15.11.2010. / 08:33

Autor: Martina Čizmić

Njemačka poručuje Irskoj: Prihvatite novčanu pomoć i pomozite stabilizirati eurozonu

Koliko je stanje u Irskoj ozbiljno najbolje govori informacija da je čak i Međunarodni monetarni fond u pripremi kako bi uskočio ukoliko se za tim pokaže potreba

Irska ne želi prerano zatražiti financijsku pomoć i odreći se samostalnostiIrska ne želi prerano zatražiti financijsku pomoć i odreći se samostalnostiČlanovi irske vlade pregovaraju s čelnicima Europske unije o mogućoj novčanoj pomoći i trenutnom stanju na tržištu, nakon što je krajem prošlog tjedna u javnost procurila informacija kako se irske banke sve teže nose sa skupim kreditima i hipotekama.

"Irska nije zatražila inozemnu pomoć", poručuju iz irskog Ministarstva financija i dodaju kako su sredstva za državni proračun osigurana i za 2011. godinu.

No, Bloomberg javlja kako bi se sutra uveče u Bruxsellesu trebali sastati ministri financija EU i raspraviti o eventualnom paketu pomoći za Irsku. Njemačka kancelarka Angela Merkel zagovara Irsko uzimanje pomoći što prije, kako bi progurala svoj plan dovođenja inozemnih investitora u europski fond za financijsku pomoć. Na taj bi se način privremeno smirilo stanje na tržištu, jer su zbog konstantnih kolebanja i posrtaja zemalja eurozone, investitori započeli s rasprodajom euro obveznica.

Analitičari predviđaju da bi Irskoj za sljedeće tri godine bilo potrebno oko 80 milijardi eura kako bi svoje financijsko tržište dovela u red.

Prema informacijama koje dolaze iz ureda irske vlade, ministar financija Brian Lenihan nije sklon posezanju za pomoći iz Europskog stabilizacijskog fonda jer bi to značilo i na neki se način odreći teško stečene samostalnosti.

Koliko je stanje u Irskoj ozbiljno najbolje govori informacija da je čak i Međunarodni monetarni fond u pripremi kako bi uskočio ukoliko se za tim pokaže potreba.

"Ukoliko u nekom trenutku, sutra, za dva tjedna ili dvije godine, Irska zatraži pomoć od MMF-a, bit ćemo spremni", rekao je šef MMF-a Dominique Strauss-Kahn.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika