07.02.2005. / 00:00

Autor: Ante Mihić

HRVATSKA

GfK: 82 POSTO KUĆANSTAVA U HRVATSKOJ IMA PROBLEMA S POKRIVANJEM ŽIVOTNIH TROŠKOVA

GfK: 82 POSTO KUĆANSTAVA U HRVATSKOJ IMA PROBLEMA S POKRIVANJEM ŽIVOTNIH TROŠKOVA

Prema istraživanju GfK-Centra za istraživanje tržišta Hrvatska, prosječno kućanstvo Hrvatske u 2004. godini raspolagalo je mjesečno s oko 5.750 kuna, ali prema subjektivnoj procjeni ispitanih, potrebni prihodi za zadovoljenje osnovnih potreba, kreću se na razini od oko 8.185 kuna. Dakle, procijenjeni potrebni prihodi su još uvijek značajno veći od ostvarenih (preko 40%). Tek oko 6% kućanstava iskazuje da ima prihode veće od potrebnih i još približno 12% ima prihode točno koliko im treba. Proizlazi da 4/5 kućanstava (82%) ima problema s pokrivanjem svojih troškova. Ovaj raskorak, između raspoloživog i potrebnog, dosta se spretno često pokriva upravo korištenjem plastičnog novca/kartica.

Dok sva kućanstva imaju troškove za hranu i režije, zanimljivo je istaknuti da ih oko 80% ima redovite troškove za mobilni telefon, 76% za medicinske usluge,61% za neke oblike kulture i zabave ili rekreacije, 59% kućanstava imalo je u 2004. godini trošak vezan uz trajna potrošna dobra, 48% imalo je troškove vezano uz obrazovanje, ali tek oko 24% stavljalo je redovito nešto na štednju (u banci i/ili kod kuće).

Kućanstva koja imaju troškove za medicinske usluge u prosjeku troše preko 163 kune mjesečno. Trošak za fiksni i mobilni telefon kreće se u prosjeku oko 446 kuna mjesečno. Na duhan i cigarete troši se oko 434 kune, a na obrazovanje oko 425 kuna mjesečno, naravno tamo gdje postoji ta vrsta troška. Rezultati istraživanja pokazuju da kućanstva u Hrvatskoj još uvijek trećinu svojih prihoda troše na hranu i piće (33%).Kada se tome dodaju još i troškovi stanovanja, proizlazi da i dalje polovica prihoda ide na zadovoljenje najosnovnijih egzistencijalnih potreba.

Ostvareni prihod 2004. godine u prosjeku je na istoj razini kao u 2003. godine. Visina potrebnih prihoda se pak smanjila za oko 6% u odnosu na godinu dana ranije. To ipak pokazuje kako se financijska situacija donekle popravlja jer se raskorak između mogućnosti i potreba smanjuje. S druge strane, udio kućanstava kojima ostvareni mjesečni prihodi nisu dovoljni za ostvarenje potreba ostao je gotovo jednak –oko 80%, već kroz zadnje 3 godine.

O ozbiljnoj financijskoj situaciji kućanstava i u 2005. godini govori i podatak iz ‘Potrošačkogtesta’, jer oko 30% kućanstava očekuje težu financijsku godinu i oko 40% procjenjuje da će opće gospodarsko stanje ipak biti gore ! Dalje, gotovo 30% smatra da kupovinu trajnih dobara za kućanstvo treba odgoditi. Ili, čak 70% iskazuje kako je sada nepovoljno vrijeme za štednju. Približno 40% kućanstava izjavljuje da jedva sastavlja kraj s krajem, 12% već je počelo smanjivati dosadašnju štednju, a 20% ih se mora i zaduživati.

GfK Grupa jedan je od vodećih međunarodnih instituta za istraživanje tržišta (treća pozicija u Europi i peta u svijetu). Ukupno ima više od 120 podružnica, u preko 90 zemalja, s preko 5000 zaposlenika u punom radnom vremenu. Poslovanje se odvija u pet strateških poslovnih cjelina: kontinuirana istraživanja proizvoda široke potrošnje – paneli (CONSUMER TRACKING), kontinuirana istraživanja za trajna potrošna dobra – paneli (NON FOOD TRACKING), medijska istraživanja (MEDIA RESEARCH), istraživanja u području faramaceutike (HEALTH CARE) i ad hoc istraživanja u raznim tržišnim područjima (AD HOC RESEARCH).

GfK-Centar za istraživanje tržišta Hrvatska još od 1993. godine redovito prati kretanja prihoda i troškova u kućanstvima Hrvatske. Najnoviji podaci daju presjek stanja za 2004. godinu, a rezultat su istraživanja na reprezentativnom uzorku od 1.000 kućanstava, provedenog u drugoj polovici prosinca 2004. godine.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika