02.11.2010. / 10:26

Autor: Hina

Slovenci ne žele zajedničku kontrolu zračnog prostora s Hrvatskom

Nakon što su mogućnost zajedničke kontrole zračnog prostora s Hrvatskom javno kritizirale i pojedine političke stranke premijer Pahor je pojasnio kako je tu ideju iznijela hrvatska strana i da će konačnu odluku o spomenutoj mogućnosti donijeti slovenska državna tijela

Skoro dvije trećine Slovenaca nensklono je ideji o uspostavi zajedničke kontrole zračnog prostora s Hrvatskom, sudeći po anketi koju je u utorak objavilo ljubljansko "Delo".

Pitanje o tome što misle o zajedničkoj kontroli zraka koja je iznesena na zadnjem sastanku slovenskog premijera Boruta Pahora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor bilo je uključeno u redovitu anketu kojom vodeći slovenski list sondira javno mnijenje o različitim aktualnim političkim i društvenim pitanjima proteklog mjeseca. Da se protive toj mogućnosti iznijelo je 63,5 posto od nešto preko 600 slovenskih ispitanika, 27,9 posto je podržalo ideju, a ostali se nisu znali opredijeliti, u telefonskoj anketi provedenoj krajem prošlog tjedna.

"Delo" navodi da je karakteristično kako su se za mogućnost uspostave zajedničke kontrole natprosječno pozitivno izjasnili mlađi ispitanici, dok su stariji u velikoj većini protiv.

Na svom zadnjem sastanku u Lovranu Pahor i premijerka Kosor dogovorili su osnivanje zajedničkog povjerenstva koje bi ispitalo mogućnost uspostave zajedničke kontrole zračnog prostora, no u Sloveniji su se s tim u vezi odmah pojavile rezerve, pa i negativne reakcije. Predsjednik države Danilo Tuerk, koji je po funkciji i vrhovni zapovjednik slovenskih oružanih snaga, rekao je da je iznenađen tom zamisli. Tuerk je prilikom radnog posjeta Zagrebu naveo da je postojeća kontrola zračnog prostora u okviru NATO saveza za Sloveniju zadovoljavajuće rješenje i da ne zna zašto bi to trebalo mijenjati.

Nakon što su mogućnost zajedničke kontrole zračnog prostora s Hrvatskom javno kritizirale i pojedine političke stranke premijer Pahor je pojasnio kako je tu ideju iznijela hrvatska strana i da će konačnu odluku o spomenutoj mogućnosti donijeti slovenska državna tijela.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika