12.11.2010. / 19:20

Autor: Hina

Dva HDZ-a u BiH potpisala sporazum o sudjelovanju u vlasti

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990. Božo Ljubić potpisali su u petak u Mostaru sporazum kojim je utvrđen zajednički nastup ovih dviju hrvatskih stranaka na svim razinama vlasti u BiH nakon posljednjih izbora te se inzistira na ustavnoj reformi koja podrazumijeva uspostavu većinske hrvatske federalne jedinice.

Dragan ČovićDragan ČovićPredsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990. Božo Ljubić potpisali su u petak u Mostaru sporazum kojim je utvrđen zajednički nastup ovih dviju hrvatskih stranaka na svim razinama vlasti u BiH nakon posljednjih izbora te se inzistira na ustavnoj reformi koja podrazumijeva uspostavu većinske hrvatske federalne jedinice.

Čović i Ljubić su u središnjici HDZ-a 1990. u pratnji stranačkih dužnosnika predstavili sadržaj sporazuma, kazavši pri tome da je poticaj za postizanje ovakvoga sporazuma pokušaj da se Hrvate eliminira iz vlasti prigodom implementacije izbornih rezultata ali i homogenizacije među Bošnjacima i Srbima ususret predstojećim ustavnim promjenama.

“Strane su suglasne da se ustavna jednakopravnost hrvatskog naroda može osigurati samo reformom ustava i novom teritorijalnom organizacijom, koja će uključivati utemeljenje federalne jedinice s hrvatskom većinom koja će u sebi sadržavati trodiobu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu. Obvezuju se da će se zajedničkim usuglašenim djelovanjem zalagati za izmjenu izbornog zakona koji će hrvatskom narodu u BiH osigurati izbor legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u svim tijelima i na svim razinama vlasti u BiH", navodi se u sadržaju političkog sporazuma HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. koji još trebaju potvrditi stranačka tijela.

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić pojasnio je kako je "hrvatska pozicija alarmantno ugrožena ustavnim rješenjima iz Daytona i neprincipijelnim promjenama koje su eskalirale na ovim izborima kada je drugi put izabran hrvatski predstavnik u predsjedništvo (Željko Komšić, SDP) većinom bošnjačkih glasova i nakon što je za potpredsjednika RS-a (Emil Vlajki) izabran velikosrbin".

"To je razlog potrebe okupljanja legitimnih hrvatskih političkih predstavnika oko vrijednosti i načela bitnih nacionalnih pitanja zajednički izborimo za ravnopravnost, kako u teritorijalnom tako i institucionalnom smislu koja će uključivati i federalnu jedinicu s hrvatskom većinom", rekao je Ljubić.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je kako je prije potpisivanja sporazuma dobio potporu i od predstavnika Hrvatske, mnogobrojnih međunarodnih dužnosnika i Katoličke crkve za okrupnjavanje hrvatske političke scene.

"Surađujemo na svim razinama u Bosni i Hercegovini i ovim šaljemo poruku svima u BiH, a napose našim biračima, da smo napravili jednu pozitivnu sinergiju koja naš izborni rezultat i zajedništvo na poseban način naglašava", rekao je Čović.

Stranački čelnici odbacili su mogućnost sudjelovanja u sljedećem izbornom procesu u kojemu bi, kako su rekli, bilo moguće provesti izbornu prijevaru Hrvata.

Pozvali su i ostale hrvatske stranke da se okupe oko ovoga projekta.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 14.11.10. 23:41

Hebi se Ljubiću!

Suradnjom sa Čovićem, dokazanim Dodikovim potrčkalom si izgubio sav kredbilitet koji si do sada imao i znaj da će te na slijedećim izborima politički pokopati 200.000 Posavaca koje je Dodikovo potrčkalo Čović, prodalo četnicima!!!

Veliku si grešku napravio i neočekivanu za sve!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika