11.11.2010. / 17:59

Autor: Martina Čizmić

U strahu od nove krize: EU spremna priskočiti u pomoć Irskoj

"Bitno je znati da imamo spremne sve potrebne instrumente kako bismo pomogli Irskoj. Pozorno promatramo cijelu situaciju i dajemo punu potporu irskoj vladi u ovladavanju njihovim proračunskim deficitom", rekao je Barroso

Jose Manuel BarrosoJose Manuel BarrosoSve veći pritisak koji vlada na hipotekarnim i kreditim tržištima u Portugalu i Irskoj pokrenuo je val nagađanja o ponavljanju još jedne krize poput one grčke prije nekoliko mjeseci. No, za razliku od tada kada je grčka kriza nespremnom uhvatila zemlje eurozone i Europsku uniju, čelnici sada znaju što i kako napraviti.

Predsjednik Europske komisije Jose Menuel Barroso izjavio je, nakon sastanka zemalja G20, kako je Europska unija spremna priskočiti u pomoć ukoliko to Irskoj bude potrebno.

"Bitno je znati da imamo spremne sve potrebne instrumente kako bismo pomogli Irskoj. Pozorno promatramo cijelu situaciju i dajemo punu potporu irskoj vladi u ovladavanju njihovim proračunskim deficitom", rekao je Barroso.

Podsjetimo, čelnici EU su u rujnu donijeli odluku o osnivanju Europskog fonda za stabilnost teškog 440 milijardi eura kako bi se kroz taj fond pomoglo članicama eurozone koje se nađu u financijskim problemima. U fond se uključio i MMF sa 250 milijardi eura.

No, sva je pozornost sada usmjerena na Irsku i Portugal koji bi mogli na test staviti postojanje Fonda i spremnost europskih zemalja na pomaganje drugim članicama.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
23/8/09

xaron, 11.11.10. 19:34

Samo Anglo-Irish Bank je u crvenom 80 mulijardi $.
Koliko ima smisla podrzavati takve banke ?


registracija
9/3/10

nostradurus, 11.11.10. 23:49

Nije štos u bankama nego u zakonima koji i to omogućavaju. Da banke imaju veću o.r. (>50%) ne bi mogle raditi multiplikaciju novca i tada se financijska sapunica ne bi mogla ni napuhati i odmah bi se vidio problem u monetarnoj regulaciji. A to je da fali emisija realnog novca. sites.google.com/site/financijskisustav/izlaz-iz-krize


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika