16.11.2010. / 14:03

Autor: Hina

U svemiru otkrivena crna rupa stara samo 30 godina

Astrofizičari smatraju da je ta crna rupa ostatak eksplozije zvijezde dvadeset puta veće od našeg Sunca, supernove 1979C, koju je prvi primijetio jedan astronom amater 1979. godine

Američki astrofizičari otkrili su najmlađu crnu rupu u svemiru koja je nastala prije samo 30 godina, objavila je NASA.

Astrofizičari smatraju da je ta crna rupa ostatak eksplozije zvijezde dvadeset puta veće od našeg Sunca, supernove 1979C, koju je prvi primijetio jedan astronom amater 1979. godine. Taj je crna rupa u galaksiji M100, udaljenoj oko 50 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje.

"Ako je naše tumačenje točno, to je najbliži primjer u kojem se može promatrati nastajanje jedne crne rupe", rekao je Daniel Patnaude iz astrofizičkog centra Harvard-Smithsoniana u Cambridgeu.

Eksplozija zvijezde 1979C odlična je za promatranje jer je puno bliže od ostalih i pripada kategoriji rijetkih supernova povezanih s erupcijom blještavih gama zraka. To bi moglo pomoći znanstvenicima da bolje razumiju kako eksplodiraju goleme zvijezde i ostavljaju crnu rupu u Mliječnoj stazi i drugim galaksijama.

Crne rupe masivna su nebeska tijela čija je brzina veća od brzine svjetlosti pa im tako ni ona ne može pobjeći. Nastaju zgušnjavanjem golemih zvijezda nakon njihove eksplozije.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika