25.09.2010. / 15:38

Autor: Hina , Nacional.hr

Gospodarski program SDP-a: 'Do 2013. oporavak i 80.000 novozaposlenih'

Milanović je javnosti poručio da će SDP, dobije li potporu građana na izborima, brinuti da zaposleni očuvaju svoja radna mjesta, a nezaposleni ostvare svoje pravo na pošten rad i poštenu plaću

Zoran Milanović; foto: Autor:
Goran Stanzl/PIXSELLZoran Milanović; foto: Autor: Goran Stanzl/PIXSELLPreuzimajući odgovornost za Hrvatsku, SDP preuzima i brigu o sigurnosti građana i države, poručio je danas predsjednik SDP-a Zoran Milanović, čijim je govorom završila stranačka tematsko-izvještajna konvencija.

Milanović je javnosti poručio da će SDP, dobije li potporu građana na izborima, brinuti da zaposleni očuvaju svoja radna mjesta, a nezaposleni ostvare svoje pravo na pošten rad i poštenu plaću. Skrbit će, dodaje, i o mladima da se školuju i zauzmu svoje mjesto u društvu, o starijima da budu sigurni u svoje mirovine i društvenu skrb, "svima da žive u sigurnom, zakonom zaštićenom i civiliziranom poretku".

"SDP svoju ulogu shvaća cjelovito - kao gospodarsku, socijalnu i političku. Samo tako možemo postići ono što stoji pred Hrvatskom - nacionalnu obnovu i pronaći pun sadržaj i smisao hrvatskog puta. SDP je stranka iz naroda i stranka za narod", poručio je Milanović.

'Novi ekonomski model za Hrvatsku'

Ekonomski strateg SDP-a Branko Grčić predstavio je gospodarski program SDP-a, osnovni ciljevi kojega su gospodarski oporavak i ponovno zapošljavanje 80.000 ljudi koji su u krizi izgubili posao, oba do 2013.

Grčić je stranački gospodarski program, koji je podijeljen u 15 područja djelovanja, kroz više od 100 mjera, nazvao novim ekonomskim modelom za Hrvatsku, vizija kojega se temelji na tri stupa: gospodarski oporavak i razvoj poduzetništva, reforma javne uprave te socijalna sigurnost za sve društvene skupine.

Taj bi model, naglasio je, svakom hrvatskom građaninu i obitelji trebao osigurati ekonomsku i socijalnu sigurnost, polazeći od proaktivnog djelovanja prema mobilizaciji svih slobodnih radnih, kapitalnih i prirodnih resursa.

Grčić ističe da SDP u tom smislu planira do 2013. postupno povećati stopu gospodarskog rasta na 4 posto, a do 2015. istu stabilizirati na razini od približno 5 posto.

U istom je razdoblju, dodaje, nužno smanjiti stopu nezaposlenosti ispod 10 posto, odnosno povećati stopu zaposlenosti iznad 60 posto radno-aktivnog stanovništva.

Izravni poticaji novom zapošljavanju

Zoran Milanović, Milanka Opačić, Zlatko Komadina, Vojko Obersnel, Branko Grčić; foto: Goran Stanzl/PIXSELLZoran Milanović, Milanka Opačić, Zlatko Komadina, Vojko Obersnel, Branko Grčić; foto: Goran Stanzl/PIXSELLNelikvidnost u sustavu SDP bi smanjivao uvođenjem kraćih zakonskih rokova plaćanja i organiziranjem posebnih sudskih ureda za brže rješavanje dužničko-vjerovničkih sporova te aktiviranjem sustava multilateralnih kompenzacija.

Porezno opterećenje smanjili bi na bruto cijenu rada smanjenjem stope socijalnih doprinosa - približno za 2 postotna poena godišnje, a uvodili bi porezne olakšice za reinvestiranu dobit.

Grčić kaže i da njegova stranka planira kreirati izravne poticaje novom zapošljavanju oslobađanjem poduzetnika od plaćanja socijalnih doprinosa za svakog novog "neto-zaposlenog", a posebno bi stimulirao zapošljavanje u izvozno usmjerenim djelatnostima.

Aktualna vlada, smatra, pogrešno gospodarski oporavak planira u kratkom roku, a SDP se, ističe, zalaže za srednji i dugi rok u kojemu bi se stabilizirao gospodarski rast, povećala konkurentnost gospodarstva. Pritom, dodaje Grčić, nužno je otvoriti prostor za kreiranje proizvoda i usluga s većom dodanom vrijednosti, a s tim u vezi i novih, visokovrijednih radnih mjesta.

'Socijalna davanja ne dirati'

"Bilo koji proračunski prihod mora biti utrošen isključivo za mjere za financiranje gospodarstva. Nema krpanja proračunskih rupa, to mora biti jasno definirano", poručio je.

Naglasio je da sve promjene u poreznom sustavu trebaju ići u dva smjera - da bude stimulativan za poduzetništvo, te pravednije rasporediti teret između rada i kapitala, a kako bi se uštede postigle u što kraćem roku.

"Dok god je moguće, mirovine, plaće i socijalna davanja za najugroženije ne dirati", ustvrdio je Grčić.

Promjene u poreznoj politici, dodao je, ne smiju dovesti do većeg poreznog opterećenja, već, ako je to moguće, do rasterećenja.

Nužno je, smatra, i utvrditi kolika je državna imovina, te povećati efikasnost i restrukturirati javna poduzeća. "Sve ove afere jasno pokazuju koliko tu ima prostora za uštede", dodao je Grčić.

Smanjiti regionalne razlike

SDP planira i povećati udjel industrijske proizvodnje u BDP-u i barem 50 posto te proizvodnje usmjeriti ka izvozu.

Nužno je, dodaje Grčić, i smanjiti regionalne razlike, borbom za veću konkurentnost sustava koji funkcionira na lokalnoj razini, te uravnoteženjem kvalitete javnih usluga.

SDP se, ističe, protivi ideji da se određeni broj županija, gradova i općina "samo odreže", već da se takva racionalizacija vodi po kriteriju ekonomske snage i fiskalnog kapaciteta lokalnih i regionalnih jedinica.

Program se, dodaje Grčić, temelji na SDP-ovom stavu da se protivi izvlačenju kapitala, posebno izvan Hrvatske, već da se ta dobit reinvestira u zemlji.

SDP-ovom članstvu obratili su se i članovi Predsjedništva stranke Milanka Opačić, Zlatko Komadina i Vojko Obersnel, koji su, svaki za svoje područje (rad i socijala, energetika i lokalna samouprava), isticali potrebu sustavnih promjena, koje, uvjereni su, jamči upravo SDP.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 25.09.10. 22:00

OK.Recimo da sve bude tako kako se izjavljuje.ALI,da li je bilo koja politička stranka spremna uvrstiti u svoje planove mogućnost zloupotreba,blesavih promašaja,nesposobnost,krive procjene i sl.i adekvatne sankcije vlastitom imovinom za takove događaje!?Vjerujem da svatko pokušava odraditi dobar posao za svoju kuću a da mu nebi propala zbog namjernih,nesposobnih ili slučajnih pogrešaka.U čemu je razlika u svezi države?Ja je nevidim.Sama politička odgovornost nije dovoljna.Nedavna prošlost nas obavezuje da jače vežemo političare za njihove presudne odluke u vođenju zemlje.Dakle???


registracija
1/1/70

, 26.09.10. 09:47

Bili su nasi ljevicari na vlasti 2000 godine,i sta uradise ?Nista. Ozivjeli su ADZe bandu,na mjesto da su je POHAPSILI...i kako sad ja .....takvim bitangama da vjerujemo?! Evo,stalno ADZe banda i SDPe banda u saboru jedni druge optuzuju za kriminal...nikad jos nijedni to nisu demantirali...i kakva je onda razlika između te dvije lopovske grupacije? Uzas!!!!


registracija
31/1/10

STTony, 26.09.10. 10:02

Sve je bolje od Kra-De-Ze zločinačke organizacije. Nema tih četnika koji mogu napraviti veću štetu od njih.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika