Objavljeno u Nacionalu br. 780, 2010-10-26

Autor: Robert Bajruši

POLITIČKI PLANOVI ŠEFA OPOZICIJE

'Sanader je nečista savjest premijerke'

PREDSJEDNIK SDP-a Zoran Milanović oštro kritizira dosadašnji rad državnog odvjetnika Mladena Bajića i strane diplomate u Hrvatskoj

BEZ PODRŠKE ZA BAJIĆA Zoran Milanović najavio je da ni ove godine neće
podržati Bajićevo izvješće, te da njegov rad smatra 'kalkulantskim'BEZ PODRŠKE ZA BAJIĆA Zoran Milanović najavio je da ni ove godine neće podržati Bajićevo izvješće, te da njegov rad smatra 'kalkulantskim'Bez obzira na to hoće li ili neće u Hrvatskom saboru uspjeti izglasati nepovjerenje premijerki Jadranki Kosor, predsjednik SDP-a Zoran Milanović uvjeren je u skoru promjenu vlasti. Dojam je kako vjeruje da HDZ-ova vlada jednostavno nije u stanju izdržati još godinu dana do redovnih izbora. Izgubi li Jadranka Kosor podršku manjinskih zastupnika, Hrvatsku očekuju prijevremeni izbori, koji bi Milanovića mogli dovesti na premijerski položaj. U razgovoru je Milanović više puta negativno replicirao na svaku sugestiju kako aktualna vada možda ipak povlači neke dobre poteze, primjerice u borbi s korupcijom naslijeđenom iz razdoblja kada je premijer bio Ivo Sanader.

Ako premijerka Kosor uživa poštovanje za pojedine aspekte svog rada, šef SDP-a sigurno nije među onima koji će joj odati priznanje. Milanović je uvjeren kako se sadašnji HDZ ne razlikuje od Sanaderova i da se, figurativnim rječnikom, radi o obiteljskom sukobu zbog imovine. Lidera opozicije ne zanimaju ni izjave podrške koje se iz diplomatskih krugova šalju Jadranki Kosor, a još manje vjeruje Mladenu Bajiću, kojega namjerava smijeniti čim (ako) preuzme vlast.


NACIONAL: Jeste li iznenađeni kada čujete kako Andrija Hebrang svog bivšeg šefa Ivu Sanadera naziva otpadnikom?

- To me ne iznenađuje, ali me posebno i ne zanima. To je njihova intimna priča, a Ivo Sanader je noćna mora za vladu Jadranke Kosor. Ali to je njihova noćna mora, a SDP je rekao sve što misli o Sanaderu i više od toga ne namjeravamo.

NACIONAL: Zašto mislite da je Sanader HDZ-ova noćna mora?

- Zato što je posljednjih mjeseci osnovna svrha vlade Jadranke Kosor to da se u potpunosti ogradi od Ive Sanadera. To je pokušaj brisanja institucionalne kolektivne memorije s čovjekom koji ih je vodio. U tom smislu ova vlada je potpuno izgubila legitimitet jer oni se samo bave obranom od toga da ih se bilo kako poveže s Ivom Sanaderom.

NACIONAL: Jadranka Kosor strategiju temelji na borbi protiv korupcije te zaključenju pregovora s Europskom unijom. Kako gledate na tezu po kojoj bi prijevremeni izbori zaustavili te procese?

- Gledam na to kao na lažnu tezu. Osim toga, neće valjda netko reći da Jadranka Kosor provodi istrage i donosi presude. Valjda je to nešto što se događa neovisno o Banskim dvorima, a drugo je pitanje zašto se toliko dugo čekalo i zašto tek sada. Prepustiti HDZ-u borbu protiv korupcije je kao prepustiti palikući gašenje požara.

NACIONAL: U diplomatskim krugovima vlada mišljenje kako bi pad Vlade zaustavio borbu s korupcijom?

- Prvi put to čujem. Za mene to uopće nije tema razgovora jer da to pitanje postavite u bilo kojoj modernoj i civiliziranoj državi, gledali bi vas u čudu. Hrvatska mora sama voditi svoju politiku, a našu državu HDZ-ova vlada kompromitira. Siguran sam da to vide svi diplomatski predstavnici u onoj mjeri u kojoj je to uopće njihov posao.

NACIONAL: Mislite na američkog veleposlanika Jamesa Foleyja koji je vrlo pozitivno govorio o vladi Jadranke Kosor?

- Bez komentara.

NACIONAL: Nisu li istrage koje vode prema bivšem premijeru pokazatelj ozbiljne borbe s korupcijom na visokoj razini?

- Nisu. Nije li čudno kako je Sanader od jučerašnjeg vizionara postao crni neprijatelj? On je HDZ-ova nečista savjest i zato ponavljam kako je ova vlada postala stožer za obranu nečiste savjesti Jadranke Kosor i raskida svih državnopravnih i emocionalnih veza s Ivom Sanaderom. To je totalna blamaža države.

NACIONAL: Nije li ovo možda i u osobnom smislu pretjerano negativan odnos prema Jadranki Kosor?

- Dapače, ja nemam nikakav osobni odnos s gospođom Kosor. S obzirom na delikatnost moje pozicije, za razliku od nje jako pazim s kim se sastajem i pijem kavu. Ljudi na najvišim političkim položajima, djelatnici represivnog aparata, državni odvjetnici i suci moraju jako voditi računa s kim se druže i s kim piju kavu.

NACIONAL: SDP je posljednje tri godine u Saboru glasovao protiv izvještaja Mladena Bajića. Hoćete li ove godine podržati njegovo izvješće?

- Nećemo. Smatramo da su Jadranka Kosor i Sanader ozbiljan problem, a glavni državni odvjetnik mora biti ozbiljno rješenje. On to nije bio. Posao državnog odvjetnika nije umjetnička kreacija nego mukotrpan posao koji se može ocjenjivati jedino u totalu. Posao državnog odvjetnika je da u svakom trenutku kukurikne makar završio u loncu. Ali to nije neki pakleni lonac, najgore što ti u tom loncu mogu skuhati jest povratak na mjesto u Državnom odvjetništvu. Jednostavno smo nezadovoljni kontinuitetom Bajićeva rada koji pokazuje da je radio kalkulantski.

NACIONAL: Stvar je u tome da ćete glasovati o Bajićevu radu u 2009., a on je prošle godine realno pokrenuo važne antikorupcijske akcije.

- Mislim da sam odgovorio.

NACIONAL: To znači da ćete smijeniti Bajića ako dođete na vlast?

- Tu se radi o produljenju ugovora. Za novo vrijeme tražimo novu osobu, koja će biti podvrgnuta najstrožim kriterijima.

NACIONAL: Kako onda gledate na podršku koju je Bajiću uputio predsjednik Ivo Josipović?

- Ponovit ću, dužnost državnog odvjetnika je da “kukurikne” i da upozori na nepravilnosti i opstrukciju koju čini politika ako one postoje. Političari, shvatite me uvjetno, imaju pravo - dokle god se drže zakona - kalkulirati radi postizanja nekog rezultata. Birači će na kraju odlučiti jesu li dobro kalkulirali. U ovome što sam naveo leži jedna od temeljnih razlika između državnog odvjetnika i političara.

NACIONAL: Kad je riječ o opozivu HDZove vlade, koja je svrha SDP-ova ulaska u vjerojatno unaprijed izgubljene bitke poput ove, budući da ste znali kako ne možete računati na 77 zastupničkih glasova, koliko je potrebno za pad Vlade?

- Nije opoziv nego je izglasavanje nepovjerenja premijerki. To je naša dužnost prema građanima i to ćemo napraviti. Pitanje izglasavanja nepovjerenja spada u opis našeg posla, a što se tiče tajminga, kada je pitanje povjerenja ovoj vladi bilo važno ako nije danas?

NACIONAL: S druge strane, ako Jadranka Kosor izdrži glasovanje o povjerenju, a onda pobijedi i prilikom izglasavanja proračuna, neće li stvoriti sliku pobjednice na unutarnjem planu?

- Ako je tako, čemu uopće služi institucija izglasavanja nepovjerenja Vladi? Po toj logici izglasavanje ne bi bilo niti potrebno jer ako se Vladina većina raspadne sama od sebe, onda će se ionako raspasti. Ustav je taj institut zamislio prije svega kao instrument kojim opozicija skreće pozornost na političku neodrživost Vlade.

NACIONAL: Nije li se oporba podijelila oko pitanja izglasavanja nepovjerenja vladi Jadranke Kosor? Tu prije svega mislim na prijedlog HNS-a da bi se parlamentarni izbori trebali održati u ožujku 2011.

- HNS je predložio dobronamjernu ideju, međutim za realizaciju dobronamjernih ideja trebate i dobronamjerne partnere na onoj drugoj strani. HNS je uvjetno predložio “partnerstvo” s Jadrankom Kosor, u smislu određivanja datuma izbora, ali ona je to s podsmijehom odbila. Ja sam u startu ocijenio kako je to nerealno, a drugo, izravnim vezanjem izbora uz završetak pregovora s EU-om, vi određujete jedan potpuno neizvjestan rok. Sada je jasno da će se pregovori odužiti, što znači da bismo u tom slučaju s izborima zašli duboko u 2011. godinu i praktički bi to bili redovni izbori. Izbori nam trebaju jer je Hrvatska talac dinastičkih borbi u HDZ-u i takvo stanje mora prestati.

NACIONAL: Kako objašnjavate SDSS-ovu politiku žilave potpore HDZ-ovoj vladi?

- To je delikatna pozicija i moram priznati da im nije jednostavno. SDSS je manjinska stranka i kao takva ima specifične interese, za njih imam više razumijevanja. Nadam se da će na kraju donijeti odgovornu odluku u nacionalnom interesu.

NACIONAL: Njihovo opravdavanje je prilično nelogično jer kažu kako hrvatska javnost ne bi dobro prihvatila da HDZ-ovu vladu sruše glasovi srpskih zastupnika. Postavlja se pitanje kako je onda ovdašnja javnost prihvatila da zastupnici SDSS-a podržavaju Vladu, ali će se naljutiti ako je napuste.

- To je logično pitanje jer je SDSS nakon posljednjih ustavnih promjena ušao u sferu realne političke utakmice. Oni će ubuduće na izbore izlaziti isključivo na takozvanim građanskim listama, doduše pod ponešto privilegiranim režimom, ali već samo na temelju te činjenice SDSS je sve manje manjinska, a sve više građanska stranka.

NACIONAL: Možete li pojasniti svoju izjavu prema kojoj je Vlada deformirana?

- Deformirana je u funkcionalnom smislu jer cijela Vlada je stožer za obranu nečiste savjesti Jadranke Kosor i raskid svih “državno-pravnih sveza” s Ivom Sanaderom.

NACIONAL: Što će onda SDP poduzeti ako dođe na vlast?

- Jedna od prvih stvari je red u plaćanju, a ne da vlada kaos kao sada. To je poruka svima koji žive od države, rade s državom i onima koji žele raditi u Hrvatskoj. Baš kao što je to bilo prije 2000., tako je i sadašnja HDZ-ova vlada državu dovela u stanje nereda i kaosa. Sve drugo će biti velika utakmica u kojoj ćemo podržavati rad, kreaciju i slobodu, rasteretiti gospodarstvo, uvesti drugačiji sustav doprinosa i oporezivati bogatstvo, luksuz, dividende i kapitalnu dobit. HDZ godinama odbija naše prijedloge, a sada bi to vjerojatno napravili, ali neće jer misle kako bi ispalo da su popustili pred zahtjevima SDP-a. Tako pokazuju da su neodgovorna ekipa. Hrvatska može biti uspješno tržišno gospodarstvo, prostor poduzetničke slobode, ali i opće ljudske i društvene sigurnosti.

NACIONAL: Postanete li premijer, hoćete li biti spremni poduzeti rezove, koji će možda izazvati štrajkove i demonstracije protiv vaše vlade?

- Bez obzira na to što u ovom trenutku ne snosimo nikakvu odgovornost, dobijemo li povjerenje, građani će nas od prvog dana smatrati odgovornima, a ja se sigurno neću izvlačiti na proteklu vladu.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
30/8/10

TonyP, 26.10.10. 02:03

naprijed Milane!
nemoj zastati i pocisti sto se cistiti mora.
u pravu s obiteljskim sukobu oko imovine.


registracija
8/7/10

Maroje, 26.10.10. 09:03

Moj svjet: Najprije treba počistiti ispred svoje kuće!


registracija
11/10/10

agaSovulj, 29.10.10. 06:42

Izdrzace Jaca i oni oko nje jos godinu dana (i puno vise) ako joj vi i mi to dopustimo.


registracija
11/1/10

fluid, 30.10.10. 12:44

Da je pravosuđe nekorumpirano i neovisno,davno bi bila zaustavljena pljačka Hrvatske.Točka!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika