26.11.2010. / 11:56

Autor: Hina

'Preopasno za ulazak': U kući doseljenika iz Srbije rekordne količine eksploziva

Jakubec, nezaposleni inženjer računarstva, pred sudom se izjasnio da nije kriv za optužbe za posjedovanje eksplozivnih naprava, materijala za izradu bombi, dvije pljačke banke i provalu. Sudac mu je odredio jamčevinu od pet milijuna dolara

Američke vlasti pronašle su razorni eksploziv PETN, još detonatora i puno materijala za izradu bombi u kući 54-godišnjeg Georgea Djure Jakubeca, naturaliziranog državljana SAD-a iz Srbije, u predgrađu San Diega u Kaliforniji, izvijestila je u četvrtak TV postaja KTLA iz Los Angelesa.

Jakubec (54) je uhićen u nedjelju, a iznajmljena kuća u kojoj je živio u Escondidu kraj San Diega, toliko je puna eksploziva i materijala za njegovu izradu, da su je nakon pregleda policijskih pirotehničara u srijedu, vlasti proglasile preopasnom za ulazak.

Jakubec, nezaposleni inženjer računarstva, pred sudom se izjasnio da nije kriv za optužbe za posjedovanje eksplozivnih naprava, materijala za izradu bombi, dvije pljačke banke i provalu. Sudac mu je odredio jamčevinu od pet milijuna dolara.

Policije je u prvotno pronašla četiri bombe kućne izrade, nakon što je vrtlar ozlijeđen u eksploziji u Jakubecovu dvorištu.

U srijedu su policijski pirotehničari ponovo ušli u kuću i otkrili detonatore te dva tipa eksploziva - PETN, pentaeritritol tetranitrat, koji koristi Al Qaida i sada je glavna meta pretraga u zračnim lukama u SAD-u, te dodatne količine HMTD-a, heksametilen triperoksid diamina, navela je u izvješću KTLA-TV.

Kod prve pretrage nađeno je 4 kg razornog HMTD-a.

Također su pronašli kontejnere saklorovodičnom, nitritnom i sumpornom kiselinom, te 23 kg heksamina, materijala za izradu bombi.

"Aktivne operacije na toj su lokaciji prekinute. Eksplozivni materijal i opasne kemikalije ostaju u kući", objavio je u četvrtak ured šerifa okruga San Diego.

Stručnjaci za eksploziv izrađuju plan za sigurno uklanjanje opasnih materijala, a policija je oduzela Jakubecova računala, kako bi pokušala utvrditi njegove namjere, dodaje KTLA-TV.

"On je lud", rekla je novinarima njegova supruga Marina Ivanova ispred suda u San Diegu. "Mislima da je izgubio razum...znam da je opsesivno prikupljao te stvari", kazala je.

Policija je Jakubecovu kuću nazvala "tvornicom bombi", ističući da se radi o najvećoj zaplijeni zaliha dva eksploziva kućne izrade ikada otkrivenoj na jednome mjestu u SAD-u.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika