23.10.2010. / 09:47

Autor: Hina

WikiLeaks izdaje tajne o Iraku: Mučenje i ubijanje zarobljenika uz nepotrebne civilne žrtve

Čak i kada su Amerikanci u središtu akcije, kao što je to bilo u gradu Faluđi 2004., nitko od ubijenih Iračana nije kategoriziran kao civil. U prvim godinama rata Pentagon je tvrdio da nema podataka o iračkim civilnim žrtvama i tek je 2005. počeo objavljivati grube podatke na zahtjev Kongresa

Amerikanci su navodno pobili na stotine zarobljenikaAmerikanci su navodno pobili na stotine zarobljenikaInternet stranica Wikileaks u subotu je počela objavljivati najavljenih 391,832 povjerljiva vojna dokumenta povezana s američkim operacijama u Iraku

Povjerljiva arhivska izvješća dodatno su rasvijetlila jedno od najspornijih pitanja rata u Iraku - koliko je iračkih civila poginulo i od koga, piše u subotu The New York Times, koji je unaprijed dobio izvješća na uvid.

Izvješća jasno pokazuju da je daleko najviše civila ubijeno od strane drugih Iračana. Jedan od najgorih dana rata je 31. kolovoz 2005. kada je u stampedu na mostu u Bagdadu poginulo više od 950 ljudi, nakon što je nekoliko ranijih napada izazvalo paniku u gomili.

Drugi je 14. kolovoz 2007. kada je u eksploziji kamiona bombe poginulo više od 500 ljudi u ruralnom području u blizini granice sa Sirijom.

No, sustavno sektaško nasilje uzelo je najveći danak među civilima. Primjerice u prosincu 2006., najgorem mjesecu rata prema izvješćima, ubijeno je oko 3.800 civila te oko 1.300 policajaca, pobunjenika i koalicijskih vojnika.

Dokumenti također otkrivaju mnoge ranije neobjavljene slučajeve u kojima su američki vojnici ubijali civile na kontrolnim točkama, iz helikoptera, u operacijama. Takva su ubojstva glavni razlog zbog čega su se Iračani okrenuli protiv američke prisutnosti u svojoj zemlji, što je sada situacija koja se ponavlja u Afganistanu.

Arhiva sadrži izvješća o najmanje četiri slučaja ubojstava civila iz helikoptera. U najkrvavijem, 16. srpnja 2007., ubijeno je 26 Iračana, oko polovica njih civila.

Arhiva ne daje precizan broj civilnih žrtava, no nudi podatke koji su podudarni s onima sastavljenim iz nekoliko izvora, uključujući i "Irak Body Count", organizaciju koja evidentira smrti civila koristeći se novinskim izvještajima.

Ukupno, petogodišnja arhiva donosi popis više od 100.000 mrtvih od 2004. do 2009. iako je o nekim pogibijama civila izviješteno više puta, a neka izvješća imaju nedosljedne podatke o žrtvama.

U priopćenju u petak "Irak Body Count", nakon preliminarne analize arhive, procjenjuje se da je na popisu 15.000 smrtnih slučajeva koji prethodno nisu nigdje objavljeni.

Arhiva priča tisuće pojedinačnih priča o gubicima čije posljedice još i danas osjećaju iračke obitelji.

Nesporazumi na kontrolnim točkama često su bili smrtonosni. Na jednoj koju su držali marinci, odraz sunčeve svjetlosti s vjetrobranskog stakla automobila koji nije usporio, doveo je do smrti majke i ranjavanja tri njezine kćeri i supruga.

Internet stranica Wikileaks u subotu je počela objavljivati najavljenih 391,832 povjerljiva vojna dokumentaInternet stranica Wikileaks u subotu je počela objavljivati najavljenih 391,832 povjerljiva vojna dokumentaDokumenti iz arhive su nepotpuni, izrađeni s naglaskom na brzinu više nego na točnost, jer je cilj bio što brži prijenos informacija među postrojbama.

Čak i kada su Amerikanci u središtu akcije, kao što je to bilo u gradu Faluđi 2004., nitko od ubijenih Iračana nije kategoriziran kao civil. U prvim godinama rata Pentagon je tvrdio da nema podataka o iračkim civilnim žrtvama i tek je 2005. počeo objavljivati grube podatke na zahtjev Kongresa.

Ovoga je mjeseca Associated Press izvijestio da je Pentagon u srpnju objavio najpotpuniji popis poginulih iračkih civila i pripadnika snaga sigurnosti do sada, na kojem je ukupno 76.939 ubijenih u razdoblju od siječnja 2004. do kolovoza 2008., što je znatno manje od zbroja iz objavljene arhive WiliLeaksa.

Civili su najveće žrtve modernog ratovanja, s 10 civila koji umiru na svakog vojnika u ratovima od sredine 20. stoljeća, prema studiji Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) iz 2001.

Dokumenti WikiLeaksa govore o mučenju zarobljenika

Povjerljiva vojna izvješća iz rata u Iraku koje je objavila internetska stranica WikiLeaks nude šture podatke o tretmanu zarobljenika u rukama Amerikanaca i podroban uvid u zlostavljanja koja provode iračka vojska i policija, piše u subotu The New York Times koji je unaprijed dobio izvješća.

Izvješća koja pokrivaju razdoblje od šest godina, od 2004. do 2009., uključuju reference na smrt najmanje šest zatvorenika u iračkom pritvoru.

Premlaćivanja, paljenja i vezanja konopcima pojavljuju se u stotinama izvješća, dajući dojam da takvi postupci nisu bili iznimka. U jednom slučaju, Amerikanci sumnjaju u časnike iračke vojske da su odsjekli prste pritvoreniku i palili ga s kiselinom. U druga dva slučaja govori se o pogubljenjima vezanih zatočenika.

I dok su neki slučajevi zlostavljanja istraživani od Amerikanaca, većina spomenutih u izvješćima čine se zanemarena.

Glasnogovornik Pentagona je rekao da je američka politika prema zlostavljanju zatočenika "uvijek bila u skladu sa zakonom i običajnom međunarodnom praksom".

Ta politika, definirana u izvješću od 16. svibnja 2005., u kojem stoji da "ako američke snage nisu bile uključene u zlostavljanje pritvorenika, neće se provoditi daljnje istrage bez zapovjedi stožera" u mnogim je slučajevima omogućila da američki vojnici progledaju kroz prste na iračko zlostavljanje sunarodnjaka.

SAD je poduzeo korake da se poboljša sustav pritvaranja, nakon skandala u zatvoru Abu Ghraib godine 2004. Međutim, dokumenti pokazuju da su Amerikanci ponekad koristili prijetnje zlostavljanjem od strane iračkih vlasti kako bi dobili informacije od zatvorenika.

Izvješća govore da Iračani koriste kablove, metalne šipke, drvene motke i električne žice pod naponom pri mučenju zatvorenika. Jedan izvještaj govori o pritvoreniku koji ima "modrice oblika potplata od čizme po cijelim leđima". Drugi zatočenik imao je zamagljen vid, krvarenje u ušima i nosu, modrice na leđima, rukama i nogama te krvarenje u očima. Amerikanci su slučaj prijavili lokalnom zapovjedniku iračke vojske, ali nije otvorena istraga, jer ni jedan Amerikanac nije bio uključen.

Opisuju se i primjeri gdje su američki vojnici intervenirali da se zatočenici premjeste iz iračkog pritvora, kada su uvidjeli da su zlostavljani.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika