Objavljeno u Nacionalu br. 784, 2010-11-23

Autor: Marko Biočina

Josipović za Nacional o summitu NATO-a: 'Dmitrij Medvjedev je državnik s vizijom'

"Predsjednik Medvjedev pokazao je došavši u Lisabon da je veliki državnik s vizijom. NATO također ima želju izgradnje pozitivnih odnosa s Rusijom i sada na tome trebamo svi zajednički raditi."

IVO JOSIPOVIĆ ne skriva kako je bio impresioniran
summitom u LisabonuIVO JOSIPOVIĆ ne skriva kako je bio impresioniran summitom u LisabonuHrvatski predsjednik Ivo Josipović boravio je u Lisabonu na summitu NATO-a i povijesnom dogovoru između NATO-a i Rusije oko stvaranja zajedničke sigurnosne politike. Iako je taj summit u hrvatskim medijima popraćen vrlo skromno, hrvatski predsjednik na njemu je zauzeo vrlo aktivnu ulogu, a i osobno je bio impresioniran sastancima kojima je prisustvovao, te susretu s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvjedevom.

Svoj dojam o summitu u Lisabonu Josipović je opisao ekskluzivno za Nacional: "Sastanak s predsjednikom Medvjedevom u okviru NATO-Rusija vijeća bio je posebno vrijedan. Nakon što su SAD i Rusija „resetirale“ svoje odnose, očita je pozitivna klima. Bila je vidljiva već na bilateralnim sastancima pojedinih zemalja i Rusije, a sada se prenijela i na kolektivno tijelo kao što je NATO-Rusija vijeće. Hrvatska je također bila među onim državama koje se već neko vrijeme zalažu za okretanje nove stranice u odnosima s Rusijom. Time se ne brišu svi problemi koji se vuku iz prošlosti, ali se otvara prostor za ispisivanje neke bolje budućnosti dva tako važna aktera kao što su Rusija i NATO. Ostaju pitanja o kojima se razmišlja različito, poput Gruzije. Ali, postoji mnogo više pitanja u kojima NATO i Rusija imaju zajednički interes.

Sa svoje strane sam naglasio da moramo aktivnije raditi na eliminiranju krive prercepcije jednih o drugima, jer često mnogi još uvijek razmišljaju blokovskim mentalitetom. Predsjednik Medvjedev pokazao je došavši u Lisabon da je veliki državnik s vizijom. NATO također ima želju izgradnje pozitivnih odnosa s Rusijom i sada na tome trebamo svi zajednički raditi."

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika