03.11.2010. / 15:51

Autor: Hina

HFP: Raspisan natječaj za treći krug privatizacije Brodogradilišta Kraljevica

Država prodaje objedinjeni državni portfelj od 893.150 dionica, ukupne nominalne vrijednosti 178,3 milijuna kuna, što čini 99,54 posto temeljnog kapitala Brodogradilišta Kraljevica

Brodogradilište Kraljevica još uvijek traži kupcaBrodogradilište Kraljevica još uvijek traži kupcaHrvatski fond za privatizaciju (HFP) objavio je danas javni poziv za prikupljanje ponuda za kupnju 893.150 dionica Brodogradilišta Kraljevica po posebnim uvjetima, odnosno po početnoj cijeni od jedne kune, a rok za podnošenje ponuda je 18. studeni ove godine do 14 sati.

Hrvatska je Vlada 21. listopada odlučila da će ići na treći krug privatizacije Brodogradilišta Kraljevica, a HFP je javni poziv danas objavio na svojim web stranicama te u nekim dnevnim listovima.

Država prodaje objedinjeni državni portfelj od 893.150 dionica, ukupne nominalne vrijednosti 178,3 milijuna kuna, što čini 99,54 posto temeljnog kapitala Brodogradilišta Kraljevica.

Taj se državni portfelj prodaje po početnoj cijeni od jedne kune, a od potencijalnih se ponuditelja očekuje zadovoljavanje nekoliko obveznih uvjeta, među kojima i da izrade i dostave program restrukturiranja za pet godina od dana sklapanja ugovora o kupoprodaji.

Taj program uz ostalo mora biti usklađen s pravilima EU-a i Hrvatske o državnim potporama poduzetnicima u poteškoćama, kao i sadržavati strukturne i financijske mjere s planom ulaganja za uspostavu dugoročne tržišne održivosti Kraljevice.

Restrukturiranje treba obuhvatiti i odgovarajuće kompenzacijske mjere kroz smanjivanje kapaciteta tog Brodogradilišta te vlastiti doprinos ponuditelja od najmanje 40 posto u ukupnim troškovima restrukturiranja. Vlastitim doprinosom smatra će se uz ostalo povećanje temljenog kapitala, materijalna i nematerijalna ulaganja, pokriće gubitaka, zbrinjavanje viška zaposlenih i drugo.

Program restrukturiranja moraju odobriti Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i Europska komisija, što je, kako stoji u javnom pozivu, uvjet za stupanje na snagu ugovora o prodaji i prijenosu dionica Kraljevice.

Uz to ponuditelj treba predložiti i plan podmirenja obveza prema bankama osiguranih državnim jamstvima, dati jamstvo prvoklasne banke za sve obveze, a među uvjetima su i usklađenje proizvodnih kapaciteta s onima koji proizlaze iz obveze smanjivanja ukupnih kapaciteta hrvatskih brodogradilišta obuhvaćenih privatizacijom za najviše 21,15 posto u sklopu kompenzacijskih mjere dogovorenih s Europskom komisijom.

Potencijalni ponuđači trebaju preuzeti i obvezu povećanja temljenog kapitala iz vlastitih sredstava u skladu s programom restrukturiranja, zadržati na snazi kolektivne ugovore, izraditi procjenu potrebnog broja zaposlenih po završetku restrukturiranja, osigurati zbrinjavanje viška zaposlenih tijekom restrukturiranja, te se izjasniti o načinu na koji će brodogradilište osigurati izvršenje gradnje brodova iz postojeće knjige narudžbi, itd.

U pozivu se navodi da je ponudi potrebno priložiti ponudbeno jamstvo u iznosu od milijun kuna bez čega ponude neće biti razmatrane.

Vezane vijesti

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

Vlada se za nastavak privatizacije riječkog brodogradilišta 3. maj odlučila osloniti na Fondove gospodarske suradnje i domaće brodare, Uljanik i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika