24.11.2010. / 07:16

Autor: Hina

Obavještajne službe: Skupine u inozemstvu pripremaju atentate u Danskoj

Skupine u inozemstvu pripremaju atentate u Danskoj, prema informacijama danskih obavještajnih službi (PET) koje su objavljene u utorak.

Obavještajna služba poziva policiju da bude iznimno oprezna do kraja božićnih blagdanaObavještajna služba poziva policiju da bude iznimno oprezna do kraja božićnih blagdanaSkupine u inozemstvu pripremaju atentate u Danskoj, prema informacijama danskih obavještajnih službi (PET) koje su objavljene u utorak.

"Postoje novi pokazatelji po kojima terorističke skupine iz inozemstva pokušavaju poslati teroriste u Dansku da izvedu atentate", piše PET o prijetnjama Danskoj, gdje su bili planirani atentati od 2009.

Obavještajna služba poziva policiju da bude iznimno oprezna do kraja božićnih blagdana.

Zbog prijetnji Danskoj i ostatku Europe, PET traži od svih odjela policije u zemlji da pojačaju nadzor do kraja prosinca, naglašava direktor obavještajne službe Jakov Scharf.

Dansko sudjelovanje u ratu u Afganistanu i objavljivanje spornih karikatura proroka Muhameda 2005. i 2008. stavljaju dansko kraljevstvo na nišan terorista.

Scharf nije želio pojasniti o kakvim se informacijama dobivenim od zapadnih partnera o mogućim teorirstičkim napadima radi o islamističkim skupinama poput al-Kaide.

Prema Centru za analize terorizma PET-a postoji velika prijetnja Dancima i danskim interesima posebice na sjeveru, istoku i zapadu Afrike, Bliskog Istoka, u Pakistanu i Afganistanu gdje su aktivne skupine islamističkih aktivista.

Danska ministrica vanjskih poslova Lene Espersen je u govoru na sveučilištu Kopenhagena rekla da je analiza PET-a nije iznenađujuća i da je "u interesu Danske da se bori protiv terorističkih mreža u Istočnoj Africi, posebice Somaliji".

Ona je zaključila da Afrika ne bi smjela postati "nova sigurna luka terorizma".

Vezane vijesti

Azerbajdžan tvrdi da je spriječio napade tijekom Eurovizije

Azerbajdžan tvrdi da je spriječio napade tijekom Eurovizije

Azerbajdžanske vlasti priopćile su u srijedu da su spriječile terorističke napade tijekom nedavnog održavanja Eurovizije i uhitile 40 osumnjičenika… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika