18.10.2010. / 17:38

Autor: Hina

Van Rompuy: EU ne želi uvoziti regionalne sukobe sa zapadnog Balkana

Europska unija ne želi uvoziti regionalne sukobe sa zapadnog Balkana i stoga jača regionalna suradnja treba rezultirati dobrosusjedskim odnosima, poručio je u ponedjeljak predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy uoči posjeta zemljama regije.

Herman van RompuyHerman van RompuyEuropska unija ne želi uvoziti regionalne sukobe sa zapadnog Balkana i stoga jača regionalna suradnja treba rezultirati dobrosusjedskim odnosima, poručio je u ponedjeljak predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy uoči posjeta zemljama regije.

Van Rompuy će u utorak i srijedu posjetiti Crnu Goru, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Albaniju.

"Jača regionalna suradnja mora voditi prema dobrosusjedskim odnosima. Europska unija neće uvoziti regionalne sukobe. Puna suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju ostaje važna za regiju kako bi konačno zatvorila mučno poglavlje u povijesti", kaže se u Van Rompuyevoj poruci.

"Europski projekt uvijek je bio vođen željom za mirom i ujedinjenjem. Vjerujem da ima mjesta za zapadni Balkan u europskoj kući. Nazovimo to 'europskom sudbinom', a siguran sam da će svi oni jednog dana ostvariti tu sudbinu. U bliskoj budućnosti pozvat ću Europsko vijeće da razmisli o tome", dodaje Van Rompuy.

Predsjednik Europskog vijeća poručuje zemljama regije da je europska budućnost zahtjevna zadaća. "Potrebne su nam intenzivnije sveobuhvatne reforme u ključnim područjima: demokraciji, dobrom vladanju, ljudskim pravima i vladavini zakona. Korupcija i organizirani kriminal prijetnja su stabilnosti i gospodarskom razvoju. Borba protiv toga mora biti odlučna i učinkovita", zaključio je Van Rompuy.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika