30.09.2010. / 13:07

Autor: Hina , Nacional.hr

Uskok izmijenio optužnicu: Atentatori na Pukanića planirali i ubojstvo Petračevih

Optužnica je izmijenjena i u vezi navodnog neposrednog izvršitelja atentata Željka Milovanovića za kojega USKOK sada tvrdi da je daljinskim upravljačem aktivirao eksplozivnu napravu koja je ubila Pukanića i njegova suradnika Niku Franjića u dvorištu Pukanićeva tjednika Nacional

Hrvoje PetračHrvoje PetračUSKOK-ovi tužitelji danas su sudu predali izmijenjenu optužnicu protiv šestorice atentatora na Ivu Pukanića u kojoj se prvi put navode imena Hrvoja i Novice Petrača kao mogućih žrtava zločinačke skupine koju je organizirao Sreten Jocić u ime nepoznatog krajnjeg naručitelja.

U prvoj optužnici podignutoj prije nešto manje od godinu dana USKOK je zločinačku skupinu, osim za Pukanićevo ubojstvo, teretio i za planiranje ubojstva "dvije nepoznate osobe na području Zagreba". Sada je navedeno da je riječ o ocu i sinu Petrač, pravomoćno osuđenima za otmicu tada maloljetnog sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca koji je potom osuđen u tzv. aferi dragulji.

Zagorčevo ime je na suđenju za ubojstvo Pukanića spomenuo i prvooptuženi Robert Matanić. U iskazu, za koji je kasnije tvrdio da je lažan, umirovljenog generala je naveo kao jednog od naručitelja atentata.

Optužnica je izmijenjena i u vezi neposrednog izvršitelja atentata Željka Milovanovića za kojega USKOK sada tvrdi da je daljinskim upravljačem aktivirao eksplozivnu napravu koja je ubila Pukanića i njegova suradnika Niku Franjića u dvorištu Pukanićeva tjednika Nacional.

U prvoj verziji optužnice stajalo je samo da su "jedan ili više optuženika" čekali u neposrednoj blizini Pukanića i aktivirali eksploziv skriven u skuteru kraj njegova automobila.

Najvažnija kvalifikacija optužnice ostala je nepromijenjena pa se pripadnici skupine i dalje terete da su ubojstvo organizirali kako bi Pukanića onemogućili da "u tiskanim i elektronskim medijima u Hrvatskoj i susjednim zemljama iznosi novinarska saznanja o djelovanju više kriminalnih grupa na tim prostorima i njihovoj povezanosti".

O izmjenama optužnice sud i obrana šestorice optuženika trebali bi se očitovati na idućem ročištu u ponedjeljak.

Na današnjoj raspravi obranu je završio šestooptuženi Slobodan Đurović kojeg se tereti da je bio veza neposrednih izvršitelja atentata i Sretena Jocića koji je za Pukanićevo ubojstvo platio 1,5 milijuna eura.

Jociću se, zajedno s Milovanovićem i Zoranom Kuzmanovićem za isti zločin sudi u Beogradu, dok su na zagrebačkoj optuženičkoj klupi uz Đurovića navodni članovi zločinačke skupine Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani i Bojan Gudurić.

Vezane vijesti

Petrač i Mateković Zagorcu moraju vratiti 750.000 eura

Petrač i Mateković Zagorcu moraju vratiti 750.000 eura

Hrvoje Petrač i Ivan Mateković, pravomoćno osuđeni zbog otmice sina bivšeg generala i pomoćnika ministra obrane Vladimira Zagorca, moraju Zagorcu… Više

Komentari

registracija
12/5/10

kajsija56, 30.09.10. 18:21

A kaj to nije bilo onda dok je Novica bio u Remetincu, a Hrvoje negdje u inozemstvu - o tome je već bilo riječi na ovom "suđenju tisućljeća"? Zar oni nisu ubili i Kennedyja - (da je bezumni svjedok to rekao mogli bi se dobro prodati u SAD kad papci tolike godine nisu riješili slučaj do kraja, mi možemo sve u tjedan dana), možda su pucali i na pokojnog papu, a i Lennon je mogao biti njihova žrtva.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika