Objavljeno u Nacionalu br. 777, 2010-10-05

Autor: Nacionalova redakcija

Američki dnevnik hrvatske premijerke

Moja tri dana u gradu koji ne spava

Ekskluzivno za Nacional, premijerka Jadranka Kosor opisuje svoje dojmove s trodnevnog posjeta New Yorku, od Wall Streeta do East Rivera

PREMIJERKA NA WALL STREETU Jadranka Kosor posjetila
je Newyoršku burzu,
gdje je razgovarala s
predsjednikom Burze
Duncanom NiederaueromPREMIJERKA NA WALL STREETU Jadranka Kosor posjetila je Newyoršku burzu, gdje je razgovarala s predsjednikom Burze Duncanom NiederaueromHrvatska premijerka Jadranka Kosor od 26. do 28. rujna boravila je u New Yorku. Tamo je održala govor na Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda, razgovarala s vodećim ljudima na newyorškoj burzi, označila početak aktivnosti na Wall Streetu, susrela se s hrvatskim iseljenicima te se sastala s predstavnicima tvrtki zainteresiranih za ulaganje u Hrvatsku. Eklskluzivno za Nacional, Jadranka Kosor opisuje svoje dojmove tog posjeta Americi.

Nedjelja, 26. rujna: Jutro počinjem susretom s hrvatskim iseljenicima u Hrvatskom kulturnom centru Sv. Nikole Tavelića i misom u crkvi sv. Ćirila i Metoda. Uvijek se veselim susretima s našim Hrvatima u iseljeništvu. Posebni su. Daleko su od domovine, no njihova je informiranost zadivljujuća, a entuzijazam, zanimanje, potpora i želja da pomognu izrazito poticajni.

Nakon što sam ih izvijestila o stupovima Vladina rada, programu gospodarskog oporavka, poduzetim mjerama, obračunu s korupcijom i dovršetku pregovora s EU, ustanovila sam da smo na istome tragu. Oni vide stvari koje treba mijenjati, popravljati. Iznimno sam zadovoljna susretom. Pozvala sam ih da se upoznaju s Vladinim projektom velikih investicija i pomognu pokretanju investicijskog ciklusa u domovini. Ne sumnjam u njihovu potporu.
Kasno poslijepodne razgovor s hrvatskim novinarima. O svemu. Od vanjske do unutarnje politike. Srdačno i opušteno.


Ponedjeljak, 27. rujna: Wall Street. Moćno, pulsirajuće financijsko i gospodarsko srce Amerike. Povijesna Newyorška burza u Financijskom distriktu. Netko podsjeća na šalu Paula Samuelsona, prošle godine preminulog prvog američkog nobelovca iz ekonomskih znanosti: "Indeksi Wall Streeta predvidjeli su devet od posljednjih pet recesija!" Možda je tako bolje, opreza nikad dovoljno, novac nikad ne spava, kažu na Wall Streetu... Prošla je ova burza svoje uzlete, ali i crne četvrtke velike krize i ne tako davni crni utorak.
No danas je ponedjeljak.

GOSTI IZ HRVATSKE
Jadranka Kosor na
Newyorškoj burzi s
hrvatskim ministrom
vanjskih poslova
Gordanom Jandrokovićem i hrvatskom veleposlanicom u SAD-u Kolindom Grabar KitarovićGOSTI IZ HRVATSKE Jadranka Kosor na Newyorškoj burzi s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem i hrvatskom veleposlanicom u SAD-u Kolindom Grabar KitarovićBlagi je oporavak burze po­s­ljednjih mjesec dana poduprt oporavkom europskog gospodarstva, dokazujući koliko su ispremiješani osjetljivi globalni tokovi novca i ekonomije. Američke zastave lepršaju iznad glavnog ulaza na klasicističkoj fasadi newyorške burze. Na parketu brokeri, dileri, trgovci. Na podiju, uz američku, i hrvatska zastava. Uz najavu predsjednika Burze gospodina Niederauera i bučno odobravanje mnoštva, čiji je optimizam zarazan, imam čast zvonom označiti početak radnoga tjedna.
Netko dobacuje da je vidio Meg Ryan, vrlo brzo se izgubila u masi, navodno celebrityji nisu rijetki u publici.
Sve u svemu, odličan sastanak s Niederauerom. Zanimalo ga je kojim smjerom ide hrvatsko gospodarstvo. Iznijela sam mu podatke o mjerama gospodarskog oporavka, koji je najzapaženiji u turističkoj grani. Stoga smo dosta razgovarali o turizmu kao respektabilnoj i perspektivnoj grani našeg gospodarstva, ali i o razvoju malog i srednjeg poduzetništva, o našoj burzi. Zadovoljna sam reakcijama i poznavanjem Hrvatske. Imamo potporu gospodina Niederauera koji je rado prihvatio poziv da posjeti Hrvatsku. Osobito ću pamtiti kako su sve prostorije kroz koje smo prolazili bile ukrašene hrvatskim zastavama. Sljedeći put, rekli su mi, bit će tu i moje fotografije.

Nakon toga kratak, srdačan susret s Ivanom Šimonovićem, pomoćnikom glavnog tajnika UN-a za ljudska prava. Još jedan razlog za zadovoljstvo, bivši hrvatski ministar pravosuđa odlično se snašao na novoj odgovornoj dužnosti. Primjećujem - većina njegovih suradnica su žene. Kasno poslijepodne sudjelujem u raspravi na 65. zasjedanju Opće skupštine.
Hrvatska je članica UN-a od 1992., nestalna članica Vijeća sigurnosti od 2008., a otad je UN stalno prisutan u Hrvatskoj kroz različite oblike mirovnih misija i specijaliziranih agencija. Priličan "staž", na koji smo iznimno ponosni. U središtu ove rasprave jesu reforma UN-a, ostvarivanje Milenijskih ciljeva razvoja i promicanje ekološki održivog gospodarskog razvitka.

RCE AMERIKE Tijekom obilaska Newyorške burze premijerka Kosor
razgovarala je s
tamošnjim brokerimaRCE AMERIKE Tijekom obilaska Newyorške burze premijerka Kosor razgovarala je s tamošnjim brokerimaNaglasila sam da je za Hrvatsku provedba povijesnih ciljeva od dodatnog značaja zbog njihove usklađenosti s prioritetima vezanim uz naš proces pristupanja Europskoj uniji, istaknuvši upravo naš, hrvatski primjer, kao uspješan prijelaz od primateljice u davateljicu međunarodne pomoći. Dakako, naglasila sam tu hrvatsku pomoć susjednim zemljama.
Hrvatska se kao ponosna članica NATO-a i buduća 28. članica EU-a snažno zalaže za osiguravanje mira i stabilnosti u jugoistočnoj Europi te jasnu euroatlantsku perspektivu država regije. Pozvala sam susjedne zemlje da slijede duh suradnje, dijaloga i međusobnog uvažavanja, kakav su pokazale Hrvatska i Slovenija dogovorom međunarodne arbitraže za rješavanje graničnog spora. Prednjačit ćemo u potpori i promoviranju vrijednosti suradnje i mira u susjedstvu, posebice u Bosni i Hercegovini, koja također ima euroatlantsku perspektivu kao jedinstvena država triju ravnopravnih i konstitutivnih naroda.
Izražavajući želju za dodatnim doprinosom Hrvatske UN-ovoj Komisiji za izgradnju mira, najavila sam našu kandidaturu za članstvo u tome tijelu za razdoblje 2010. - 2013. godine. Iskazala sam i hrvatsku potporu obnovljenoj želji međunarodne zajednice za svijetom bez nuklearnog oružja i pozdravila konkretne korake koji se na tom polju poduzimaju.
Na marginama zasjedanja bilateralni susreti s predsjednikom Malezije gospodinom Razakom te premijerom Jamajke gospodinom Goldingom. Susrećem se i s britanskim ministrom vanjskih poslova Williamom Hagueom kojeg sam prvi put upoznala u Madridu, na summitu EU - Latinska Amerika. Sa mnom je i ministar Jandroković, koji je s britanskim kolegom dogovorio i službeni posjet Londonu.

Utorak, 28. rujna: Sastanak s predstavnicima 500 najvećih američkih tvrtki zainteresiranih za investiranje u Hrvatsku: prezentirali smo projekt 30 velikih investicija kao i mjere koje poduzimamo u gospodarskom oporavku zemlje. Pokazan je velik interes, napose za ulaganja u hrvatski turizam. Osobito su zainteresirani gospodarstvenici koji već imaju dobra iskustva s ulaganjem u Hrvatsku, poput Roberta Benmoschea, glavnog direktora AIG-a.

ZVONO ZA POČETAK U
ponedjeljak, 27.
rujna, premijerka
je zvonom označila početak radnog tjedna na Newyorškoj burzi
a potom i upoznala
se s načinom burzovnog radaZVONO ZA POČETAK U ponedjeljak, 27. rujna, premijerka je zvonom označila početak radnog tjedna na Newyorškoj burzi a potom i upoznala se s načinom burzovnog radaDok smo razgovarali o sadašnjoj gospodarskoj situaciji, čelni čovjek Odbora za gospodarski razvoj, Charles Kolb, podsjetio nas je koliko je Hrvatska postigla u posljednja dva desetljeća. Još kao mladi odvjetnik Amnesty Internationala, Kolb je osamdesetih godina posjetio u Zagrebu tadašnjeg disidenta i budućeg prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana te Vladu Gotovca, jednog od moralnih stupova hrvatske demokracije. Sjetio se kako je u tim olovnim vremenima diktature bilo gotovo nezamislivo da će Hrvatska postati neovisna i demokratska država, članica NATO-a i pouzdan saveznik SAD-a. Dok je govorio gospodin Kolb, razmišljala sam o tome kako imamo bezbroj razloga za ponos zbog svega što smo postigli od osamostaljenja. Potom, u Stalnoj misiji RH pri UN-u sastanak sa skupinom poslovnih ljudi hrvatskog podrijetla, zainteresiranih za ulaganja u domovini. Nosim odlične dojmove s oba sastanka, ali i nove zadaće za moje suradnike da Hrvatsku učinimo još privlačnijom za ulaganja.

Kasno poslijepodne povratak. Na putu u mislima sa zadovoljstvom prebirem protekla tri, događajima nabijena, ali iznimno uspješna dana. Planiram sastanke i razgovore za sutra. Sveti je Mihovil, Dan policije. Započet ću ga zahvalom našim policajcima za sve što su učinili za neovisnu i slobodnu Hrvatsku i pozvati ih na beskompromisnu borbu protiv korupcije.

Jadranka Kosor

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika