29.09.2010. / 15:02

Autor: Hina

Josipović zadovoljan posjetom SAD-u: I Hrvatska je dala doprinos ostvarenju Milenijskih ciljeva

Sumirali smo što je tko napravio i Hrvatska je među zemljama koja je dala doprinos ostvarenju Milenijskih ciljeva, bez obzira što živimo i djelujemo u uvjetima koji nisu za to najpovoljniji, naglasio je Josipović

Ivo JosipovićIvo JosipovićPredsjednik Republike Ivo Josipović rekao je u srijedu da je iznimno zadovoljan svojim prošlotjednim posjetom Sjedinjenim Državama.

Boravak u SAD-u podijelio je na tri dijela - nastup pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda vezano uz milenijske ciljeve, zatim bilateralne susrete sa stranim državnicima i s nekim bivšim, ali još uvijek utjecajnima poput bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona i bivše američke državne tajnice Madeleine Albright.

Treći dio se odnosi na susrete s hrvatskom dijasporom "koje bih posebno istaknuo jer smo uspjeli zajedno otvoriti novu stranicu" u odnosima hrvatske dijaspore u SAD-u i Hrvatske, rekao je Josipović odgovarajući na novinarske upite nakon svečanosti u prigodi Dana policije.

Govoreći o Milenijskim ciljevima usmjerenim na borbu protiv siromaštva, bolesti i drugih nedaća od kojih pati suvremeni svijet Josipović je rekao kako su si zemlje zadale velike i važne ciljeve koji su ugroženi recesijom, ali da je postignut načelan dogovor da se od tih ciljeva ne odustaje.

Sumirali smo što je tko napravio i Hrvatska je među zemljama koja je dala doprinos ostvarenju Milenijskih ciljeva, bez obzira što živimo i djelujemo u uvjetima koji nisu za to najpovoljniji, naglasio je Josipović.

Kada je riječ o bilateralnim susretima bilo je mnogo susreta s predsjednicima ili premijerima različitih zemalja, rekao je Josipović napominjući kako se više susretao s predstavnicima dalekih zemalja koje "imamo rjeđe prilike vidjeti u našem okružju". Posebno je istaknuo susret s Clintonom i Albright za koje je rekao da su pokazali veliko zanimanje za odnose u regiji.

"Mislim da je za Hrvatsku važno da nije bilo ni jednog susreta s čelnicima stranih država ili istaknutim američkim političarima koji nisu istaknuli važnost regionalne politike i pohvalili Hrvatsku što je na neki način predvodnik politike pomirenja i što radi na korist sebi, susjedima, Europi, pa i cijelom svijetu. Dobili smo snažan poticaj - Hrvatska i ja osobno, upravo za nastavak kvalitetne regionalne politike koja nama donosi mir i stabilnost i mogućnost širenje našeg tržišta", rekao je Josipović.

Podsjetio je da je imao susret i s predsjednikom Barackom Obamom.

Rekao je kako je to bio kraći srdačan susret, na primanju za sve šefove delegacija. "U kraćem razgovoru s predsjednikom Obamom rekao sam nekoliko riječi o regiji", kazao je Josipović.

Važnim je ocijenio i predavanje na Sveučilištu Columbija u New Yorku koje je održao pred više od 300 studenata iz cijelog svijeta o međunarodnoj i hrvatskoj reakciji na ratne zločine za koje su, kako je rekao, zajedno s profesorima pokazali veliko zanimanje.

"U sklopu posjeta u Los Angelesu otvorio sam izložbu o pravednicima među narodima Hrvatima i hrvatskim državljanima i to je posebno dobro odjeknulo u židovskoj zajednici", rekao je Josipović.

Naveo je kako je poseban sastanak imao i s hrvatskom dijasporom u Los Angelesu i New Yorku kao i Londonu.

"Istaknuli su da nisu baš najzadovoljniji, da bi željeli više i bolje i zajedno smo konstatirali da više nije rat i da Hrvatska više ne treba pomoć, nego partnere i suradnike i otvorene su neke inicijative za koje vjerujem da će u skoro vrijeme otvoriti novu stranicu u odnosima naše dijaspore i domovine", rekao je Josipović.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika