Objavljeno u Nacionalu br. 777, 2010-10-05

Autor: Dean Sinovčić

Obrat u Ciboni: Bandić spašava klub od propasti

Iako se smatralo da Milan Bandić nije protiv stečaja Cibone, ipak ne želi da se klub ugasi i zatražit će istragu zbog sumnji u poslovni kriminal

BANDIĆ JE PRIJE dva
tjedna zaprijetio
potpunom blokadom Cibone odlučivši ne
isplatiti klubu 2 mil. kuna; dopredsjednik KK Zagreba
Karamarko je izjavio da njegov klub neće zauzeti mjesto CiboneBANDIĆ JE PRIJE dva tjedna zaprijetio potpunom blokadom Cibone odlučivši ne isplatiti klubu 2 mil. kuna; dopredsjednik KK Zagreba Karamarko je izjavio da njegov klub neće zauzeti mjesto CiboneIako se prošlog tjedna činilo da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nema ništa protiv toga da košarkaški klub Cibona ode u stečaj, pa čak i da se ugasi, a da protiv toga neće imati ništa ni ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, dopredsjednik košarkaškog kluba Zagreb koji bi želio zauzeti mjesto Cibone, proteklog vikenda nastao je obrat. Ni Bandić ni Karamarko ne žele gašenje Cibone i tvrde da Cibonu treba spasiti. Bandić će, kako doznajemo, ovih dana održati konferenciju za novinare na kojoj će reći da je dobio reviziju poslovanja Cibone, da postoje sumnje u kriminal, da traži da Državno odvjetništvo obavi svoj posao, ali i da ne želi da se Cibona ugasi. Sumnje da Grad želi poslati Cibonu u stečaj postoje u tom klubu već dugo, a jedna od značajnijih potvrda pojavila se prošlog tjedna. Kako nam je rekao jedan od zakupaca poslovnog prostora u vlasništvu košarkaškog kluba Cibona, svi zakupci dobili su od zagrebačkog gradskog poglavarstva obavijest da Cibona najvjerojatnije odlazi u stečaj, a u stečajnu masu ući će i poslovni prostori koje su oni zakupili.

U dopisu su obaviješteni da će oni koji su zainteresirani za kupnju prostora koje su zakupili moći te prostore i kupiti u procesu stečaja. Zbog tog dopisa činilo se da gradonačelnik Milan Bandić podržava stečaj Cibone jer klub raznim vjerovnicima duguje oko 60 milijuna kuna. Smatralo se da se taj proces odvija u dogovoru s Davorom Jelavićem, predsjednikom sve jačeg utjecajnijeg KK Zagreba, koji je ujedno Bandićev bliski suradnik i pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet. Jelavić je uporište kluba u Gradskom poglavarstvu, ali iza cijelog projekta stvaranja jakog Zagreba stoji Tomislav Karamarko, ministar unutarnjih poslova i dopredsjednik kluba.

Otkako je Karamarko, već dugi niz godina član uprave KK Zagreba, prije dvije godine postao ministar vanjskih poslova, taj klub je sve bogatiji, trenutačno ima najveći godišnji proračun među košarkaškim klubovima, njihovi igrači su najbolje plaćeni, a sad se ostvaruje plan što ga je Karamarko smislio prije godinu dana - da Zagreb postane prvi zagrebački košarkaški klub, a ne Cibona. U Ciboni su se stoga bojali da Karamarko i Bandić žele ugasiti njihov klub, ali Karamarko to demantira: “Cibonu treba spasiti, KK Zagreb ne želi slabu Cibonu, potrebno je naći sponzore, ali vi znate što je Cibonu dovelo do ove situacije - dugogodišnja pogrešna politika.”


U DVORANI CIBONE
Grad je prošlog mjeseca financirao brušenje parketa i obnovu svlačionica sa 700 tisuća kunaU DVORANI CIBONE Grad je prošlog mjeseca financirao brušenje parketa i obnovu svlačionica sa 700 tisuća kunaMilan Bandić prije dva tjedna zaprijetio je potpunom blokadom Cibone odlučivši da ne isplati nešto više od 2 milijuna kuna koliko taj klub dobiva godišnje od Grada za vrhunski sport. “Čisti računi su preduvjet za novac od Grada. Od novog vodstva nismo dobili papire ni revizijske izvještaje, a ni dokumentaciju o prostorima koje iznajmljuju“, tvrdio je Bandić koji je u pravu, jer po Zakonu o sportu Grad Zagreb mora pratiti kako se troši njegov novac u klubovima koje financira. Problem je samo u tome što se dosad nisu kontrolirale financije, ni u Ciboni ni u NK Dinamu, a stalno se sumnjalo u manipulacije, nego Bandić prijeti financijskim blokadama kad mu je to u interesu. Primjerice, prije četiri godine, o čemu su nedavno pisale Sportske novosti, a potvrdio nam je bivši djelatnik Cibone, Bandić je također prijetio Ciboni uskraćivanjem novca.

Grad je tada trebao početi gradnju podzemne garaže pokraj diskokluba Saloon koji je u vlasništvu Cibone, za što mu je trebalo odobrenje tadašnjeg šefa Cibone Bože Miličevića. Miličević je odbio dati odobrenje, tražio je od Bandića financijske ustupke za klub, na što ga je Bandić financijski blokirao. I dobio Miličevićev potpis, nakon čega je počela gradnja garaže. Karamarko je, čim je postao ministar, krenuo u stvaranje velikog košarkaškog kluba Zagreb. U siječnju 2009. tada 34-godišnji bivši reprezentativac Damir Mulaomerović potpisao je za Zagreb i, kako doznajemo iz kluba, dobiva 250.000 eura po sezoni. Prije nešto više od godinu dana potpisao je i drugi bivši reprezentativac, također 34-godišnji Nikša Prkačin, i to za 450.000 eura po sezoni. Prkačin je zapravo namjeravao prekinuti košarkašku karijeru, što i ne začuđuje s obzirom na godine i čestu ozlijeđenost, ali ni u jednom europskom klubu ne bi dobio taj novac, pa je odlučio igrati još jednu sezonu. Zapravo, nije ni u Zagrebu dobio novac, jer je dio od 450.000 eura dobio kroz dva stana u Zagrebu, a dio u gotovini. Politika KK Zagreba nastavlja se kupnjom Marija Kasuna, koji je prije tri mjeseca plaćen 700.000 eura po sezoni. I tu je bilo kompenzacije - Kasun je dobio tri stana, a ostatak iz ugovora u novcu. Nisu oni jedini koji su dobili stanove, jedan je dobio i Luka Žorić. Otkud KK Zagrebu stanovi, trebalo bi pitati Davora Jelavića, predstojnika Gradskog ureda za graditeljstvo i predsjednika KK Zagreba.

PREMIJERKA Jadranka Kosor jedina može spasiti Cibonu
tako da jednoj od
najvećih hrvatskih
kompanija odobri
ulazak u klubPREMIJERKA Jadranka Kosor jedina može spasiti Cibonu tako da jednoj od najvećih hrvatskih kompanija odobri ulazak u klubKad smo pitali Karamarka, on je rekao da to nije istina, ali da, zbog samih igrača, ne može razgovarati o pojedinostima ugovora: “Sve je to predimenzionirano. KK Zagreb ove godine ima manji proračun nego lani, a bolje igrače, i to zato što smo smanjili broj igrača pod ugovorom.” Usporedbe radi, Cibonini najbolji igrači kudikamo su slabije plaćeni, Jamont Gordon dobio je lani u Ciboni 300.000 eura, a Rozić i Vukušić po 150.000 eura. KK Zagreb je usporedo kupovao i još uvijek kupuje najbolje hrvatske mlade igrače. Početkom godine kupio 19-godišnjeg Tonija Prostrana iz Zadra, prošlog mjesec 16-godišnjeg Dominika Mavra, također iz Zadra, a prije godinu dana tada 15-godišnjeg Šibenčanina Darija Šarića, najboljeg europskog juniora. Karamarko se time posebno ponosi. “Mi želimo zdravu Cibonu. Ali mi imamo bolje potencijale, bolje mlade igrače, sustavno provodimo dobru politiku. Mi razvijamo mlade igrače, bili smo jedini klub koji nije imao strance kako bismo razvijali domaće igrače”, kaže Karamarko i navodi rezultate takvog rada, lanjsku prodaju Ante Tomića u Real iz Madrida i ovogodišnju zainteresiranost Maccabija iz Tel Aviva za Luku Žorića.

Očito je KK Zagreb financijski ipak jak, toliko novca nisu imali do siječnja 2007. kad je predsjednik bio utjecajni odvjetnik Marijan Hanžeković, u to vrijeme suvlasnik Dinersa, a dopredsjednik je bio Željko Čović, tada predsjednik Plive. Ono, što nisu mogli njih dvojica, mogu Jelavić i Karamarko. Jelavić je u siječnju 2007. zamijenio Hanžekovića, koji je postao dopredsjednik kluba zajedno s Karamarkom i Čovićem. Sponzor kluba ubrzo je postao i Zagrebački holding koji ima svoje reklame na utakmicama KK Zagreba. Kad se Zagrebački holding oglašavao na stadionu Maksimir i time sponzoriorao Dinamo, postavljalo se pitanje gdje je isplativost tog ulaganja. Dinamo je barem poneku utamicu igrao protiv jakih europskih klubova. Gdje je onda opravdanje za oglašavanje i sponzoriranje KK Zagreba koji je prošle sezone bio šesti u NLB ligi i četvrti u hrvatskoj ligi, iza Cibone, Zadra i Cedevite? I dok su u Italiji, Španjolskoj i Rusiji košarkaški klubovi u velikoj financijskoj krizi, čini se da u KK Zagrebu krize nema.

DIREKTOR CIBONE Andro Knego (na slici
desno )predao je
Bandiću revizijsko
izvješće na 50-ak
stranica, a nedavno
je izjavio da sa
sportskim direktorom
Mihovilom Nakićem
radi na stvaranju
mladih igrača u klubuDIREKTOR CIBONE Andro Knego (na slici desno )predao je Bandiću revizijsko izvješće na 50-ak stranica, a nedavno je izjavio da sa sportskim direktorom Mihovilom Nakićem radi na stvaranju mladih igrača u klubu“I mi smo imali problema, imamo ih još uvijek, ali naše su projekcije realne. Često me pitaju koristi li klubu to što sam ministar. Ne želim biti licemjer i reći da ne pomaže. Politika je u svim klubovima, pogledajte sponzore KK Cedevite pa ćete vidjeti da ima istih sponzora kao i KK Zagreb. Mi smatramo da je košarka veliki potencijal u koji treba ulagati i zato se borimo za sponzore”, odgovorio nam je Karamarko. S obzirom na financijska ulaganja u klub, dvorana u Novom Zagrebu postala im je mala i krenuli su u potragu za većom, onom Ciboninom koja se od 1996. nalazi u vlasništvu grada. Karamarko je prvi put otvoreno spomenuo ekspanziju KK Zagreba početkom ove godine kad je u intervjuu za Večernji list rekao: “Skupljamo mlade iz cijele Hrvatske i za koju sezonu imat ćemo nekoliko reprezentativaca i čudesnu momčad u Trnskom, budemo li još u Trnskom.” To “budemo li još u Trnskom” značilo je da se klub seli iz male dvorane u Trnskom, ali u tom trenutku malokomu je bilo jasno da ciljaju na dvoranu Cibone. Na ruku mu je tada išlo financijsko rasulo, a još više rasulo u vodstvu Cibone. Grad Zagreb je krajem 2008. postavio Ivu Jelušića, dogradodonačelnika Zagreba, za predsjednika Cibone, smijenivši Božu Miličevića. Jelušićeve namjere bile su dobre, ali ni godinu dana kasnije politički su se sukobili i razišli Bandić i Jelušić.

BIVŠEG  DIREKTORA
CIBONE Božu Miličevića
mnogi smatraju
glavnim krivcem za
propast kluba, što
je javno ustvrdio i
Mirko Novosel, koji
se nedavno vratio da
pomogne klubuBIVŠEG DIREKTORA CIBONE Božu Miličevića mnogi smatraju glavnim krivcem za propast kluba, što je javno ustvrdio i Mirko Novosel, koji se nedavno vratio da pomogne klubuPosljedica tog sukoba bila je to što Grad, odnosno Bandić, nije pristao na to da Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic Tradea i košarkaškog kluba Cedevita, postane vlasnik Cibone i fuzionira Cibonu i Cedevitu, iako je Jelušić podržavao tu ideju. U ožujku ove godine bio je prijelomni trenutak, Tedeschi je digao ruke od Cibone, Jelušić je dao ostavku na mjesto predsjednika Cibone, 60 milijuna kuna Cibonina duga postoji i dalje, a Karamarko u novinama objavljuje kako bi bilo najbolje da se spoje KK Cibona i KK Zagreb, što je objasnio racionaliziranjem broja klubova na području Zagreba. “Nisam tako mislio, bilo je to rečeno u drugom kontekstu”, rekao je Karamarko za Nacional, ponavljajući kako Cibonu treba održati jer je brend u klupskim okvirima: “Interes KK Zagreba nije fuzioniranje s Cibonom, ove godine slavimo 40 godina KK Zagreba.” Financijski aspekt priče obiluje paradoksima. Emil Tedeschi u veljači je ove godine, potvrdili su nam i u Ciboni i u KK Cedeviti, tražio od Grada da Cedevita svoje utakmice igra u dvorani Cibone. Zauzvrat, nudio je blizu 2 milijuna kuna godišnje za oglašavanje u dvorani Cibone, prvenstveno na parketu, te uređenje svlačionica u dvorani. To je Grad odbio u svibnju, a prošlog mjeseca platio 700 tisuća kuna za brušenje parketa i iscrtavanje novih crta, te uređivanje svlačionica u dvorani. Zašto je odbijena Tedeschijeva ponuda, a nakon toga Grad je sve to sam morao financirati? Čini se da je Cedevita odbijena jer su se, kako doznajemo, u svibnju Bandić i Karamarko dogovorili da će KK Zagreb od ove sezone svoje utakmice igrati u dvorani Cibone, što je službeno objavljeno prije mjesec i pol. A da se to dogodi, trebalo je urediti dvoranu. U rujnu je upraviteljima dvorane Cibone došao dopis da Zagreb odsad svoje utakmice igra u Ciboni. Niti je u dopisu navedeno koje utakmice Zagreb namjerava igrati u Ciboni, niti hoće li u dvorani i trenirati, niti odnosi li se to samo na prvu momčad ili i na mlađe uzraste. U Ciboni su nam rekli da nema ni spomena o usklađivanju termina s KK Cibonom pa su u tom klubu posumnjali da Cibona za gradske čelnike više ne postoji, odnosno da bi ga htjeli poslati u stečaj. Taj stečaj javno je podržao i Marijan Hanžeković, koji je to nedavno izjavio za Jutarnji list. Dakle, dopredsjednik KK Zagreb predlaže stečaj KK Cibone i k tomu izjavljuje da to predlaže u najboljoj namjeri, a ne zato što je dopredsjednik konkurentskog kluba. “Marijan Hanžeković nastupio je kao odvjetnik, a ne kao potpredsjednik KK Zagreba.

Mi želimo zdravu Cibonu”, komentirao nam je Karamarko Hanžekovićevu izjavu. Cibona ima jednu jedinu priliku da se izvuče, a nju joj može dati samo jedna osoba - premijerka Jadranka Kosor. Kako doznaje Nacional, jedna od najvećih hrvatskih kompanija spremna je ući u vlasništvo Cibone, financijski pokriti troškove ove sezone te pokriti 23 milijuna kuna Cibonina duga Zagrebačkoj banci. Međutim, da se sve to ostvari, potrebno je da Jadranka Kosor odobri taj posao. Čelnicima kompanije itekako je poznat razvoj situacije u Ciboni i ne žele se sukobljavati s ministrom unutarnjih poslova. Stoga čekaju razgovor Jadranke Kosor i Tomislava Karamarka. Ako Jadranka Kosor potvrdi da ni Karamarko ni Vlada neće spriječiti sponzoriranje Cibone, a Karamarko nam je rekao da želi zdravu Cibonu, oni će financirati klub. Bez velikog sponzora Cibona više neće postojati.

Vezane vijesti

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Već ovog ljeta, unatoč manjku u proračunu, Milan Bandić je odlučio uložiti dodatnih 30 milijuna u sjevernu tribinu stadiona Maksimir. Time će gradsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika