19.10.2010. / 07:18

Autor: Hina

Jakovčić: Demokratsko je pravo tražiti raspravu o povjerenju vladi

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić izjavio je u Puli kako IDS podupire sve što vlada radi u borbi protiv korupcije jer je to, smatra, nužno, no demokratsko je pravo svake političke stranke da, ako smatra da je došlo vrijeme za raspravu o povjerenju vladi, zatraži da se o tome i raspravi u parlamentu.

Ivan JakovčićIvan JakovčićPredsjednik IDS-a Ivan Jakovčić izjavio je u Puli kako IDS podupire sve što vlada radi u borbi protiv korupcije jer je to, smatra, nužno, no demokratsko je pravo svake političke stranke da, ako smatra da je došlo vrijeme za raspravu o povjerenju vladi, zatraži da se o tome i raspravi u parlamentu.

Nakon sjednice Predsjedništva stranke Jakovčić je novinarima rekao da nema baš "neke velike iluzije da će doći do izglasavanja nepovjerenja vladi, no to je politički čin i mislim da je on kao takav dio demokratske tradicije u demokratskim zemljama". Dodao je kako će IDS poduprijeti raspravu o tome jer smatra da je to dio političke borbe u hrvatskome parlamentu.

Na pitanje zašto misli da neće doći do izglasavanja nepovjerenja vladi, Jakovčić je odgovorio kako misli da SDP sa svojom inicijativom nije pripremio većinu u parlamentu kako bi se izglasovalo nepovjerenje.

"Nema tih ruku u parlamentu koje će izglasati nepovjerenje, no ponavljam - to je legitimni demokratski politički čin", poručio je Jakovčić.

Po njegovim riječima, Predsjedništvo IDS-a na večerašnjoj je sjednici ocijenilo da su odnosi u nepotpisanoj koaliciji sa SDP-om, HNS-om i HSU-om stabilni neovisno o posljednjim medijskim napisima. Dodao je kako se u toj koaliciji ne vide nikakve pukotine.

"Od iznimne je važnosti da se čim prije potpišu i prvi dokumenti jedne takve moguće koalicije koja je jamstvo za promjene u ovoj zemlji", istaknuo je predsjednik IDS-a Jakovčić.

Dodao je kako je važno intenzivirati raspravu o decentralizaciji unutar koalicije jer se to smatra jednim od motora razvoja Hrvatske, ali i jednim od stupova programa buduće koalicije.

Odgovarajući na pitanje novinara Jakovčić je rekao kako će IDS, ako ta koalicija osvoji vlast, inzistirati na nekim ministarskim mjestima, naročito u ministarstvima turizma i regionalnog razvoja.

"IDS želi imati člana u vladi, ali i u nižim razinama, odnosno u javnim poduzećima i u drugim državnim tijelima jer želi preuzeti odgovornost", poručio je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić.

Predsjedništvo IDS-a raspravljalo je večeras o potrebi za raspisivanjem prijevremenih izbora te je zaključilo da bi se s tim u vezi trebala otvoriti rasprava jer bi, kako je rekao, "prijevremeni izbori bili korisni i dobri za Hrvatsku neovisno o pregovorima s Europskom unijom".

"Pregovori se trebaju i moraju nastaviti i nadamo se da će se čim prije završiti", rekao je Jakovčić i zaključio kako su upravo prijevremeni izbori "jedan od načina razrješenja teškog stanja u hrvatskome gospodarstvu te rasta nezaposlenosti u Hrvatskoj".

Vezane vijesti

'I Vlada bi imovinom trebala garantirati'

'I Vlada bi imovinom trebala garantirati'

IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinare u Pazinu govoreći o izmjenama Općega poreznog zakona, koji se nalazi u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika