17.11.2010. / 08:00

Autor: Nacional.hr

Punjenje proračuna: Vlada uvodi veće poreze na automobile i vikendice

Vlada bi tako do kraja godine u saborsku proceduru trebala poslati zakon koji bi građane oporezivao zbog posjedovanja automobila, brodova i vikendica. No, kako premijerku ne bi optužili da laže, treba istaknuti kako će se prihod od poreza na imovinu umjesto u državni, uplaćivati u proračun lokalnih jedinica

Ivan Šuker i Jadranka KosorIvan Šuker i Jadranka KosorPremijerka Jadranka Kosor nebrojeno je puta u posljednjih nekoliko dana ponovila kako Vlada u sljedećoj godini neće uvoditi nikakve nove poreze kako bi barem na taj način olakšali život građanima. No, zaboravila je spomenuti kako Ministarstvo financija priprema Zakon o porezu na imovinu.

Kako piše Večernji list, Zakon nije nikakva novost i trebao se naći pred zastupnicima u Saboru još prošli mjesec. Na kraju je odgođen do donošenja proračuna za 2011. godinu. Vlada bi tako do kraja godine u saborsku proceduru trebala poslati zakon koji bi građane oporezivao zbog posjedovanja automobila, brodova i vikendica. No, kako premijerku ne bi optužili da laže, treba istaknuti kako će se prihod od poreza na imovinu umjesto u državni, uplaćivati u proračun lokalnih jedinica.

Na taj način Vlada pokušava ublažiti činjenicu da lokalnim jedinicama u ovoj godini nedostaje čak 1,5 milijardi kuna. Naime, sredinom godine promijenjen je Zakon o porezu na dohodak te je tako gradovima i općinama uskraćeno gotovo 800 milijuna kuna na koje su računali.

Hrvatska je i do sad imala porez na kuće za odmor, no njime se godišnje prikupilo svega stotinjak milijuna kuna, pa bi se novim zakonom taj porez trebao promijeniti. Praksa u europskim zemljama se razlikuje od zemlje do zemlje. Neke zemlje oporezuju ovisno o vrijednosti nekretnine, druge ovisno o njenoj veličini. U svakom slučaju, lokalne jedinice u primorskim županijama bile bi u prednosti jer većina građana tamo ima svoje vikendice. Taj bi se problem mogao riješiti preraspodjelom novca iz "bogatijih" lokalnih jedinica u "siromašnije".

Što se tiče oporezivanja automobila, u Europi zemlje godišnje vlasnike automobila oporezuju i do 1000 eura. U Hrvatskoj je taj iznos višestruko manji, a prema nekim procjenama njegovo bi povećanje moglo rezultirati s godišnjom naplatom otprilike 10 milijardi kuna u državni proraču.

Kako je točno Ministarstvo financija zamislilo Zakon i njegovu primjenu znat će se tek kad Vlada predstavi novi Zakon koji se već godinama zagovara.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
1/1/70

, 17.11.10. 08:54

Jebali vas porezi.Strpajte pola HDZ-a u zatvor i dio SDP-a i koalicije.Uzmite im sta su pokrali i skupit cete 40 milijardi kuna,a mozda i vise.
Poreze prvo tajkunima,ratnim profiterima,svim političarima...i opet nas ADZe bagra neće izvući iz krize.Jer naprosto ne znaju voditi drzavu.


registracija
1/1/70

, 17.11.10. 08:55

A jesu pokvareni...i mi ih jos i placamo...zive od nas i potkradaju NAS...

ZASTO gospda ne prevale preko usana carobnu recenicu: REVIZIJA pretvorbe i PORIJEKLO imvine. Vec se okomljuju na klijeti , vikendice, stanove i gruntove sto je radnicka klasa sticala u nekim boljim i ljudskijim vremenima (doba poznatog mraka).
ZASTO nitko ne prica o njihovim privilegijama i placama...ma cisto zbog solidarnosti bi ih trebali smanjiti.


registracija
28/4/10

Zvonko, 17.11.10. 09:18

Vi bi malo kakili pa malo serili. Kada se dignu sindikati zbog smanjenja rashoda proračuna onda svi podržavaju sindikate. Kada se uvode novi porezi, a svi su zazivali, i oporba, porez na imovinu, da se napuni prihodovna strana proračuna, opet su svi na zadnjim nogama. Kada se ne dira ništa, onda je katastrofa jer vladajući nisu sposobni i ne čine ništa isamo povećavaju deficit koji se financira novim zaduženjem. I to novo zaduženje se opet kritizira. Ajde, recite šta treba raditi, mudraci, a da se ne dire u prethodno spomenuta 3 pravca?


registracija
28/4/10

Zvonko, 17.11.10. 09:22

Pa zar nije logično da Ćiro i mamić koji imaju aute od 2 milijuna kuna plate godišnje, ca. 20 000 kn poreza? Ili, da Nadan Vidošević za svoju klet plati 50 000 kn? Za mene logično! Kada budu morali takove poreze plaćati i veće, sigurno će im biti isplativije ulagati nego uživati. Jer danas je skupo investirati ali je jeftino hedonizirati!


registracija
11/1/10

fluid, 17.11.10. 09:50

Zvonko ,kao u vrlo često,lupetaš.Moćnici pare iznose iz zemlje ako im je njihova preskupa(porezi,nameti isl.)Slučaj njemačke koja je visokim porezima natjerala da njemci novac štede u Švicarskoj.U EU je to još lajše jer nema graničnih i drugih kontrola.Novac u torbu,auto i put obećane jeftinije zemlje.Vlada stvara sve pretpostavke da država otima novac no nije sposobna stvoriti jeftinu državu u koju će mnogi ulagati i na masi novca i ulaganja da svima bude dobro.Za to apsolutno nisu sposobni.Samo otimačina.


registracija
8/7/10

Maroje, 17.11.10. 09:53

Očito da najbolje prolaze oni što ispijaju pivo i laju, po principu što umuz to uguz.Tko nešto uštedi udri ga da nema ništa. Ljenjivci i lajavci su uvijek zaštićena vrsta. Nakaradno!


registracija
28/4/10

Zvonko, 17.11.10. 10:25

Fluid, ti si nešto malo čuo o toj Švici pa sad praviš priču. Da, nose Njemci, ali pare koje su zaradili na crno, jer im ne pada na pamet, položiti ih u svoju banku. Jerbo, bi im Finanzamt sutra bio na vratima sa zahtjevom da dokažu kako su ih zaradili. No, kako i bankarska tajna više nije tajna, to nam je Merkelica pokazala, tako se neće moći vječno skrivati u Alpama. Drugo, u Njemačkoj su PD stope i do 45% što te tjera da investiraš a ne hedoniziraš. A ove torbe koje si spominjao, po Europi ih nosaju samo mafijaši, od Rusa, Albanac do Kineza, Roma i Ukrajinaca.


registracija
1/1/70

, 17.11.10. 10:28

Siniša Glaveševic 1991 Optužnica za pad Vukovara


registracija
31/1/10

STTony, 17.11.10. 11:29

Ništa novo od Kra-De-Zea, jedino i znaju otimati i zaduživati nas a stvoriti i unaprijediti nikako.


registracija
30/6/10

petrus7, 17.11.10. 12:54

ZVONKO jebem ti sve po spisku KRADEZEOVSKU. Glup si da ne može čovjek vjerovati. Neće samo Mminjo plaćati porez i kerum, nego ti i ja i svi koji imaju i fiću makar. Glup si da svijet nije vidio. Nije ni čudo što kradeze ima takvo glasačko tijelo. Samo "HRVATINE" i glupi glasaju. A to ti je isto. Zaboravio sam i bosance.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika