30.09.2010. / 07:39

Autor: Hina

Južna i Sjeverna Koreja započele prve vojne pregovore u posljednje dvije godine

Sjeverna i Južna Koreja počele su u četvrtak prve vojne razgovore na radnoj razini u posljednje dvije godine, javili su južnokorejski mediji.

Pregovori su započeli nakon što je Južna Koreja pokrenula vojnu vježbu sa SAD-omPregovori su započeli nakon što je Južna Koreja pokrenula vojnu vježbu sa SAD-omSjeverna i Južna Koreja počele su u četvrtak prve vojne razgovore na radnoj razini u posljednje dvije godine, javili su južnokorejski mediji.

Novinska agencija Yonhap, pozivajući se na neimenovani izvor u južnokorejskom ministarstvu obrane, navodi da su se časnici dviju strana susreli u Panmunjomu, na granici između dviju zemalja.

Do razgovora dolazi u vrijeme naraslih napetosti na Korejskom poluotoku otkako je u ožujku ove potonuo južnokorejski ratni brod.

"Na radnoj razini strane će razgovarati o ukupnim pitanjima koji postoje između Juga i Sjevera", kazao je dužnosnik ministarstva.

Čelnik sjevernokorejskog izaslanstva, pukovnik Ri Shin Kwon, kazao je da "na današnjim razgovorima sva pitanja trebaju biti razmatrana s humanitarne točke gledišta".

Riječ je o prvim izravnim vojnim razgovorima otkako je torpedirana južnokorejska korveta i stradalo 46 ljudi. Seoul za to optužuje Pjongjang, koji pak to opovrgava.

Razgovori u četvrtak održavaju se istovremeno dok su u Žutome moru u tijeku petodnevne zajedničke pomorske vježbe SAD-a i Južne Koreje. Vježbe su počele u ponedjeljak i usmjerene su na djelovanje protiv podmornica.

U međuvremenu je bilo znakona poboljšanja odnosa između dviju zemalja, oslobođen je južnokorejski ribarski brod i Sjever je predložio nove razgovore između obitelji odvojenih korejskim ratom 1950-53. i podjelom na Korejskom poluotoku.

Agencija Yonhap navodi da je južnokorejska vojska zabrinuta provokativnim akcijama Sjevera, nakon kojih slijede razgovori u kojima se očekuje dobivanje koncesija.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika