Objavljeno u Nacionalu br. 777, 2010-10-05

Autor: Marko Biočina

Sindikati: 'Podržali bi spajanje Brodosplita i Brodotrogira'

Prema toj strategiji, Brodosplit bi se u što kraćem vremenu preorijenitrao na remont i izradu luksuznih megajahti i vojnih plovila

OZREN MATIJAŠEVIĆ kaže kako Ljubičićev model garantira očuvanje radnih mjesta i brodograđevne
djelatnosti u SplituOZREN MATIJAŠEVIĆ kaže kako Ljubičićev model garantira očuvanje radnih mjesta i brodograđevne djelatnosti u SplituAko Europska unija ne prihvati ponude koje su za privatizaciju brodogradilišta u Splitu i Trogiru podnijele samoborska tvrtka DIV i Jadranska ulaganja Darka Končara, sindikati su spremni podržati plan koji je predstavio splitski poduzetnik Slobodan Ljubičić. Ljubičić se već u dva navrata natjecao za kupnju Brodotrogira, gdje namjerava prekinuti brodograđevnu djelatnost i izgradti luksuzni turistički kompleks po projektu jednog od najpoznatijih svjetskih arhitekata, Britanca Normana Fostera, no oba puta je njegova ponuda odbijena. Na kraju je na natječaju prihvaćena ponuda poduzetnika Danka Končara koji je obećao nastavak brodograđevne djelatnosti u Trogiru.

Ipak, postoje ozbiljne sumnje oko toga hoće li tijela Europske unije prihvatiti Končarov plan restrukturiranja Brodotrogira, s obzirom na to da je on s manjim izmjenama u svojoj ponudi priložio plan koji je izradila uprava Brodotrogira, a koji je već jednom bio odbijen kao neodrživ. Slična situacija je i s Brodosplitom, pa je zato Ljubičić Vladi ponudio rješenje po kojem bi, ako privatizacija propadne, on bio spreman financirati izradu studije restrukturiranja Brodosplita. Taj proces financirala bi država, vodili bi ga renomirani strani konzultanti koje je Ljubičić već angažirao, a u tom brodogradilištu bio bi smješten dio zaposlenih u Brodotrogiru. Prema toj strategiji, Brodosplit bi se u što kraćem vremenu preorijenitrao na remont i izradu luksuznih megajahti i vojnih plovila.

Čelni čovjek Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević kaže kako je spreman podržati Ljubičićev plan: "Ako propadne privatizacija, s obzirom na činjenicu da škverovi nemaju imovine, ali ni novih narudžbi, Vlada će imati samo dvije mogućnosti. Jedna je da brodogradilišta idu u stečaj, a drugi je da se pokuša restrukturiranjem, uz manji broj navoza, osigurati opstanak brodogradnje u splitskom bazenu. Ljubičićev prijedlog ide u smjeru očuvanja radnih mjesta, a konačni broj radnih mjesta u restrukturiranom splitskom brodogradilištu bio jednak, ako ne i veći od sadašnjeg u oba škvera. Zbog toga smo skloni podržati Ljubičićev model ako privatizacija propadne."

Vezane vijesti

Kerum: Ne pregovaram više s Končarom oko hotela Marjan

Kerum: Ne pregovaram više s Končarom oko hotela Marjan

Splitski gradonačelnik Željko Kerum izjavio je kako više ne pregovara s Dankom Končarom oko kupnje i ulaska u projekt hotel Marjan na Zapadnoj obali,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika