11.10.2010. / 20:04

Autor: Hina

Josipović: Bajić bi "završio u loncu da je ranije zakukurikao"

"Očito je da je vladala jedna vrsta omerte i mnoge nezakonite radnje koje se sada naslućuju bile su moguće upravo zbog nedostatka jedne političke kulture odgovornosti", rekao je hrvatski Predsjednik, dodavši kako treba pričekati rezultate istrage

Ivo JosipovićIvo JosipovićPredsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas kako je u raščišćavanju afera u Hrvatskoj u prošlosti nedostajalo političke volje i političke klime, a u tom je kontekstu rekao kako bi glavni državni odvjetnik Mladen Bajić da je "ranije kukuriknuo, zasigurno završio u loncu".

Gostujući u emisiji Media servisa, Josipović je, odgovarajući na pitanje kako je bilo moguće da političari i dužnosnici pljačkaju Hrvatsku i da se iz raznih državnih tvrtki izvlačilo milijune kuna, a što na vidjelo izlazi svaki dan temeljem pokrenutih istraga, kazao kako je očito da je vladala jedna vrsta omerte (šutnje).

"Očito je da je vladala jedna vrsta omerte i mnoge nezakonite radnje koje se sada naslućuju bile su moguće upravo zbog nedostatka jedne političke kulture odgovornosti", rekao je hrvatski Predsjednik, dodavši kako treba pričekati rezultate istrage.

Istaknuo je kako je dobro da svi ti detalji izlaze na vidjelo jer kad se sve raščisti, ocijenio je, malo tko će se usuditi više činiti takve stvari. "Mislim da ćemo sada svladati tu lekciju (kulture odgovornosti) koja nas je skupo stajala", rekao je.

Upitan kako to da Bajić nije ranije proradio i proveo istrage o korupciji, odgovorio je: "Zasigurno je falila politička volja i politička klima i da je, s obzirom na sve ovo o čemu govorimo, kukuriknuo ranije, sigurno bi završio u loncu", rekao je Josipović.

Dodao je kako smatra da bi odlazak Bajića u ovom trenutku značio odustanak od borbe protiv korupcije i slanje pogrešne poruke da oni koji se bore protiv korupcije stradaju. "On je zajahao konja korupcije i dajmo mu priliku da to završi", rekao je i ponovio kako je potrebno dosljedno provoditi zakone.

Upitan o vjerojatnom sutrašnjem pojavljivanju bivšeg premijera Ive Sanadera pred saborskim povjerenstvom za Inu i tome da ga se u medijima označava kao glavnog osumnjičenika za sve zlo koje se u Hrvatskoj dogodilo, Josipović je kazao kako svatko mora odgovarati za ono što je učinio, ali i da se ne smije unaprijed bilo koga proglašavati krivcem. "Nije mi simpatično otvaranje hajke ni na koga dok postupak nije otvoren i dok se nije odlučilo o njegovoj krivnji. Objektivno izvješćivanje svakako, ali unaprijed proglašavati bilo koga krivcem nije oznaka demokratskih država", naglasio je.

Na pitanje znače li gospodarske afere koje izlaze na vidjelo, a u koje su uključeni i ministri u Vladi, krizu Vlade, Josipović je odgovorio kako to za njega prvenstveno znači krizu morala. "Ovo je trenutak kad će se Hrvatska svrstati ili na stranu svjetla ili tame", rekao je i dodao kako bi tama značila zataškavanje afera, a svjetlo potpuno utvrđivanje odgovornosti i dosljednu primjenu zakona.

U tom je kontekstu najboljim i najgorim što se Hrvatskoj dogodilo u prošlom mjesecu ocijenio otvaranje tog klupka afera.

"To je s jedne strane najgore jer smo prepoznali i vidjeli što se sve u ovoj nesretnoj državi radi i dokle je otišla ta korupcija, potencijalno i do samog vrha vlasti. S druge strane je to dobra vijest jer je pokazala da je Hrvatska očito spremna da raščisti s tim", rekao je.

Govoreći o gospodarskoj situaciji ponovio je kako ga ne iznenađuju ocjene Svjetske banke da Hrvatska nije izašla iz krize. "Brojke vrlo jasno pokazuju da još ni približno nismo izašli iz krize", rekao je i ponovio kako podržava reforme, ali i potiče Vladu da ih ubrza i da razmisli jesu li potrebne i neke nove mjere kojima bi se, primjerice, potaknuo dolazak stranog kapitala.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
27/4/10

fuzija2, 11.10.10. 23:15

Danasnje cudoviste je Zagrebacko sveuciliste
u kojemu izviru najkorupirana elita sa vrhunskom
kompetencijom lopovruka u svim prostorima
SLOZENOSTI, od tih Hrvatski vodeci akademski
strucnjaka koji su dobili divne propusnice
kroz CRVENDACNU i MITOVACKU PROPUSNICU
BEZ ZAHTJEVANJA "K O M P E T E N C I J E"
U SVOM PROSTORU ZANIMANJA.


registracija
8/8/09

tovar62, 12.10.10. 08:31

Neka barem nisi od oca nasljedija po kratkom postupku,,,mozda i bude nesto od tebe na kukovo lito,,,,,,,,


registracija
29/11/09

Ivis, 13.10.10. 13:27

Oicne gluposti! Dok je Sex na vrhu u SABORU, nema nama demokracije niti napretka. On je muljator sa svojim zakonima, a Jaca neka i dalje dipli u prazno. Nas "omiljeni krmak" nista ne govori. Jucer je poceo citati spise o privatizaciji INE. Novi izorni zakon, novi izbori, pa tko pobijedi. Inace nema oporavka, niti potrebnog povijerenja.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika