08.10.2010. / 13:47

Autor: Hina

Žestoka kampanja u Austriji uoči nedjeljnih lokalnih izbora

Sva ispitivanja javnog mijenja pokazuju da bi SPOe mogla dobiti oko 46 posto glasova, OeVP oko 17 posto, FPOe 21 posto, Zeleni 12, a BZOe i KPOe oko dva posto što neće biti dovoljno za ulazak u gradsku vijećnicu.

Mjesni izbori za gradsku, pokrajinsku i općinske skupštine održat će se u nedjelju u Beču, a u samoj završnici vodi se silovita predizborna kampanja koja obiluje međusobnim optužbama, predbacivanjima i velikim obećanjima.

Za naklonost birača natječe se šest stranaka: Socijaldemokratska (SPOe), Narodna (OeVP), Slobodarska (FPO), Stranka zelenih (G), Pokret za budućnost Austrije (BZOe) i Komunistička stranka (KPOe).

Vladajući SPOe sa gradonačelnikom Michaelom Haeuplom želi zadržati apsolutnu većinu, obećava da će biti još bolje uz nastavak uspješnog zajedničkog bečkog puta. "Beč treba ostati grad snova", poručuje Michael Haeupl.

Narodna i Slobodarska stranka bore se za drugo mjesto. Narodna stranka sa Christine Marek želi biti "crni papar za crvene jer sve može biti drugačije".

Krajnje desna Slobodarska stranka sa Heinzom-Christianom Stracheom, koja je temeljila svoju predizbornu utrku na nesnošljivosti prema strancima, posebice muslimanima, optužio je gradonačelnika Haeupla da provodi "neodgovornu politiku" jer je dopustio doseljenje previše stranaca u Beč, te mu je poručio da ide u mirovinu i da prepusti mjesto nekom mlađem.

Stranke zelenih sa Mariom Vassilakou, koja želi postati zamjenica gradonačelnika, obećava smanjiti cijenu javnog prijevoza; primjerice uvesti godišnju voznu kartu za samo sto eura - a mjesečna košta 50 eura.

Sva ispitivanja javnog mijenja pokazuju da bi SPOe mogla dobiti oko 46 posto glasova, OeVP oko 17 posto, FPOe 21 posto, Zeleni 12, a BZOe i KPOe oko dva posto što neće biti dovoljno za ulazak u gradsku vijećnicu.

"Borba za Beč", kako se izbori stalno najavljuju, stajat će oko 30 milijuna eura, što se ocjenjuje kao najskuplja predizborna utrka u gradu na lijepom plavom Dunavu.

Na prošlim izborima socijaldemokrati su imali apsolutnu većinu, a sada ih sve ostale stranke žele spriječiti da je zadrže. Kako je Strache kazao, "treba spriječiti apsolutnu prepotenciju SPOe-a".

Vezane vijesti

Bez bitnih promjena u grčkim rezovima

Bez bitnih promjena u grčkim rezovima

Čelnik euroskupine Jean-Claude Juncker je u razgovoru u utorak na austrijskom državnom radiju O1 rekao da neće biti dubinskih promjena u programu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika