25.11.2010. / 08:50

Autor: Hina

SAD se priprema za novu WikiLeaksovu objavu povjerljivih dokumenata

Obamina administracija priprema se za još jednu neovlaštenu objavu tajnih američkih državnih dokumenata, na internetskoj stranici WikiLeaks, za koju dužnosnici kažu da ovoga puta može nanijeti štetu američkim odnosima s bliskim saveznicima.

WikiLeaks priprema objavu novih tajnih dokumenataWikiLeaks priprema objavu novih tajnih dokumenataObamina administracija priprema se za još jednu neovlaštenu objavu tajnih američkih državnih dokumenata, na internetskoj stranici WikiLeaks, za koju dužnosnici kažu da ovoga puta može nanijeti štetu američkim odnosima s bliskim saveznicima.

Vladini dužnosnici kazali su da bi WikiLeaks, odgovoran za objavu stotina tisuća tajnih izvješća koja se odnose na ratove u Afganistanu i Iraku, mogao objaviti novi krug dokumenata u petak ili tijekom vikenda, izvijestila je američka TV mreža Fox News.

State Department je posebno na oprezu, jer je osnivač Wikileaksa Julian Assange, izjavio je da njegova organizacija ima pristup do nekoliko stotina tisuća osjetljivih diplomatskih depeša.

"Mi smo se pripremili za najgore, a najgore je što će to utjecati na naše diplomatske odnose s mnogim, mnogim zemljama", rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley na brifingu za novinare.

"To će izazvati napetosti u odnosima između naših diplomata i naših prijatelja diljem svijeta", dodao je.

Crowley je rekao novinarima u State Departmentu u srijedu da su američka diplomatska predstavništva diljem svijeta počela obavještavati druge vlade o predstojećoj objavi tajnih dokumenata.

"To će potencijalno imati globalni učinak. Govorimo o stotinama tisuća poruka koje se tiču odnosa sa stotinama zemalja", kazao je.

Irak, Afganistan i Pakistan su na popisu zemalja zbog kojih je State Department najviše zabrinut, ali je po Crowleyevim riječima, jednaka pozornost posvećena i zemljama kao što je Zimbabve.

Diplomatske depeše mogu uključivati sve, od istraživanja prije posjeta američkih izaslanstva, do sažetaka sastanaka na visokoj razini i analiza događaja u pojedinoj zemlji.

Pentagon, koji još analizira više od 700.000 tajnih dokumenata o ratu u Afganistanu, koje je WikiLeaks objavio krajem listopada, najavio je da očekuje štete i u novoj objavi dokumenata.

"Postoje neka pitanja vezana uz ministarstvo obrane u tim porukama", izjavio je u srijedu glasnogovornik Pentagona pukovnik David Lapan. Kongresni dužnosnici kazali su za Fox News da je Pentagon posebno zabrinut jer bi dokumenti mogli sadržati potencijalno štetne informacije o zatočenicima iz Guantanama.

U međuvremenu se osnivač Wikileaksa Julian Assange, čije je boravište nepoznato, bori s optužbama za silovanje u Švedskoj. Assange, 39-godišnji Australac negira optužbe, a njegovi odvjetnici tvrde da je imao spolne odnose s dvije žene uz njihov pristanak, ali su se one okrenule protiv njega kada su saznale za međusobne odnose.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika