi predstavljao svojevrsni kompromis između sadašnjeg rješenja, i sve brojnijih zahtjeva za drastičnim oporezivanjem imovine građana.

Josipović drži da porez treba biti podnošljiv za većinu građana, a veće namete trebaju dobiti samo oni koji posjeduju velika bogatstva u nekretninama. Također će zatražiti i uvođenje poreza na divdendu, što je ideja koju je u predizbornoj kampanji 2007. zagovarao SDP, čiji je tadašnji kandidat bio i Josipović. U HDZ-u su tada ovaj prijedlog nazivali socijalističkim, i bit će zanimljivo vidjeti kako će na ponovljenu inicijativu reagirati Vlada premijerke Jadranke Kosor. Osim toga, Ivo Josipović će od Vlade zatražiti intenzivniju podršku razvoju četiri strateške gospodarske grane, a to su turizam, poljoprivreda, prerađivačka industrija i građevina. Također, predsjednik Republike smatra kako bi Vlada morala puno brže i kvalitetnije organizirati privlačenje inozemnih investicija, ali i korištenje sredstava iz fondova Europske unije, a koja pripadaju Hrvatskoj.

Koliko god predsjednik Josipović voli isticati kako želi zadržati distancu između koalicije HDZ-HSS i opozicije, inicijative koje namjerava pustiti u javnu raspravu, potvrđuju da nije zadvoljan ekonomskom politikom aktualne vlade.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika