19.10.2010. / 18:42

Autor: Hina

'Nasilje koje se ne može opravdati': EU 'zaprepašten' napadom na čečenski parlament

Islamistička pobuna koja želi uspostavu kavkaskog emirata na tom području preuzela je odgovornost za dvostruki bombaški napad u ožujku u moskovskoj podzemnoj željeznici u kojemu je 40 osoba izgubilo život

Zgrada parlamenta u Groznom (Foto: Reuters)Zgrada parlamenta u Groznom (Foto: Reuters)Europska unija je "zaprepaštena" napadom na čečenski parlament u utorak, istaknuvši da "ništa ne može opravdati" terorističko nasilje.

"Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku (Catherine Ashton) zaprepaštena je jutrošnjim terorističkim napadom na zgradu (čečenskog) parlamenta u Groznom", rekao je glasnogovornik glavne diplomatkinje EU-a u priopćenju.

"Nikakve okolnosti ne mogu opravdati uporabu terorističkog nasilja i samoubojičke napade", dodaje se u priopćenju.

"Potvrđujemo spremnost da osnažimo suradnju s Ruskom Federacijom u borbi s međunarodnim terorizmom", zaključuje se u tekstu.

Predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek rekao je pak da je "veoma zabrinut" zbog tog napada. "Nasilje i ubojstvo, bez obzira na okolnosti, nikada se ne mogu prihvatiti kao oblik prosvjeda", rekao je Buzek.

Manja skupina pobunjenika napala je u utorak ujutro čečenski parlament u Groznom, ubivši tri osobe, a zatim su aktivirali eksploziv na sebi i raznijeli se.

Islamistička pobuna koja želi uspostavu kavkaskog emirata na tom području preuzela je odgovornost za dvostruki bombaški napad u ožujku u moskovskoj podzemnoj željeznici u kojemu je 40 osoba izgubilo život.

Vezane vijesti

Hrvatska u mišolovci

Hrvatska u mišolovci

Centar za politološka istraživanja iz Zagreba i nevladin Znanstveni forum organiziraju u utorak, 19. lipnja u zagrebačkom KIC-u raspravu u kojoj će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika