20.04.2012. / 08:47

Autor: Nacional.hr

Zagorec traži novce od otmičara svoga sina

Zagorec je otmičarima 2004. godine isplatio 750 tisuća eura, odnosno polovicu otkupnine za tada 17-godišnjeg sina. Novac je preuzeo Mateković. Vrhovni sud mu je oduzeo novac, no Zagorec ga nije dobio natrag

Umirovljeni general Vladimir Zagorec, koji je u zatvoru u Remetincu zbog afere dragulji, od Hrvoja Petrača i Ivana Ice Matekovića traži 5.737.500 kuna naknade za otkupninu koju je isplatio otmičarima svoga tada malodobnog sina Tomislava, otkriva Jutarnji list.

Podsjetimo, Zagorec je otmičarima 2004. godine isplatio 750 tisuća eura, odnosno polovicu otkupnine za tada 17-godišnjeg sina. Novac je preuzeo Mateković. Vrhovni sud mu je oduzeo novac, no Zagorec ga nije dobio natrag.

U tužbi Zagorec navodi da mu je zbog toga kako bi isplatio otmičare 24. veljače 2004. odobreno prekoračenje tekućeg računa za 1,5 milijuna eura, ali je pola tog iznosa vratio jer ga otmičari nisu preuzeli, ali je on na konverziji novaca iz eura u kune, pa ponovno u eure izgubio 100 tisuća kuna na tečajno razlici pa traži i taj novac. Da bi vratio dug banci, 14, travnja je u istoj banci uzeo kredit u iznosu od 1.280 tisuća švicarskih franaka uz četiripostotnu kamatu, pri čemu mu je obračunata i naknada od 19.200 štvicarskih franaka te 10.029,94 franka za državnu naknadu za sklapanje pravnog posla u visini od 0,8 posto iznosa kredita te mi se godišnje zaračunava 40,90 eura za vođenje računa. Obroke za taj kredit plaća po tromjesečnom obračubni i uzeo ga je na rok od 20 godina, od 2004. godine. Zagorec stoga traži da mu Mateković i Petrač solidarno nadokande trošak i kamate te traži da mu se sve to isplati pod prijetnjom ovrhe. Petračev odvjetnik Velimir Došen tvrdi pak da je Zagrec promašio tužbu, jer mu Petrač nije prouzročio nikakvu štetu.

Naime, Hrvoje Petrač i njegov sin Novica, nakon što je Vrhovni sud odbio njihove žalbe, 2006. godine su osuđeni na zatvorske kazne zbog otmice Tomislava Zagorca. Stariji Petrač je dobio šest godina zatvora, a mlađi Novica tri i pol godine. Petrač je prije nekoliko mjeseci pušten na uvjetnu slobodu.

Ivan Mateković priznao je krivnju za otmicu, ali ne i za osnivanje i organiziranje kriminalne skupine koja je planirala otmice djece još nekih bogatih građana. Zbog otmice Zagorca juniora osuđen je na sedam godina zatvora. U otmici je sudjelovao i Matekovićev brat Libero te još nekolicina kriminalaca.

Vezane vijesti

Petrač i Mateković Zagorcu moraju vratiti 750.000 eura

Petrač i Mateković Zagorcu moraju vratiti 750.000 eura

Hrvoje Petrač i Ivan Mateković, pravomoćno osuđeni zbog otmice sina bivšeg generala i pomoćnika ministra obrane Vladimira Zagorca, moraju Zagorcu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika