17.11.2010. / 08:40

Autor: Deutsche Welle

Balkan – srce ili crna mrlja Europe?

Na konferenciji „Balkan u srcu Evrope“ važni igrači su po ko zna koji put preneli podršku za integraciju regiona u EU. Ipak, predstoji još mnogo rada da se skine epitet crne mrlje, kako je to rekao Jelko Kacin.

Jelko KacinJelko KacinEuropa mora pokazati solidarnost prema zemljama Zapadnog Balkana i ohrabriti ih u reformama u pravcu vladavine prava, demokratizacije, bolje primjene zakona, smanjenja korupcije. S druge strane, zemlje regije moraju završiti svoj dio posla i osigurati infrastrukturu za korištenje europske tehničke pomoći i fondova. Joseph Daul, predsjedavajući Europskom pučkom strankom, najvećom političkom grupacijom u Europskom parlamentu, pozvao je sve političke lidere u zemljama Zapadnog Balkana, bez obzira na političke opcije kojima pripadaju, da zajedno sa svojim narodima, uspostave sva europska pravila neophodna za učlanjenje u Uniju:

„Za Zapadni Balkan ne postoji druga perspektiva nego integracija u Europu. Na tome moramo raditi zajedno. Moramo ih ohrabriti, da im pokažemo da vidimo njihovu budućnost u Europi i da ih podržimo u prilagođavanju ovoj evoluciji." Daul je najavio da će Europska narodna partija, koja je i organizator konferencije „Balkan u srcu Europe", nastaviti da pomaže Zapadnom Balkanu kako bi što prije ušao u EU.

Balkan vraća mjesto koje mu pripada

Povjerenik za proširenje Štefan Fuele ponovio je da je daljnje proširenje strateški interes za EU, koji mora biti zasnovan na dogovorenim principima i uvjetima. Politika proširenja, primjer je kako se izazovi pretvaraju u mogućnosti, u ovom slučaju-mogućnosti za izgradnju sigurnije i prosperitetnije Europe. Upravo u rješavanju izazova koje sa sobom nosi proces proširenja, EU i Zapadni Balkan moraju biti partneri i pomoći jedni drugima, smatra Fuele.

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Jandroković smatra da ovakva vizija ima pozitivan utjecaj na regiju, a Hrvatska će aktivno sudjelovati u ostvarivanju europske budućnosti cijelog Zapadnog Balkana: „Imamo instrumente na temelju kojih ćemo nastaviti izgradnju sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta, kako regije tako i cijele Europe. Zajednička nam je odgovornost da učinimo sve što možemo kako bi priveli kraju proces koji smo počeli i tako vratimo regiju u srce Europe."

Srce i(li) siva mrlja?

Da „Balkan u srcu Europe" nije samo izmišljeni naziv već da je to poruka same konferencije u Bruxsellesu, smatra Doris Pack, izvjestiteljica EP za BiH. Ona za Deutsche welle kaže da zemlje Zapadnog Balkana u Europi mogu vidjeti prijatelja: „Ako pogledate mapu, Balkan leži u samom srcu Europe i ta činjenica nam daje ne samo pravo već i obavezu da pomognemo ovim zemljama koje jesu u sredini EU da poboljšaju situaciju, da postanu stabilne demokratske države."

Posebni izvjestitelj EP za Srbiju, Jelko Kacin, prisjetio se nekadašnje Jugoslavije koja, prema njegovim riječima, nije mnogo marila za susjede: „Govorilo se tada da smo okruženi 'brigama' - Bugarskom, Rumunjskom, Italijom, Grčkom, Austrijom, Mađarskom i Albanijom. Te zemlje međutim i danas postoje i sve su ili članice EU ili NATO ili oboje. Balkan je dakle u središtu EU i NATO. To je jedina crna mrlja, ako smijem tako reći."

Kacin kaže da očekuje pozitivne pomake na Balkanu. Prosinački izbori na Kosovu omogućiti će pokretanje dijaloga Beograda i Prištine, a odobrena crnogorska kandidatura za članstvo imati će poticajan utjecaj na njene susjede. On je upozorio i na neophodan ekonomski rast koji će omogućiti svim ljudima Zapadnog Balkana da ostanu u svojim državama i doprinesu njihovom svrstavanju među uspješne članice EU. Kacin je ovom prilikom najavio i ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije u Europskom parlamentu.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 17.11.10. 09:59

Hrvatski i Tuđmanovi odabranici"model 200 bogatih obitelji"stvara već 20 godina kontinuirano,osobno bogatstvo pljačkom i čekaju spremni za ulazak u EU.Kako to narod blagosiva izborima sve ove godine,nema problema za njih.Ostali već jesu u dužničkom ropstvu a ulaskom u EU će postati robovi evropskog tržišta radne snage.Procesi su dugi i vrijeme je bitan čimbenik za uspješno dovršenje pljačke nad cjelokupnim bogatstvom Hrvatske(prilagodbe i Ustava i zakona i ostalog).Vrlo kompetentan(daleko kompetentniji od Tuđmana)je bio model rata gospodina generala Martina Špegelja koji je,između ostalogarekao,kako će rat u Hrvatskoj potrajati do 6 mjeseci.Naravno ne Tuđmanovom doktrinom.Zašto je trajao 5 godina(ijoš traje)?Jer je bilo potrebno vrijeme za pljačku u dugoj konfuziji koju je Tuđman zajedno sa Miloševićem dogovarao.I to je cijela istina koja ide i dalje.Samo narod to još nije skužio.Bič je u rukama gospodara a narod je stoka koja je pristala da to bude.


registracija
27/8/09

Lujo1, 17.11.10. 10:19

Eheeeej kacine crni kacine!
Pa EU je već odavno rekla da je slovenijica ("državica" bez povijesti i kulture) Kukavičje jaje Europe - kaj si zaboravil?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika