20.10.2010. / 14:24

Autor: Hina

Josipović o referendumu: 'Da sam sudac Ustavnog suda, glasao bih drukčije'

Mislim da Hrvatska nije dokraja razvila svijest o potrebi da se na posebno kontrolirani način biraju suci Ustavnog suda, jer i građanima suci moraju izgledati politički neovisni, kako bi u njih imali povjerenje, rekao je Josipović

Ivo JosipovićIvo JosipovićOdluka Ustavnog suda da nema pretpostavki za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu (ZOR) dovest će do toga da volja građana ne bude realizirana, tako da je riječ o odluci s dalokosežnim posljedicama, ocijenio je danas predsjednik Republike Ivo Josipović.

Da sam sudac Ustavnog suda, glasao bih drukčije, izjavio je Josipović nakon današnje sjednice Vijeća za socijalnu pravdu istaknuvši kako time ne poriče pravo sucima Ustavnog suda na njihovu odluku, jer to je njihova ustavna ovlast.

Pritom je podsjetio kako je u prethodnim fazama rasprave o referendumu o izmjenama ZOR-a predlagao neke kompromisne odluke u smislu uvjetnog raspisivanja referenduma, jer je riječ o vrlo osjetljivom pitanju za hrvatsko društvo.

Radi se o pitanju oko kojega se veliki broj građana vrlo jasno opredijelio i mislim da je stvar poštivanja volje građana da se o tome donesu razumne odluke, kazao je Josipović.

Crveno svijetlo za referendum: 'Građani svoje demokratsko pravo trebaju tražiti na ulici'

Matijašević: Odluka je protuustavna i protuzakonita, tražimo ukidanje Ustavnog suda

Ustavni sud odbija referendum, sindikalisti najavljuju: 'Znat ćemo ubojito odgovoriti'

Odluka Ustavnog suda ne sprečava Sabor da možda ponovno razmotri to pitanje i ideju o tzv. uvjetnom raspisivanju referenduma. Time bi se podržala politička volja građana, Sabor i sve političke stranke pokazali bi da uvažavaju volju građana, te bi se nastavio socijalni dijalog, smatra Josipović.

'Ustavno je pravo sindikata i općenito građana da izražavaju nezadovoljstvo ne narušavajući pritom javni red''Ustavno je pravo sindikata i općenito građana da izražavaju nezadovoljstvo ne narušavajući pritom javni red'

Najavio je da će o tom pitanju razgovarati sa sindikatima, te s premijerkom Jadrankom Kosor i političkim strankama, jer riječ je o iznimno važnom pitanju koje je od velikog utjecaja na stabilnost zemlje.

Komentirajući sindikalne najave prosvjeda protiv te odluke, kao i reakciju Ustavnog suda koji je sindikate optužio da upućuju "rušilačke poruke", Predsjednik je podsjetio kako je pravo mirnog prosvjeda zajamčeno Ustavom.

"Ustavno je pravo sindikata i općenito građana da izražavaju nezadovoljstvo ne narušavajući pritom javni red", istaknuo je Josipović dodajući kako time ne potiče sindikate na prosvjede.

Na upit o mogućem političkom utjecaju na Ustavni sud Josipović je kazao kako za to nema nikakvih dokaza te istaknuo da treba ustanoviti takav mehanizam izbora koji neće izazivati nikakvu sumnju u političku nepristranost sudaca.

Govoreći o "načinu izbora koji će reafirmirati struku a minimalizirati političke utjecaje", Josipović je podsjetio kao smo donedavno imali sustav koji je "omogućavao sumnju u smislu političkog izbora", jer se odlučivalo većinom glasova u Saboru.

Pusić i Pupovac: O referendumu trebao odlučiti Sabor, a ne Ustavni sud

Sadašnje rješenje je puno bolje jer dvotrećinska većina jamči u većoj mjeri da izabrani suci uživaju podršku različitih političkih opcija, što znači da neće biti jasno politički svrstani.

No, ima i drugih mehanizama za poboljšanje načina izbora sudaca, posebice u proceduri predlaganja, u načinu provjere svjetonazora i mogućih političkih veza itd.

Mislim da Hrvatska nije dokraja razvila svijest o potrebi da se na posebno kontrolirani način biraju suci Ustavnog suda, jer i građanima suci moraju izgledati politički neovisni, kako bi u njih imali povjerenje, rekao je Josipović.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 20.10.10. 15:04

Naravno Predsjedniče da bi.Ali nomenklatura koja je postavljena po podobnosti i poslušnosti prema aktualnoj vlasti,mora i hoće kako se to od nje traži.Da nebi opet bilo odmazde kao za vrijeme Tuđmana kada je takav sistem i ustoličen.Zato nam i jesu postojeći zakoni apsolutno nepravedni i nepošteni.Ali takvo sudstvo mu daje legitimitet.Legislativa na hrvatski način,reklo bise.


registracija
1/1/70

, 20.10.10. 16:02

Lopov lopova predlozi u ustavni sud....i kako ocekivati od lopova da donesu pravedni presudu...? Zar desnicari nisu jednom u saboru rekli: samo je Bog iznad nas...mi cemo sve opljackati,prisvojiti...i onda na kljucna mjesta po sudovima postaviti nase ssuce ...da mozemo mirno spavati...pitanje je do kad ce to tako biti...


registracija
1/1/70

, 20.10.10. 16:04

Ebeš narod....stoka i tako osim blejanja...tako razmisljaju ustavni suci.....Isuse,izgleda da su se i suci upregli u kola kojim kočijaš Šeks upravlja svojim kajasima.
Naroda se ne stide...Boga se ne boje...joj,joj..rekose oni imamo Hrvatsku,po mjeri.....uzas! Morate znate da nicije nije nikad do zore....


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 20.10.10. 16:10

ustavni sud nije nikada ni imao kredibilnost. zadnji izbor lopate Slavice Banic za ustavnu sutkinju je smijurija bez presedana. Zena nije izabrana prema svojoj izvrsnosti, vec se jedva natezalo da bi zadoljila osnovne kriterije. Lopata slavica se jos zalila i zeljela podici tuzbu protiv onih koji su pitali za njene kvalifikacije. Baba ima 35 godina jos je na postdiplomskom studiju, zar nisu mogli naci nekoga mladeg i pametnijeg za tu poziciju, koji je zavrsio studij. Na zalost Slavica Banic je samo zadnji primjer, Jasna Ojmec je Seksova rodakinja koja isto tako nije imala sanse da dode legalnim putem na mjesto u sudu. Danas ona izigrava predsjedateljicu. Hrvatska je davno bila EU zemlja, jedini je problem sto nam je sudstvo na nivou afrike, srbije, albanije, sve sam jad i bijeda. Jedva cekam poglavlje 23, da bog da ne usli u EU dok se to smece ne ocisti iz sudstva. Smece u sudstvu je najgora stvar u Hrvatskoj, javni biljeznici da i ne govorimo.


registracija
1/1/70

, 20.10.10. 16:16

U ovoj drzavi 80 % građana jos vjeruje predsjedniku a to pokazuju sva javna mnijenja...koliko narod vjeruje sudu i sucima ? NULA %. A kad se uzme u obzir kako su ti poltroni birani...i tko ih je predlagal..onda je sve jasno...vidite da njima i narod nista ne prestvalja..? Boli njih kita za 800.000 potpisa...oni su dobili zadatak od šeksa kao opljackano...spasiti,to je njima primarna zadaca.STRASNO!


registracija
8/7/09

bankar, 20.10.10. 16:29

dovoljno si rekao Josipović time što si rekao: "Sud nije poštovao volju građana" i to je to. no nije to samo taj sud to je kompletna vlast svi su isti zločinačka oranizacija uopće nema veze dal je ta odluka povučena jer bez obzira na odluke moguće je o nečemu napraviti referendum.


registracija
28/4/10

Zvonko, 20.10.10. 17:26

Ja samo priželjkujem vremena kada je sudac bio Jakov Blažević i partija, kada se sudilo Stepincu. To je primjer rada sudstva kojem treba težiti svaka zemlja moderne demokracije u svijetu pa i današnja Hrvatska. Vrijeme ponosa i slave. Dakako da podržavam mišljenje našeg uvaženog profesora, budući da isti priželjkuje gore spomenuta vremena. Vremena ponosa i slave sudstva.


registracija
26/11/09

abar, 20.10.10. 17:57

Ma sve je to žabokrečina u kojoj smo već dugo


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika