13.10.2010. / 12:25

Autor: Hina

Sve se manje plaća: U kolovozu gotovo 32 milijarde kuna nepodmirenih obveza

Nepodmirene obveze pravnih osoba u kolovozu su iznosile 26,1 milijardu kuna, što je za 565 milijuna kuna više nego u mjesecu prije, a za 7,5 milijardi kuna ili za 40,1 posto više nego u prošlogodišnjem kolovozu

Broj insolventnih pravnih osoba na godišnjoj razini bilježi rast za 29,3 posto ili za gotovo sedam tisućaBroj insolventnih pravnih osoba na godišnjoj razini bilježi rast za 29,3 posto ili za gotovo sedam tisućaNepodmirene obveze pravnih osoba i obrtnika u Hrvatskoj su krajem kolovoza iznosile 31,9 milijardi kuna, što je za 613 milijuna kuna više nego u mjesecu prije, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na prošlogodišnji kolovoz, veće za 8,6 milijardi kuna ili za 37,1 posto, pokazuju podaci Financijske agencije.

Pritom je 30.764 insolventnih pravnih osoba sa 39.808 zaposlenih krajem kolovoza imalo nepodmirenih obveza u ukupnom iznosu od 26,1 milijardu kuna, dok su neplaćene obveze 39.853 fizičkih osoba odnosno obrtnika sa 25.283 zaposlena iznosile 5,8 milijardi kuna.

Podaci Fine, koji se prenose u publikaciji "Gospodarska kretanja" Hrvatske gospodarske komore, pokazuju da je i u kolovozu nastavljen trend rasta broja insolventnih pravnih osoba i njihovih nepodmirenih obveza koji je prisutan već pune dvije godine, dok broj zaposlenih u tim subjektima oscilira po mjesecima i bilježi pad u posljednja dva mjeseca.

Nepodmirene obveze pravnih osoba u kolovozu su iznosile 26,1 milijardu kuna, što je za 565 milijuna kuna više nego u mjesecu prije, a za 7,5 milijardi kuna ili za 40,1 posto više nego u prošlogodišnjem kolovozu.

Broj insolventnih pravnih osoba (30.764) na godišnjoj razini bilježi rast za 29,3 posto ili za gotovo sedam tisuća, dok je broj zaposlenih (39.808) veći za 1,8 posto u odnosu na prošlogodišnji kolovoz , a na mjesečnoj je razini manji za 7,2 posto ili za 3,1 tisuću osoba.

Kod insolventnih fizičkih osoba odnosno obrtnika pak na mjesečnoj i godišnjoj razini broj i iznos nepodmirenih obveza ima sporiju dinamku rasta u odnosu na pravne osobe.

Nepodmirene obveze obrtnika od 5,8 milijardi kuna veće su za 48 milijuna kuna u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini porasle za 1,1 milijardu kuna ili za 24,9 posto.

Analitičari Centra za makroekonomske analize HGK napominju da nepodmirene obveze pravnih osoba rastu u svim razdobljima ročnosti, a najbrže u razdoblju do 60 dana što ukazuje na rast tekuće nelikvidnosti. U srpnju i kolovozu te obveze rastu po prosječnoj stopi od 26 posto i veće su za oko 296 milijuna kuna. No, navode, najveći rast insolventnih pravnih osoba i broja zaposlenih bilježi se u razdoblju od 181 do 360 dana.

Kod pravnih osoba nastavljen je trend porasta nepodmirenih obveza po osnovi poreza i doprinosa koje u kolovozu bilježe nešto sporiju dinamiku rasta u odnosu na ukupno nepodmirene obveze. U odnosu na srpanj veće su za 1,3 posto, a na godišnjoj razini za 37,8 posto te ukupno iznose 12,7 milijardi kuna (11,1 milijardi kuna za poreze i 1,6 milijardi kuna za doprinose).

Od ukupno nepodmirenih obveza više od 70 posto odnosi se na tri djelatnosti - trgovinu (34,3 posto), građevinarstvo (18,9 posto) i prerađivačku industriju (17 posto).

Vezane vijesti

Državne tvrtke gomilaju gubitke

Državne tvrtke gomilaju gubitke

U prvom tromjesječju ove godine prihodi državnih tvrtki su smanjeni, troškovi zaposlenih dalje rastu, zaduženost se povećava, a gubici se dalje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika