05.10.2010. / 20:16

Autor: Hina

Pečuh: otvorena izložba "Suvremeno hrvatsko kiparstvo"

Ministar Biškupić izjavio je da je riječ o sjajnoj izložbi odabranih radova hrvatskih kipara od najmlađeg do najstarijeg naraštaja, koja je postavljena u prekrasnim povijesnim prostorima. Istaknuo je da je izložba i još jedna potvrda dobre suradnje hrvatskoga i mađarskoga naroda

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaIzložbu "Suvremeno hrvatsko kiparstvo", na kojoj 17 hrvatskih kipara izlaže 51 rad, otvorio je večeras u galeriji Cella Septichora u Pečuhu gradonačelnik Zsolt Pava u nazočnosti hrvatskoga ministra kulture Bože Biškupića.

Gradonačelnik Pava izrazio je zadovoljstvo što je u Pečuhu - jednoj od ovogodišnjih prijestolnica europske kulture - postavljena reprezentativna izložba hrvatskoga kiparstva te što je ove godine taj grad bio domaćin 20-ak kulturnih programa koje su priredili gosti iz Hrvatske.

Ministar Biškupić izjavio je da je riječ o sjajnoj izložbi odabranih radova hrvatskih kipara od najmlađeg do najstarijeg naraštaja, koja je postavljena u prekrasnim povijesnim prostorima. Istaknuo je da je izložba i još jedna potvrda dobre suradnje hrvatskoga i mađarskoga naroda.

U odabiru kustosice Jasminke Poklečki-Stošić izložena su djela kipara među kojima je najviše onih koji pripadaju srednjem naraštaju. Svojim su se djelima predstavili Petar Barišić, Marina Bauer, Peruško Bogdanić, Slavomir Drinković, Vladimir Gašparić Gapa, Kažimir Hraste, Ljubo de Karina, Alem Korkut, Kuzma Kovačić, Siniša Majkus, Božica Matasić, Damir Mataušić, Matko Mijić, Dalibor Stošić i Mirko Zrinšćak. Među njima je i dvoje umjetnika starijeg naraštaja izrazita vitaliteta i kreativne slobode - Ivan Kožarić i Marija Ujević-Galetović.

Izložba je do sada postavljena u Beču, Berlinu, Bratislavi, Zagrebu, Trstu i Ljubljani, a u Pečuhu je prvi put predstavljena mađarskoj publici.

Pečuh pak s još dva europska grada - Essenom i Istanbulom - nosi 2010. titulu Europske prijestolnice kulture.

Izložba "Suvremeno hrvatsko kiparstvo"' uvrštena je na prijedlog Ministarstva kulture Republike Hrvatske u programsku strukturu projekta Pečuh - Europska prijestolnica kulture.

Ministar Biškupić posjetio je danas u Pečuhu, gdje živi i znatna hrvatska nacionalna manjina, i Hrvatski klub "August Šenoa" te Hrvatsko-mađarski obrazovni centar "Miroslav Krleža" kojima je darovao knjige hrvatskih autora.

Vezane vijesti

„Kako preživjeti rat“

„Kako preživjeti rat“

U povodu 70. obljetnice ustanka u Hrvatskom zagorju večeras je u Muzeju „Staro selo“ u Kumrovcu otvorena izložba „Kako preživjeti rat“. Autor izložbe… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika