21.09.2010. / 19:51

Autor: Hina

'Zatopljenje odnosa': Ministarski sastanak NATO-a i Rusije u New Yorku

Ruski veleposlanik pri NATO-u Dmitrij Rogozin rekao je kako rusko Vijeće za nacionalnu sigurnost mora dubinski proučiti situaciju kako bi moglo pozitivno odgovoriti na poziv, što zapravo znači da mora odvagnuti sve razloge za i protiv

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh RasmussenGlavni tajnik NATO-a Anders Fogh RasmussenZemlje članice NATO saveza i Rusija imat će priliku provjeriti stvarnu razinu zatopljenja međusobnih odnosa tijekom kratkog sastanka njihovih ministara vanjskih poslova u srijedu u New Yorku na rubu zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda i naznačiti hoće li za dva mjeseca doći i do sastanka na vrhu dviju strana.

Ozračje na sastanku 29 ministara trebalo bi pokazati koliki su izgledi da se tijekom summita NATO-a u Lisabonu 19. i 20. studenog održi i sastanak na vrhu NATO-a i Rusije, kao što se to dogodilo u Bukureštu 2008. godine.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen poslao je pozivnice 16. rujna, ali Rusija nije pokazala pretjerani zanos i zatražila je dodatno vrijeme za razmišljanje.

Ruski veleposlanik pri NATO-u Dmitrij Rogozin rekao je kako rusko Vijeće za nacionalnu sigurnost mora dubinski proučiti situaciju kako bi moglo pozitivno odgovoriti na poziv, što zapravo znači da mora odvagnuti sve razloge za i protiv.

Rusija i Zapad i dalje se ne slažu oko brojnih pitanja, poput smanjenja konvencionalnog naoružanja u Europi, stanja u Gruziji i širenja NATO-a, ali i priznaju da imaju zajedničke interese glede prijetnje međunarodnog terorizma, sprječavanja širenja nuklearnog i balističkog naoružanja i trgovine opijatima.

Rasmussenov glasnogovornik James Appathurai u New Yorku je izjavio kako bi "ministri mogli razgovarati o izgledima za suradnju u području protubalističke obrane, zajedničke procjene opasnosti za sigurnost svojih zemalja i Afganistanu".

Uspiju li ministri prevladati razlike između dviju strana, sastanak u New Yorku mogao bi označiti novi napredak u približavanju Zapada i Rusije, čiji su odnosi značajno zahladili nakon rusko-gruzijskog sukoba u kolovozu 2008.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika