02.11.2010. / 18:46

Autor: Hina

Thaci bez potpore: Kosovskoj vladi izglasano nepovjerenje

Kosovski je parlament u utorak većinom glasova izglasao nepovjerenje vladi na čelu s Hashimom Thacijem, čime je otvoren put za održavanje izvanrednih izbora.

Hashim Thaci nije dobio povjerenje u parlamentu (Reuters)Hashim Thaci nije dobio povjerenje u parlamentu (Reuters)Kosovski je parlament u utorak većinom glasova izglasao nepovjerenje vladi na čelu s Hashimom Thacijem, čime je otvoren put za održavanje izvanrednih izbora.

Prijedlog izglasavanja nepovjerenja vladi podnio je Savez za novo Kosovo Behgjeta Pacollija, a za njega je glasovalo 66 zastupnika od ukupno 120 koliko ih je u kosovskom parlamentu.

Za nepovjerenje vladi glasovali su i zastupnici vladajuće Demokratske stranke Kosova premijera Hashima Thacija, koji su taj postupak objasnili željom da Kosovo što prije prebrodi političku krizu.

"Ovo glasovanje za kosovske institucije predstavlja izlaznu strategiju iz krize... vaš glas znači novi početak za Kosovo", rekao je Thaci u govoru zastupnicima uoči glasovanja.

Oporbeni pak zastupnici tijekom rasprave o glasovanju poručili su kako je inicijativa za iskazivanje nepovjerenja rezultat lošega rada Thacijeve vlade.

Krajem rujna, kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu podnio je ostavku nakon odluke ustavnog suda da je prekršio ustav jer je istodobno bio predsjednik države i predsjednik stranke.

Njegova stranka, Demokratska liga Kosova, nakon te odluke napustila je vladajuću koaliciju.

Izvanredni izbori trebaju se održati najkasnije za 45 dana, a kao mogući datum održavanja izbora spominje se 12. prosinca.

Vlada Hashima Thacija predvodila je Kosovo na putu u neovisnost o Srbiji.

Pad kosovske vlade mogao bi usporiti najavljene razgovore između Kosova i Srbije o međusobnim odnosima.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 02.11.10. 19:25

"Za nepovjerenje vladi glasovali su i zastupnici vladajuće Demokratske stranke Kosova premijera Hashima Thacija" - da covjek ne povjeruje. A ovdje su HDZ-ovci svi do jednoga bili uz premijerku. Tako se to radi kod nas, svi za jednoga i za svoje guzice, a Hrvatska u propast.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika